jan 4, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Te droge lucht veroorzaakt verkoudheden

Het is wel nog een echte winter, maar toch zijn de nachten koud en de temperatuur maakt af en toe sprongen. Het gevolg is dat veel woningen en vooral ook de slaapkamers oververwarmd zijn. Dat is niet goed, want te droge lucht is ongezond.

Bovendien breekt ook het risicoseizoen aan voor verkoudheden, griep, ontsteking aan de luchtwegen, vermoeidheid, depressies en zenuwziekten, zelfs… hartziekten. Merkwaardig genoeg is de winter niet gunstig voor heel wat mensen. Toch kan je er iets aan doen: je wapenen tegen de agressies van de winter.

In veel woningen en kantoren is de lucht te droog, maar ook bedorven en liggen microben op de loer. Daar kan je je best tegen beschermen met Echinacea.

Wie deze winter gezond wil blijven en vooral ook het hart wil beschermen kan best beginnen met een training van het organisme, een boost geven aan de weerstand. Omdat bij plotse temperatuurschommelingen de weerstand op de proef wordt gesteld, krijgen bij gebrek aan training, verkoudheidsziekten en griep meer kans. Hoewel deze ziekten onschuldig lijken – en eigenlijk zijn ze het ook – toch hebben ze onrechtstreeks een bedreigende invloed op hart en bloedvaten. Doordat het organisme door verkoudheid en de griep verzwakt is, (het lichaam heeft zijn energie nodig om zich te wapenen tegen de virussen) komt hartinfarct in deze omstandigheden twintigmaal meer voor dan bij wie niet verzwakt is door verkoudheid of ontsteking van de luchtwegen: keelpijn, hoest, neusvalling.

Jezelf winterhard maken is daarom ook het hart en de bloedsomloop beveiligen! Het lichaam moet worden voorbereid op grote temperatuurwisselingen. De bloedsomloop trainen door wisselbaden en -douches geeft het lichaam meer weerstand. Dagelijks naar buiten: stappen, een hoekje om lopen, een avondwandeling maken, boodschappen doen met de fiets doet het lichaam meer deugd dan op het eerste gezicht zou worden vermoed. Kasplantjes zijn teerder en kwijnen rapper. Vandaar dat de temperatuur in woning en bureau niet te hoog moet worden gemaakt en in de slaapkamer moet worden beperkt. In de woning is 22 graden voldoende en is de slaapkamer is 16 graden beter dan te warm.

Hou er ook rekening mee dat te warme lucht gemakkelijker uitdroogt, omdat het vocht nu eenmaal verdampt en gemakkelijk kan ontsnappen.

Hier ligt een tweede oorzaak van verkoudheidsziekten: te droge lucht. Vooral in ruimten met centrale verwarming, of waar elektrisch verwarmd wordt, moet meer water aan de lucht worden toegevoegd. Waterverdampers bij de radiators, of een speciaal luchtbevochtigingstoestel zijn geen luxe. Virussen gedijen beter bij een droge warmte, dan in ruimten waar de luchtvochtigheid ideaal is, en die ligt om en nabij de zestig percent relatieve vochtigheid.

In veel woningen is de lucht bedorven. Ook heel wat kantoren worden te weinig verlucht. Ramen kunnen vaak niet meer open, terwijl alle kieren zijn dicht gespoten, om energie te besparen. Keelpijn, hoofdpijn, zijn niet de enige gevolgen, want het is ook bewezen dat bedorven lucht moeilijker opwarmt dan frisse lucht. Hou er rekening mee dat de mens elk uur dertig kubieke meter frisse lucht nodig heeft. En natuurlijk kan je jezelf best beveiligen door gezond te eten: fruit en groenten en zolang de letter “r” in de naam van de maand zit het beste voorbehoedsmiddel tegen winterse kwalen te gebruiken: Echinacea. Dat geeft de weerstand een echte boost. Een tip: Gebruik Echinabell druppels (met CNK-code: 2898-963) of Echinabell+ tabletten (met CNK-code 2595-791) van Fytobell, in de apotheek. Of je kan het ook veilig online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer