Ook om herbesmetting tegen te gaan…
Zoals een viroloog het deze week plastisch uitdrukte: “We weten niet waarom bij de ene het coronavirus voorbijgaat als een briesje en bij de andere als een wervelstorm”. Mooi gezegd, maar het illustreert ook de onduidelijkheid, en het gebrek aan kennis over dit “nieuwe” virus. Sommige virologen beweren dat het een oud coronavirus is, dat gemuteerd is, een soort variant van een griep dus, maar dan wat venijniger, en weer anderen spreken over een levensgevaarlijk longvirus.
In elk geval we weten er nog lang niet alles over, behalve de vaststellingen die “op het terrein” kunnen worden gedaan. Dat betekent dat het gevaarlijker is naarmate men ouder is, dat het een slechte afloop kan kennen vooral voor mensen met onderliggende kwalen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten, obesitas en aandoeningen waarbij de immuniteit betrokken is. Dat laatste is toch wel iets om over na te denken, want zoals bij alle virale aandoeningen moet men kunnen rekenen op de reactie van het lichaam, de immuniteit die vele niveaus kent, te beginnen met de slijmvliezen in mond en neus en eindigend met gespecialiseerde opruimcellen in het bloed. Dat men van de immuniteit nog lang niet alles weet, wordt onderstreept door de uitspraak van de Belgische viroloog: bij de ene mild, bij de andere levensgevaarlijk.
Ja, je kan meerdere keren besmet worden met corona en je weet niet op voorhand hoe mild of hoe ernstig het kan toeslaan. Daarom kun je beter rekenen op de weerstand van je eigen lichaam, je immuniteit. Gelukkig kun je dat ook sterker maken en een boost geven.
En er is nog een bijkomend raadsel: waarom worden mensen die al een keer corona hebben doorgemaakt, opnieuw besmet? Hoe zit het dan met de immuniteit, is die blijvend of tijdelijk en wat kunnen we in dat laatste geval nog verwachten van een vaccin? De snelheid waarmee men het op de markt wil gooien en dan nog eens straffeloosheid wil verwerven, mocht er wat misgaan na massale vaccinatie, doen nogal wat vragen rijzen. Om te beginnen op ethisch vlak en ten tweede op wetenschappelijk vlak en de wijze waarop men al dan niet veiligheid wil garanderen en uiteraard ook bescherming, want het is vooral dat laatste dat het grote publiek wil, n.l. terugkeren naar de veiligheid en het vertrouwde dagelijkse leven van vroeger, in goede gezondheid en zonder risico.
Daar zijn voorlopig nog veel vragen en grote onduidelijkheid over. Eén zaak is zeker: we kennen de natuur nog veel te weinig en vooral ook, we respecteren ze te weinig. Wie dat wel doet, heeft beslist meer dan een streepje voor in deze coronacrisis. Dat betekent dat we de lichaamseigen immuniteit moeten ondersteunen en respecteren. Dat is van belang voor alle virussen want een vaccin doet het niet beter, dat is louter een verschalken van de immuniteit door het te verplichten antistoffen aan te maken zodat het lichaam zichzelf wapent tegen de virale indringers. Wie een sterke immuniteit heeft zal dus gemakkelijker vanzelf met de indringers kunnen afrekenen en ze uitschakelen vooraleer ze schade kunnen aanrichten.
Hoe doe je dat, je immuniteit versterken?
Om te beginnen moet je je darmflora gezond maken of gezond houden. Het spijsverteringsstelsel is geen vuilnisbak, waarin je zomaar alles kan deponeren wat je smaakpapillen streelt. Meer dan 80 percent van de lichaamseigen immuniteit wordt opgebouwd in de darmen door darmbacteriën. Naarmate je die goede bacteriën voedt, des te beter zullen ze in staat zijn vanzelf de slechte op te ruimen en je een sterke weerstand cadeau te doen.
Eet daarom gezond: geen geraffineerde suikers, geen alcohol, geen tabak, geen transvetten, kortom geen geraffineerde, behandelde, gekleurde, kunstmatig bewerkte kost. Eet meer groenten en vruchten, want die vezels zijn belangrijk om de bacteriën die de klus moeten klaren, voedsel te geven. Alles wat gefermenteerd is, levert goede bacteriën: zuurkool, yoghurt, enz.
Verder krijgen we een aantal cadeaus uit de natuur om de weerstand te versterken: Echinacea, Cats’ Claw, bèta-glucaan (uit paddenstoelen), vitamine D (uit zonlicht dat in de huid aangemaakt wordt) vitamine C (uit groenten en vruchten), zink (uit zeevruchten en vis, vitamine K (uit kaas, yoghurt en natto), quercitine (uit kappertjes, ui, dille, waterkers en boekweit, appelen en cranberry). Vergeet ook de bromelaïne niet (uit ananas).
Wie door middel van de voeding al deze ingrediënten geregeld op zijn bord krijgt, hoeft zich minder zorgen te maken over virussen, inclusief corona.
Uiteraard moet je daar ook voldoende nachtrust, een rustig gemoed, een tevreden ziel en voldoende beweging bijrekenen. Stap daarom minstens een half uur per dag flink door, adem diep, relax in de natuur, ga wandelen aan zee of in de bossen in je vrije tijd, vakantie of het weekend en ontspan je.
En tenslotte wil je op zeker spelen hier een gouden tip: Immunibell van Fytobell. Dit natuurlijke preparaat bevat alle ingrediënten om je immuniteit op een natuurlijke wijze te ondersteunen en te versterken.
Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.
Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com en www.almed.be