feb 12, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Als sombere gedachten je dagen donker maken

De cijfers van de pandemie gaan de goeie kant op, we mogen mekaar weer ontmoeten, er zijn weer concerten gepland en de mogelijkheid dat de covid-pas verdwijnt, maakt goeie kansen. Allemaal dingen om ons over te verheugen, ware het niet dat veel mensen vastzitten in een keurslijf van somberheid. Ze zien het niet zo goed zitten, voelen zich depressief, slapen moeilijk, ze zijn geïrriteerd bij de minste tegenslag en missen de energie om de handen aan de ploeg te slaan en er tegenaan te gaan. Hoe komt het toch dat die zwarte gedachten net zo dominant worden en dat die met geen stokken uit de geest weg te slaan zijn?

Daar zijn verschillende redenen voor, want het einde van de winter komt in zicht en dat is voor het gemoed van veel mensen altijd een moeilijke tijd.

Zwarte gedachten zijn het gevolg van de donkere dagen. Maar nu de lente eraan komt, vinden velen het vervelend dat ze zo’n trieste gedachten hebben die maar niet willen wijken. Sint-Janskruid en een positief programma helpen daar bij.

Licht is erg belangrijk

Tijdens de wintermaanden hebben we in onze streken veel minder zonlicht. Het is bekend dat in noordelijke streken zoals Scandinavië veel meer zelfmoorden optreden tijdens de wintermaanden. Uiteraard zijn er dan ook meer infectieziekten als gevolg van tekorten aan vitamines, vooral D die in de huid door het zonlicht worden geproduceerd met behulp van calcium. Vandaar dat in sommige fitnesstudio’s en sauna’s al lichtorgels werden neergezet om een intensief lichtbad te kunnen nemen. Daarbij lijkt de beschijning van de huid niet het enige belangrijke te zijn, maar wel het feit dat licht ook het netvlies van de ogen treft.

Uiteraard is hierbij wel voorzichtigheid geboden, maar het is toch gebleken dat mensen die ook in de winter voldoende „licht” krijgen minder depressief zijn en minder gauw ziek worden. In de psychiatrie wordt deze therapie al een tiental jaren toegepast. Patiënten die in de winter depressief zijn, worden gedurende een tiental zittingen met sterk maar ongevaarlijk licht gebombardeerd. Deze patiënten moeten werken, schaken, knutselen tijdens de sessie, maar ze moeten wel af en toe ook eens in het licht kijken, want het is van belang dat het licht ook het netvlies treft. Dat lichtkijken hoeft slechts een paar seconden te duren, want nadien mag de patiënt weer met zijn gewone bezigheden verder gaan. Er bestaan zelfs toestellen voor thuisgebruik, maar best van al wordt toch ook een arts geraadpleegd tijdens de behandeling.

Ga naar buiten

Interessant is ook om als we kunnen, toch even buiten van het licht te gaan genieten. Het feit dat de ogen, de gezichtshuid en de handen beschenen worden, heeft al een positieve invloed. Bij skivakanties in het hooggebergte moet wel voorzichtig worden omgegaan met de zon. Ook in de winter en het voorjaar bestaat kans op verbranding door UV-licht.

Ook de elektrische invloed van zon en zonnedeeltjes zijn van belang. Daarover bestaat nog te weinig informatie, maar feit is zeker dat ook zonne-erupties met hun geladen deeltjes die via de atmosfeer onze aarde bereiken, evenzeer een invloed hebben op het menselijk organisme. In de plaats van deze natuurlijke invloed worden we in de winter te veel geconfronteerd met elektrische smog, afkomstig van computer en tv. We zitten uren onbeweeglijk voor een scherm, naast het hoofd op het nachtkastje staat een elektrische wekker, boven het hoofd hangt een elektrische leeslamp, de tanden worden elektrisch gepoetst, naast de wekker staat een elektrische mini-radio want ’s morgens mag er ons niets van het nieuws ontgaan, in veel slaapkamers wordt elektrisch verwarmd… al die invloed kunnen hun effect hebben op de gezondheid, terwijl we in de winter minder „aarden”, of contact met de bodem maken, om al deze opgekropte elektromagnetische invloeden af te leiden.

In de woning die te goed geïsoleerd en te weinig verlucht wordt, is het organisme blootgesteld aan alle mogelijke stralingen, afkomstig van het bouwmateriaal van de woning, waarbij radonstralen ook niet te onderschatten zijn in het gips van de bepleistering, maar ook elektromagnetische inducties van de microgolfoven.

Povere wintervoeding

Ondanks het feit dat de wereld één groot dorp is geworden met verschillende klimaatgordels, zodat het ons mogelijk is vandaag vruchten te eten die gisteren in de tropen zijn geplukt, lijkt het wintervoedsel veel te arm aan vitamines en mineralen te zijn.

We eten in de winter gewoonlijk minder vruchten en minder groenten, meer kant-en-klaar-schoteltjes waarvan de herkomst onduidelijk is en de voedende waarde compleet onbekend. We eten ook zoeter en vetter: meer koolhydraten en meer verzadigd vet, ook verborgen vet en transvet vanwege de massa’s snoep die tijdens de feestdagen werden verorberd. In de zomer zullen we gemakkelijker een rauwkostschoteltje eten, een vruchtenmaaltijd gebruiken, in de open gezonde lucht picknicken, terwijl in de winter het eetgedrag compleet verandert. We hebben dan ook meer tijd om aan tafel te blijven zitten, om gezellig onder elkaar van het leven te genieten en dat wordt ook met overgave gedaan.

Gevolg: op het einde van de winter zit er meer winterspek rond het lichaam dan gezondheid. Vruchten zijn in deze periode voor de meesten maar fantasievoedsel, want gebakjes en chocolade hebben het meer op onze smaakpapillen voorzien. Bovendien bewaren we de vruchten vaak in te sterk verwarmde living of keuken, zodat hun vitaminegehalte snel vermindert.

Kom uit de luie zetel

Ons klimaat nodigt in de winter van nature minder tot prestaties buiten. We zitten veel meer, de bloedsomloop wordt minder geactiveerd, de spieren minder getonifieerd, zodat alle vitale lichaamsfuncties wat trager en kwalitatief wat minder verlopen. Zowel hart, bloedsomloop, lever, gal darmen, ademhaling en huid zitten op een spaarritme. De winterslaap ontbreekt er nog net aan. Het gevolg daarvan is dat veel minder toxines uit het lichaam verwijderd worden en die hopen zich natuurlijk op naarmate de winter voortduurt om dan te culmineren bij het begin van de lente. Dan willen we weer alle ramen open gooien en er tegenaan gaan, de hand aan de ploeg slaan bij wijze van spreken, maar dat lukt ons niet meer. Het lichaam moet eerst van zijn winterslakken worden bevrijd, alle eliminatieorganen moeten weer volop functioneren vooraleer we weer over nieuwe energie kunnen beschikken.

Ideaal zou zijn om ook in de winter geregeld naar buiten te gaan, eventueel een korte skivakantie in te lassen, aan zee of in de Ardennen te gaan stappen, of gewoon te gaan zwemmen en geregeld een sauna te nemen om op die manier het eliminatieproces gaande te houden, de nieren te activeren, de lever en de gal goed te laten functioneren en het hart zelfs dagelijks eens op maximum te laten presteren.

De lente is trouwens in de Chinese geneeskunde een houtelement. In onze westerse wetenschappelijke geneeskunde weten we dat er hormonale wisselingen zijn die seizoensgebonden zijn en die van grote invloed zijn op de bloedsomloop en alle inwendige organen met interne secretie.

Doe meer aan sport

Het mooie weer in de zomer nodigt ons natuurlijk meer uit om naar buiten de trekken en lichamelijke beweging te nemen. Enkel jonge mensen gaan in de winter ook aan sport doen en dat is jammer. We moeten geen gelegenheid laten voorbij gaan om de benen te strekken, de spieren te gebruiken en de ademhaling eens op volle toeren te laten werken. Als we de kans hebben, moeten we ook in de winter een wandeling in de natuur niet verzaken. Tijdens de middagpauze op kantoor kan je wat rek- en strekoefeningen doen, wat rondlopen, de trap op en af lopen. Maak er een gewoonte van nooit de lift te nemen, maar liever met de trap naar beneden te hollen en ook naar boven te lopen. Voor wie het te veel is, kan het in het begin volstaan met het rustig aan te doen. Je mag niet vergeten dat gebrek aan beweging funest is voor de bloedsomloop. Het transport van zuurstof en voedende elementen naar de lichaamscellen wordt daardoor afgeremd. En merkwaardig genoeg de optelsom van deze maatregelen, n.l. meer zonlicht, meer beweging en gezondere voeding geeft een bonus aan je gevoel. Je krijgt positieve emoties en de depressieve gedachten zullen verdwijnen.

En je kan natuurlijk altijd rekenen op een hulpje uit de natuur, want er is een mooi plantje dat het zonlicht geplukt heeft: Sint-Janskruid. Daarom is Hyperibell van Fytobell zo’n uitstekende tip.

Hyperibell van Fytobell vind je in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kan Hyperibell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je wordt er weer vrolijk van.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Migraine: een wirwar van oorzaken

Wie heeft er niet eens wat hoofdpijn. Meestal is dat van voorbijgaande aard, soms gerelateerd aan stress, soms aan gebrek aan slaap, maar soms ook aan voedsel en doorgaans wordt die link niet meteen gelegd. Ook migraine kan het gevolg zijn van een allergische reactie...

Lees meer

Is cholesterol echt gevaarlijk?

Over cholesterol bestaat al langer een discussie en onduidelijkheid. Sommige artsen willen het cholesterolniveau drastisch naar beneden halen bij hun patiënten, terwijl andere artsen van mening zijn dat de oplossing op de verkeerde plaats wordt gezocht: niet de...

Lees meer

Tijm: ideaal voor gevoelige luchtwegen

Sausen, soepen, kruidenthee: tijm leent zich daar allemaal voor. Tijm is niet enkel een prachtig heestertje dat in elke tuin past, zelfs in een bloempot kan gekweekt worden, desnoods op het keukentablet, het is vooral ook een bijzonder gewaardeerd kruid in de keuken...

Lees meer

Geen kanker door een gezonde lever

De lever is een ongelooflijk orgaan met belangrijke vitale functies, en kan ook veel hebben of verdragen vooraleer die forfait geeft. Zo is het heel goed mogelijk zeventig percent van de lever te verliezen door een operatie bijvoorbeeld, en toch kan de lever zich goed...

Lees meer

Is zwaarlijvigheid erfelijk?

Volgens een mededeling van de WHO (de Wereld Gezondheid Organisatie) zijn zes van de tien Europeanen zwaarlijvig. De meerderheid daarvan wil vermageren, om verschillende redenen. De belangrijkste is dat het zeker gezonder is om slanker te worden. Daarvoor hebben veel...

Lees meer