sep 6, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Obesitas: Als je buik piept, eet je te veel

Obesitas is een van de oorzaken van moderne ziekten: diabetes, hart- en vaatproblemen, beroerte, hoge bloeddruk, voortijdige slijtage aan de gewrichten, kortademigheid, leverproblemen ook kanker en zelfs besmettelijke ziekten zoals covid.

De helft van de dierbare landgenoten is zwaarlijvig en dat voorspelt niet veel goeds voor de toekomst en zeker niet voor hun levensverwachting.

Zwaarlijvigheid werd beschouwd als de onderliggende kwaal die corona ernstiger maakte en zelfs meer risico op overlijden meebracht.

Bovendien is het ongemakkelijk. Zwaarlijvig zijn is comfort missen en is ook duur: niet enkel omdat je altijd honger hebt en altijd bereid bent om te eten, te eten en nog eens te eten, maar ook omdat het een dure zaak wordt als je kleding moet kopen. Soms moet die zelfs op maat worden gemaakt als je niet past in de confectie maten.

Hun aantal neemt nog met de dag toe. Er is onderzoek naar gebeurd en daaruit blijkt dat in West-Europa, met inbegrip van Israël en Turkije, ongeveer 60 percent van de bevolking kampt met overgewicht. Zelfs de WHO heeft gewaarschuwd voor een epidemie van zwaarlijvigheid.

Ons land is geen uitzondering, want bij ons heeft al één op de vier kinderen last van obesitas en dat is geen goed teken, want het betekent dat deze kinderen op volwassen leeftijd het risico lopen vroegtijdig te overlijden.

Roemenië is het enige land in Europa waar obesitas amper voorkomt: nog geen tien percent van de bevolking is er zwaarlijvig. Hun hongerverleden heeft dat ongetwijfeld meegebracht. Nadien volgt Italië, maar het mediterrane dieet speelt daar ongetwijfeld een rol in.

Ook Frankrijk doet het beter dan ons land, omdat de Fransen in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikanen meer geïnteresseerd zijn in kleine schoteltjes met een variatie aan groenten, vis en olijfolie, terwijl de Amerikanen en ook de Belgen liever junkfood gebruiken en grotere hoeveelheden verorberen. Het is niet enkel een kwestie van smaak en voorkeur, maar ook van hoeveelheid en daar heeft de Italiaanse professor De Giacomo de oplossing met dè uitvinding van zijn leven op gevonden.

Hij heeft een speciale anti-vetgordel voor mensen met gewichtsproblemen op punt gezet. Mensen die van zichzelf vinden dat ze te veel eten en daardoor geleidelijk aan dikker en dikker worden, krijgen zo een riem omgegespt. Het leuke aan deze gordel is dat die begint te piepen als zijn baasje te veel lekkernijen naar binnen speelt. De uitvinding van de Italiaanse prof maakt niet alleen het nodige lawaai maar geeft bij overdreven schranspartijen ook licht. De uitvinding mist zijn effect niet. De dragers ervan schamen zich immers dood als de piepjes en de lamp hun overdreven “gesmikkel” verraden. Wordt dat de oplossing?

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde