sep 8, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe vermijd je dat kleine ongelukjes grote gevolgen hebben?

Voor velen is de vakantie achter de rug, sommigen zijn eraan bezig, anderen kijken er naar uit. De leukste tijd van het jaar, want de vrije tijd laat alle mogelijkheden open: sporten, wandelen, bezoeken, dolce far niente. Dat is een verademing voor de geest, maar soms ook een karwei voor spieren, gewrichten, het lichaam… met alle risico’s vandien. Zeker als er kinderen zijn, gebeurt er altijd wel iets in de vrije tijd: van blaren op de voeten, tot brandwonden op de huid. Hoe moet je met die kleine ongemakjes omgaan zodat ze niet evolueren tot grotere problemen?

Bewegen is belangrijk. Voor velen is het geen dagelijkse kost om flink te bewegen. Voor de meeste mensen is het trouwens tijdens de vakantie ook al zo lang geleden dat ze nog zo fel hun spieren hebben aangesproken, soms voelen ze zich als in de jeugdbeweging. De resultaten liegen er niet om.

Verfrissende natuurwandelingen langs brede zandstranden, door lommerrijke bossen of over nauwe bergpaden kunnen geweldig veel deugd doen. Wel jammer dat niet geoefende wandelaars daar aan het eind van hun tocht dikwijls blaren aan overhouden.

Kleine ongelukjes komen vaak voor en zijn zelden ernstig, tenzij je ze verkeerd behandelt. Het komt erop aan ook bij deze ongelukjes te weten hoe je moet reageren: blaren, brandwonden of blauwe plekken.

Wat moet je doen? Doorprikken of niet? Deze met helder vocht gevulde, onderhuidse blaasjes kan je best niet doorprikken, vanwege het gevaar op infectie. Beter is ze met gaas en een pleister af te dekken. In uitzonderlijke gevallen (bv. wanneer de blaar je verhindert om noodzakelijke bewegingen uit te voeren), kan je helaas niet anders dan ze wel te doorprikken. Daarvoor ga je best als volgt tewerk: je ontsmet ze met een in alcohol of in jodium gedrenkt watje. Vervolgens gloei je een naald uit door de punt ervan boven een vlammetje te houden (denk erom, de punt goed in het midden van de vlam te houden want ze mag in géén geval zwart worden!). Met de gesteriliseerde naald steek je de blaar nu op twee tegenovergestelde plaatsen door. Met het watje druk je de kleurloze vloeistof uit de blaar, waarna je die afdekt met een gaaspleister. Opgepast: knip in géén geval de losse huid weg!

En wat doe je aan blauwe plekken, bloedneuzen en builen?

Met kinderen op reis gaan, betekent rekening houden met de nodige valpartijen. Blutsen en builen zijn gemakkelijk te behandelen: om zwelling tegen te gaan, leg je simpelweg een koude kompres op de pijnlijke plek. Bij een neusbloeding laat je het slachtoffer voorovergebogen op een stoel zitten. Je laat hem/haar eens flink zijn neus snuiten zodat eventuele bloedstolsels meteen uit het reukorgaan verwijderd worden. Tenslotte knijp je zijn/haar neus gedurende vijf à tien minuten stevig dicht. Als de bloeding langer dan een halfuur aanhoudt, moet een dokter geraadpleegd worden.

Zogenaamde hematomen of blauwe plekken smeer je best in met een daarvoor bestemde crème zoals Arnicazalf. Met een blauw oog moet je altijd op je hoede zijn. Je kan de zwelling verminderen door ijs of een koude, natte doek op het oog te leggen. Dat neemt niet weg dat het slachtoffer in elk geval door een arts moet onderzocht worden want het oog of de oogkas kan beschadigd zijn.

En wat te doen bij brandwonden?

Niet enkel kinderen spelen graag met vuur, ook volwassenen zijn daar dol op. Al zijn deze laatsten handiger in het camoufleren van hun fascinatie ervoor. Zij noemen het „barbecuen”, een bezigheid die elke zomer weer talloze slachtoffers maakt. Ouders laten trouwens hun kinderen al te gemakkelijk met vuur omgaan, ze betrekken hen soms bij gevaarlijke bezigheden. Niet te verwonderen dat sommige kinderen gaan experimenteren met lucifers en benzine en ware catastrofes aanrichten. Sommige kinderen zijn daardoor tijdens hun vakantie voor de rest van hun leven verminkt geraakt, of hebben have en goed van hun ouders vernietigd gewoon door onvoorzichtige spelletjes. Een brand is niet moeilijk om te veroorzaken. Maar erger dan dat is het persoonlijk leed.

Vaak wordt op brandwonden trouwens ook compleet verkeerd gereageerd. Velen denken nog dat meteen de lucht van de huid moet worden afgesloten door olie of zalf op de brandwonde te doen. Totaal verkeerd!

Wie zich verbrandt, moet de brandwonde zo snel mogelijk gedurende minstens tien minuten onder koud, stromend water houden. Daarna komt het erop aan de wonde infectievrij te houden. Dat gebeurt best door ze met een steriel verband af te dekken.

Belangrijk:

  • Je mag deze kwetsuur nooit of nimmer behandelen door er boter, olie, melk of zalf op te smeren!
  • In geen enkel geval mag men eventuele brandblaren doorprikken of opensteken!
  • Indien de verbranding ernstiger blijkt te zijn dan op het eerste gezicht aangenomen werd, moet zo snel mogelijk een dokter geraadpleegd worden.
  • Maar allereerst, de wonde afkoelen onder koud stromend water: eerst koud water, de rest komt later.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer