nov 16, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zieke darmen beschadigen je immuniteit

Je kan natuurlijk geen enkel orgaan in het lichaam missen, want we hebben alles waaruit we bestaan hard nodig, maar toch mag worden gezegd dat sommige organen van een bijzonder grote betekenis zijn voor de complete gezondheid. Zo is een gezonde darm bijvoorbeeld van vitale betekenis.

De gezondheid van ons lichaamsmilieu wordt in hoge mate bepaald door de gezondheid van onze darmen. Voeding speelt daar een eersterangs rol in. Als de darmen niet goed functioneren en toxische stoffen niet kunnen worden geëlimineerd moeten die lichaamsvergiften er op een andere manier uit. Dat brengt andere ziekten mee: huidproblemen zoals acné, astma, allergiën en nierproblemen. Is de aantasting daarenboven zeer uitgebreid en belangrijk, dan kunnen er precancerosen en zelfs kanker ontstaan. Dit hangt duidelijk samen met het voedingspatroon: overdreven gebruik van slechte vetten, teveel dierlijke eiwitten, suiker en alcohol. Is er wat verkeerd dan moet meteen het voedselpatroon worden aangepast. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van moderne toepassingen van oude gebruiken die hun waarde hebben bewezen. Eén daarvan is de hoge darmspoeling, dat kan zorgen voor een goede evacuatie van de darminhoud en een herstel van het natuurlijke bacterieleven.

Voldoende drinken is ook belangrijk voor de normale lediging van toxische stoffen in de darm.

Van gezonde cel tot kanker

Om van een kankercel tot een tumor te komen doet het lichaam er gemiddeld 5 tot 10 jaar over. De groei van de tumor is dan van 1 tot 2 cm groot. Men noemt dit de silencieuze of stilzwijgende fase. Van zodra die tumor wordt ontdekt, groeit die om de paar maanden uit tot het dubbele. Hoewel het in elke fase nog nuttig is om in te grijpen, kan men dat beter zo vroeg mogelijk doen en vooral beginnende darmproblemen bij de wortel aanpakken. Verstopping en diarree zijn duidelijke symptomen dat er wat mis is en dat als er niet tijdig wordt ingegrepen het hele lichaam grondig ziek wordt.

Wat is normale stoelgang?

In principe moet een gezond mens tweemaal per dag ontlasting krijgen. Dat moet beginnen ’s morgens bij het opstaan, zodat de darm zich geledigd heeft vooraleer het ontbijt wordt genomen. Er zijn heel veel patiënten bij wie dit ritme verstoord is, die ofwel geen ontlasting hebben, ofwel te kampen hebben met diarree. Wie de gezondheid van de darmen wil verbeteren moet om te beginnen op zijn voeding letten. Het gescheiden voedingssysteem volgens Dr. Shelton is hiervoor ideaal, hoewel het voor gezonde personen ongetwijfeld streng overkomt. Sommige van zijn principes werden overgenomen in het systeem Montignac.

Wat is gezond voedsel?

Alles begint met de vraag wat de mens eigenlijk moet eten. In feite is hij geen alleseter zoals het menu dat hem wordt voorgezet meestal laat vermoeden, maar moet het ideaal eerder gezocht worden in de richting van fruit en groenten. De mens is van nature fruitariër, geen vleeseter, hoewel hij dat ook kan verteren, aangevuld met groenten en granen. Fruit kan worden gegeten zonder bereiding, vandaar ook een ideaal voedsel voor de mens.

Verder moet men er van uit gaan dat koolhydraten plus eiwitten bij dezelfde maaltijd, moeilijk kunnen worden verteerd, omdat ze een beroep doen op andere enzymen.

Tenslotte blijkt dat de grote boosdoeners van heel wat ziekten, de EIWITTEN zijn. Het is absoluut onjuist dat men overtollige eiwitten uitscheidt. Men stapelt ze integendeel op in de basale membranen, wat arteriosclerose, populair aderverkalking genoemd, tot gevolg heeft.

Het cardiovasculair risico m.a.w. het risico op hart- en vaatziekten heeft niet zozeer iets te maken met cholesterol alleen, maar meer nog met eiwitten. Er zijn trouwens ook heel wat magere patiënten die een hartinfarct krijgen, terwijl zwaarlijvigen dan weer te maken krijgen met hartdecompensatie.

Overdreven vleesverbruik, vooral bewerkt vlees, geeft ook een groot kankerrisico, terwijl het psychologisch aspect natuurlijk ook niet te verwaarlozen is. Alleseters die veel soorten voedsel bij dezelfde maaltijd eten, krijgen veel half- en onverteerde producten in de darm, wat dan weer aanleiding geeft tot gisting en een opgeblazen gevoel in de buik. Onverteerde resten gaan zich ophopen in de divertikels en zetten zich als korsten af op het slijmvlies van de darm. De darm functioneert niet meer en het transport van voeding is gestoord. Er is onvoldoende resorptie van water in de dikke darm wat diarree tot gevolg heeft. De bloedvaten onder het darmslijmvlies krijgen geen zuurstof meer; onder de darm ligt nl een groot stuk immunologisch weefsel en er is geen stimulering meer van het immunologisch systeem.

Hoe beginnen aan therapie?

Als er aan de darm iets moet verbeterd worden, moet de patiënt uiteraard zijn voeding veranderen. In een acute fase kunnen korte sapvastenkuren helpen. Later zal het dieet met gescheiden voeding uitkomst brengen. Verder moet de patiënt de darm thuis reinigen met Magnesiumsulfaat (Engels zout), uiteraard in overleg met de arts. En tenslotte kunnen hoge darmspoelingen de darm volledig saneren.

Hoge darmspoelingen

Die hoge darmspoelingen bestonden al in de tijd van de Essenen. Zij maakten gebruik van een kalebas om water in de darmen binnen te brengen. In de USA en Duitsland werd research gedaan, wat leidde tot de ontwikkeling van een toestel waarvan de druk van het in te brengen water kon worden geregeld door pulseringen, terwijl via dezelfde module ook de afvoer van spoelwater en darmresten kon worden afgevoerd, waarna via een ozonmodule ozon in de dikke darm kon worden ingeblazen. Er wordt niet gespoeld met ozonwater, wel met zuiver water dat op lichaamstemperatuur werd gebracht. Op die manier worden alle korsten op het darmslijmvlies los geweekt en komen zelfs versteende en verkalkte resten achter de plooien los. Het gevolg daarvan is dat de darm weer kan ademen en overtollig water weer kan worden geresorbeerd, waardoor diarree wegblijft. Verder worden toxische stoffen via de darm geëlimineerd en wordt ontlasting via andere uitscheidingsorganen weer normaal. Ten derde worden alle slakken die jarenlang opgehoopt waren in het actieve bindweefsel geëvacueerd zodat orgaancellen of edele cellen weer beter functioneren. Tenslotte wordt slechte flora, de overwoekering door onaangepaste bacteriën, weggespoeld zodat nieuwe kolonies normale bacteriën zich kunnen ontwikkelen.

In zeer ernstige gevallen kunnen via de endeldarm ook bacteriën zoals Acidophilus en Bifidus worden ingebracht, maar dat kan ook oraal via goede probiotica.

Daardoor volgt daaruit ook een stimulering van het onderliggende immuunsysteem.

Nuttig is om een doorgedreven gezond dieet te blijven volgen, met het oog op het bestendigen van het gunstige resultaat. Op die manier wordt de patiënt een levende bevestiging van het spreekwoord, dat gezondheid vanuit de darm komt.

Veel ziekten zijn gevolg van darmproblemen

Allerlei huidziekten, ziekten aan de ademhalingswegen en zelfs kanker kunnen het gevolg zijn van een slecht functionerende darm. Als de darm goed verzorgd wordt en een gezond dieet wordt gevolgd, zijn de genezingen vaak heel spectaculair.

Voor welke ziekten kan sanering van de darm helpen?

Het is altijd gunstig dat het darmmilieu gesaneerd wordt, maar toch is er een aantal ziekten die typisch goed reageert, vooral vanwege het feit dat een aantal chronische aandoeningen zoals astma en allergie kunnen worden bestreden en dat gezonde darmen de beste garantie zijn bij de preventie van kanker.

Volgende aandoeningen reageren dan ook gewoonlijk gunstig op een behandeling:

  • Aandoeningen van de luchtwegen zoals astma en sinusitis
  • Migraine
  • Darmproblemen zelf zoals diarree en verstopping
  • Spijsverteringsproblemen inclusief maagzweren
  • Reumatische aandoeningen
  • Auto-immuunaandoeningen
  • Huidaandoeningen, inclusief psoriasis.

Een tip: goede probiotica vind je in Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose bij de apotheker met CNK-bestelcode: 1752-278.

Of je kan Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer