apr 9, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Veel rokers krijgen een ellendig levenseinde

Optimisten gaan er van uit dat roken tegen 2035 helemaal zal verdwenen zijn. Dat is wel erg optimistisch, maar iedereen beseft wel degelijk dat het zeer gevaarlijk, zelfs levensgevaarlijk is om te roken. Wie meer dan twintig sigaretten per dag rookt verkort zijn leven zeker met ten minste vijf jaar. Dat blijkt uit wetenschappelijke statistische gegevens. Bovendien worden rokers vroeger oud, krijgen ze meer rimpels, gaan hun ogen erop achteruit, zijn ze meer vatbaar voor infecties, ook covid19 oftewel corona en kost het handenvol geld.

Maar er is nog meer: de ellende die het veroorzaakt. Hart- en vaatziekten komen veel meer voor bij rokers. Ook blijkt dat wie stopt met roken meteen zijn kansen op hartziekten enorm verkleint. Het heeft dus wel degelijk zin om te stoppen, zelfs voor wie al een hartinfarct kreeg.

De kansen om een nieuwe aanval te doen, zijn bij het stoppen niet groter dan bij patiënten die niet roken, dus alle voordeel er mee te breken. Zelfs bij het roken van twee sigaretten heeft een niet-roker al te maken met een versnelling van het hartritme. Ook het trombosegevaar verhoogt en de kansen op sclerose en rokersbeen.

Kanker: geen twijfel mogelijk

Voor kanker bestaat geen twijfel meer: roken veroorzaakt kanker. Alle kankersoorten zijn min of meer gestabiliseerd terwijl longkanker in tien jaar tijd verdubbelde. Hoewel de luchtvervuiling hier beslist ook een belangrijke rol speelt, werden toch volgende wetenschappelijke gegevens aangenomen:

  • Rokers hebben twaalfmaal meer kans op longkanker dan niet-rokers.
  • Tienmaal meer kans op kanker van het strottenhoofd.
  • Zesmaal meer kans op kanker van de keel en mondholte.
  • Vijfmaal meer kans op hart- en vaatziekten.

Ouderen zien in dat roken schadelijk is voor de gezondheid en stoppen er mee. Jongeren beginnen steeds vroeger te roken. Roken is nochtans de grote oorzaak van sterfte van jonge mensen.

Mocht men het tabaksverbruik verbieden en als iedereen zou stoppen met roken dan neemt men in wetenschappelijke kringen aan dat longkanker met meer dan negentig percent zou afnemen. Inhaleren verhoogt het risico en zware sigaretten eveneens. Gebruik van filtersigaretten en het minder ver oproken van een sigaret verkleinen dit risico een beetje.

Er zijn natuurlijk nog andere kankersoorten waar tabak eveneens een grote rol in speelt en wat door de meeste patiënten ontkend wordt of waarvan het bestaan zelfs niet wordt vermoed: bijna alle blaaskankers zijn het gevolg van tabaksmisbruik. Ook maag-darmkanker kan te maken hebben met tabak alsook tong- en lipkanker. Eigenlijk kunnen rokers te maken hebben met allerlei soorten aandoeningen van de ademhalingsorganen: chronische bronchitis, astma, hoesten, longemfyseem, waarbij de longen hun elasticiteit verliezen.

Ook zenuwstoornissen kunnen optreden als gevolg van roken. Men heeft vastgesteld dat bij rokers het geheugen achteruit gaat, er oriëntatiestoornissen kunnen optreden, terwijl de nervositeit toeneemt, hoewel vele rokers van mening zijn dat roken precies een zenuw kalmerend effect zou hebben. Niets is dus minder waar.

Ook gaat de gezichtsscherpte achteruit, terwijl de gevoeligheid voor kleuren bij het zien afneemt. Nog andere zintuiglijke waarnemingen zijn bij rokers gestoord, zoals de reuk- en de smaakzin.

Ook tandvleesaandoeningen komen bij rokers meer voor, terwijl bij hen ook meer diarree voorkomt.

Vroeger oud

Tenslotte iets wat iedereen al lang weet: de foetus van de zwangere vrouw rookt mee. De kans op abortus neemt toe en men neemt aan dat bij één van de vijf baby’s die sterven, de dood te wijten is aan tabaksgebruik van de zwangere moeder. Zware rokers vertonen tenslotte ook meer diepe rimpels dan niet-rokers. Ook voor niet-rokers is een verblijf in een rokerig lokaal nadelig. Bij experimenteel onderzoek is namelijk gebleken dat hamsters die in een lokaal verblijven waar gerookt wordt, ook kanker krijgen.

En wat veel vrouwen over het hoofd zien: hun schoonheid moet erdoor inboeten, want rokende vrouwen krijgen veel meer en veel vroeger rimpels. De huid verliest elasticiteit en bewaart minder zijn vocht. De huidskleur is ook valer en de ogen staan doffer. Tabaksrook schaadt ook de smaak, verkleurt de tanden, en verandert het bacterieleven in de mond. Vandaar dat bij rokers ook meer paradentale klachten voorkomen.

Stop ermee, maar hoe?

De beste manier om al die kwalen niet te krijgen is gewoon stoppen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Er zijn voldoende middelen ter beschikking die U daarbij behulpzaam kunnen zijn: sommige zijn enkel op doktersvoorschrift, zoals nicotinepillen, terwijl andere middelen zoals surrogaatsigaretten die u de geconditioneerde reflex geleidelijk afleren, vrij te koop zijn.

Sommigen verkiezen de elektronische sigaret, maar het nut daarvan is bescheiden. Het is wel een middel dat nicotine in het lichaam afgeeft en dus de behoefte aan roken zelf vermindert of wegneemt, maar er komen andere schadelijke stoffen voor in de plaats, omdat door de verbranding kankerverwekkende producten in het lichaam terecht komen. Sommige daarvan zijn al door Europa verboden.

Bovendien blijf je door de elektronische sigaret wel afhankelijk van nicotine, terwijl je dat juist zou moeten ontwennen, zodat de natuurlijke aanmaak van natuurlijke endorfines weer op gang kan komen.

Men zag er aanvankelijk heil in omdat op die manier de roker niet alleen zijn geconditioneerde reflex kon bewaren en hij het gevoel kreeg dezelfde bewegingen te mogen maken als een roker, terwijl daarnaast nog altijd de nicotinehonger bevredigd wordt (één derde van het nicotinegehalte van een sigaret), zodat het afleren gemakkelijker zou moeten gaan. De realiteit is anders. Sommige toestellen zijn al ontploft met grote verwondingen van de gebruiker tot gevolg.

Er is ook het Vijfdagenplan dat goede resultaten oplevert met zijn Groepstherapie.

Om het even welke therapie U verkiest, zorg er in ieder geval voor dat U van het roken afkomt.

Drink in die periode wat meer water en fruitsap, neem vitamine B om de zenuwen te versterken en vermijd in deze dagen ook alcohol en cafeïne houdende dranken. Vermijd ook bijeenkomsten, wat in deze coronaperiode voor de hand ligt. Wie het roken wil opgeven, heeft voldoende redenen en wetenschappelijke argumenten. Wie wil stoppen heeft voldoende hulpmiddelen.

En gelukkig mag je ook hulp verwachten van de natuur: een uitstekend middel van Fytobell, genaamd Xantipex (vroegere benaming Fumexit).

Dit middel op basis van natuurlijke plantenextracten heeft rechtstreekse invloed op het zenuwstelsel, waar de rookhonger ontstaat in het brein.

Het bestaat in een handige spray en is ideaal om af te kicken. Als je de rookhonger voelt opkomen: even onder de tong sprayen en de drang ebt weg. Op die manier is het gemakkelijker om te stoppen met roken.

Een tip: Xantipex van Fytobell.

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zorg dat je gezond blijft, stop met roken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer