jun 3, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Last van de zenuwen? Je bent niet alleen! De natuur kan je helpen!

Ons zenuwstelsel is een wonder. Het laat de mens toe doelmatig te reageren op dingen die zich binnen en buiten hemzelf voordoen, maar het stelt hem ook in staat te denken, een bewustzijn te ontwikkelen, emoties te hebben, ervaringen op te doen, ze zich te herinneren en ernaar te handelen.

Het zenuwstelsel kan worden onderverdeeld in twee soorten: het centrale zenuwstelsel en het perifere. In het centrale zenuwstelsel met de hersenen en het ruggenmerg wordt het denken opgewekt, zit het centrum van spreken, slapen en het activeren van de skeletspieren. Niet alles is daarover bekend, zo complex is het.

Planten kunnen helpen bij depressie, zenuwachtigheid, slapeloosheid. Ze zijn veilig en doeltreffend. Ontspanning is van het grootste belang. Fysieke inspanning is een tonicum voor de overstresste patiënt van deze tijd. Voldoende slaap is natuurlijk ook een belangrijk middel om een gezond zenuwstelsel te krijgen.

De kleine hersenen die net onder de grote liggen hebben een coördinerende invloed op onze bewegingen en zorgen voor een gecontroleerde afwerking. Bij beschadiging kan men wel nog lopen, maar het evenwicht en de controle zijn weg. Via het ruggenmerg wordt het perifere zenuwstelsel bereikt.

Dat perifere zenuwstelsel met zenuwknopen of gangliën is als het ware de elektrische bedrading van ons lichaam en komt dan ook in heel ons organisme voor. Enorme hoeveelheden boodschappen worden op deze wijze doorgegeven. Op die manier blijven de hersenen op de hoogte van wat er overal gebeurt en kunnen opdrachten worden uitgestuurd.

Signalen in een zenuwcel worden uitgestuurd via elektrische stroompjes. De overdracht van een signaal van de ene zenuwcel naar de andere verloopt via chemische stoffen, de zogenaamde neurotransmitters. Zo kennen we gevoels- en smaakprikkels, terwijl de hersenen ook motorische prikkels kunnen geven aan spieren en organen. De zenuwcellen kunnen worden beïnvloed door middel van geneesmiddelen, op plaatsen waar de overdracht plaats vindt. Die prikkel kan worden gestimuleerd, gesedeerd (kalmeren) of geblokkeerd. De stofwisseling van de zenuwcel kan ook worden beïnvloed door de voeding. Belangrijk daarbij is de vitamine B.

Willekeurig en onwillekeurig

Het zenuwstelsel kan naast een centraal en perifeer, ook in een willekeurig en onwillekeurig worden onderverdeeld. Het willekeurige staat onder invloed van onze wil (bijvoorbeeld spannen van onze spieren). Het onwillekeurige of autonome zenuwstelsel niet.

Veel processen in het lichaam verlopen onbewust: denk maar aan de regeling van de bloeddruk. Dit autonome zenuwstelsel kan ook nog onderverdeeld worden in het sympathische systeem en het parasympatische. Het eerste stimuleert de levensprocessen en maakt energie vrij (deze centra liggen in het ruggenmerg); terwijl het parasympatische voor rust zorgt na inspanning, (deze centra liggen in de hersenstam en het lumbale gedeelte van het ruggenmerg). De twee systemen werken tegengesteld, maar zijn met elkaar in balans.

Bij stress overheerst het sympathische systeem: er wordt energie vrijgemaakt, de bloeddruk stijgt, er komen lichamelijke veranderingen op gang. Stress is een nuttige reactie van het lichaam, denk maar aan reacties als je in gevaar bent: je begint te lopen. Als het gevaar over is kom je weer tot rust: de parasympathicus begint te werken.

De spanning die je kan verdragen verschilt al naargelang het individu, het incasseringsvermogen, de ervaringen en de opvoeding.

Hoeveel stress kun je verdragen?

Prof Thomas Holmes van de universiteit van Washington heeft de meest voorkomende stressfenomenen in kaart willen brengen en een puntensysteem toegekend. Iemand die 300 punten aan spanningen te verwerken krijgt, verkeert in een gevaarlijke situatie. In dat geval kreeg 80 percent van de patiënten een inzinking, vaak gepaard met lichamelijke kwaal.

 • Dood huwelijkspartner 100 punten
 • Echtscheiding 73 punten
 • Gevangenisstraf 63 punten
 • Overlijden in naaste omgeving 63 punten
 • Ziekte of ongeval 53 punten
 • Huwelijk 50 punten
 • Zakken bij examen 48 punten
 • Ontslag 47 punten
 • Pensionering 45 punten
 • Zwangerschap 40 punten
 • Geboorte 39 punten
 • Seksuele problemen 39 punten
 • Financiële problemen 38 punten
 • Verandering van werk 36 punten
 • Beginnen of verlaten school 26 punten
 • Moeilijkheden met chef 23 punten
 • Verhuizing 20 punten

De lijst kan natuurlijk nog verder worden uitgebreid. De levenshouding van iemand en het incasseringsvermogen kunnen natuurlijk sterk verschillen. Het puntengetal moet in dat geval worden aangepast.

Welke planten helpen je zenuwstelsel?

Bij het observeren van planten, en het toetsen van ervaringen van natuurvolkeren kan een therapeutisch arsenaal worden samengesteld dat een weldaad betekent voor het zenuwstelsel. We geven een klein overzicht van de meest werkzame en heilzame planten voor het zenuwstelsel.

 1. AVENA SATIVA: De bloeiende haverplant. Werkt sedatief of rustgevend. Het versterkt het zenuwstelsel. De plant geeft weldadige ontspanning van het TOTALE zenuwstelsel. Is een gezond slaapmiddel, zenuw kalmerend middel, dat ook uitstekend helpt bij mensen die willen stoppen met roken. Het kan bij nervositeit langdurig worden toegepast zonder dat er gewenning, verslaving of onthoudingsverschijnselen optreden.
 2. ELEUTHEROCOCCUS: De Taigawortel wordt gebruikt door miljoenen Russen. Zelfs de Russische kosmonauten maken er gebruik van. Het is een plant die verwant is aan de ginsengwortel. Bij langeafstandslopers bleek het uithoudingsvermogen toe te nemen. De lichaamsweerstand nam ook toe onder extreme omstandigheden. Het heeft een anti-stresswerking, geeft verbeterde fysieke prestaties en zorgt voor sneller herstel van kracht en uithoudingsvermogen. Werkt bij algemene vermoeidheid, overspannenheid, lichte depressie en psychosomatische aandoeningen.
 3. HUMULUS LUPULUS: De hopplant is vaak de basis voor een rustgevend middel. Ze werkt kramp opheffend en algemeen sedatief. De plant heeft een positieve invloed op de menstruale cyclus.
 4. HYPERICUM PERFORATUM: Sint-Janskruid is een goed alternatief voor synthetische anti-depressiemiddelen. Uitwendig kan ze worden benut bij wond- en huidverzorging en bij zenuwpijnen. Inwendig tegen maagklachten. Johannesolie heeft een verzachtende en genezende werking op het maagslijmvlies. Hypericum als tinctuur wordt gebruikt als antidepressivum. Denk aan Hyperibell van Fytobell.
 5. MATRICARIA CHAMOMILLA: De echte kamille is kalmerend, kramp opheffend, menstruatie bevorderend en ontstekingsremmend. Er bestaan verschillende soorten kamille. Het is belangrijk de echte te nemen en de gehele plant te gebruiken. Het homeopathische Chamomilla D4 is een echt kindergeneesmiddel en werkt goed bij kinderen met oorpijn. Het middel is uitstekend bij nerveuze kindjes die tandjes krijgen en bij krampen.
 6. MELISSA OFFICINALIS: Citroenmelisse werkt kalmerend, kramp opheffend, spijsvertering bevorderend. Uitstekend bij menstruatiepijnen, tegen inwendige spanningen en bij de meeste vormen van nervositeit.
 7. PANAX GINSENG: De ginsengwortel is algemeen stimulerend, verhoogt de weerstand tegen stress, stimuleert de stofwisseling en is een centraal werkend tonicum voor de sympathicus. Het wordt toegepast bij algemene vermoeidheid, psychosomatische aandoeningen, lichte depressie en tegen de gevolgen van langdurige stresstoestanden.
 8. PASSIFLORA INCARNATA: De passiebloem is een sedatief middel. Ze vermindert de verhoogde spanning van het gladde spierweefsel. Ze bevordert de ontspanning. Het is een breed werkend middel tegen onrust en nervositeit. De patiënt wordt er niet afhankelijk van.
 9. VALERIANA OFFICINALIS: Valeriaan heeft een sedatieve werking. De werking is snel, maar ook kortwerkend. Ze moet dus frequent ingenomen worden. Ze heeft invloed op het autonome zenuwstelsel en op psychische functies. Samen met Crataegus is het uitstekend tegen nerveuze hartklachten.

Het plantenrijk heeft dus uitstekende mogelijkheden om een overspannen zenuwstelsel te behandelen, de zenuwen te bedaren en te versterken, de slaap terug te vinden, het hoofd te bieden aan stress, uit een depressie te geraken en verslavingen te overwinnen.

Wat is goed en wat is te mijden?

Goed: 

 • Regelmaat
 • Voldoende slaap
 • Goede planning
 • Geregeld onderzoek
 • Dagelijkse beweging
 • Gezonde voeding
 • Vitamine B
 • Veel fruit
 • Valeriaan en haverextracten
 • Op tijd ontspanning
 • Op tijd hart luchten en praten

Slecht

 • Paniek
 • Onregelmatigheid
 • Te weinig slaap
 • Roken
 • Alcohol
 • Onregelmatig eten
 • Te lang binnen zitten
 • Van de nacht een dag maken
 • Pepmiddelen
 • Gebrek aan gezonde lucht
 • Geen beweging
 • Eenzaamheid

Een tip:

Passibell van Fytobell met CNK-bestelnummer 2899-953.

Hyperibell van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Je kunt zowel Hyperibell als Passibell van Fytobell naast de apotheek ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer