jul 30, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vertrek niet onvoorbereid op vakantie

De haast van het leven brengt mee dat steeds meer mensen steeds minder tijd hebben om zich terdege voor te bereiden op de vakantie. Die voorbereiding beperkt zich in de meeste gevallen tot het uitzoeken van een stevige reiskoffer, terwijl eigenlijk wat erin zit veel belangrijker is.

In de eerste plaats is het van het grootste belang goed uitgerust op reis te vertrekken.

Veel te veel vakantiegangers vertrekken van de werkplaats, van het bureau meteen op vakantie of laten er hoogstens en in het beste geval een nachtje overheen gaan. Men mag evenwel niet vergeten dat men op die manier veel kwetsbaarder is.

Er is allereerst de mentale voorbereiding: men moet goed gemotiveerd en mentaal en fysiek in orde op reis vertrekken. Meteen van kantoor komen en de auto instappen, is waanzin en in sommige gevallen zelfmoord. Het gebeurt geregeld met landgenoten: een man had negenhonderd kilometer aan één stuk de nacht doorgereden nadat hij van kantoor kwam, nam in het zuiden een bocht rechtdoor, gewoon omdat zijn reactievermogen forfait gaf. Hij kon de realiteit niet meer inschatten. Hij verongelukte.

Een goede voorbereiding, kennis van jezelf en van de streek waar je naartoe trekt, zal je vakantie kunnen doen slagen of laten mislukken.

Hoed je voor vermoeidheid

Men mag ook niet vergeten dat men veel kwetsbaarder, veel gevoeliger is voor infectieziekten als men vermoeid is. Een gezond en uitgerust lichaam heeft veel meer veerkracht en energie om een dreigende infectie de baas te worden en een ziekteverwekker onschadelijk te maken. Zijn nachtrust opofferen om zo snel mogelijk aan een vakantie te beginnen, is niet verantwoord en zeker niet als er kinderen meereizen, want zij zorgen voor een extra belasting, ze werken op de zenuwen, ze vragen aandacht die men niet meer kan geven… men gaat er onderdoor, er gebeuren ongelukken. De vakantie die voor de broodnodige rust en ontspanning had moeten zorgen wordt herschapen in een catastrofe.

Hou het in het begin rustig

En ook ter plekke aangekomen hou je het in het begin beter rustig. Wat dat betreft zijn georganiseerde reizen riskanter omdat geen rekening wordt gehouden met de conditie van de toeristen. Om het programma gevarieerd en aantrekkelijk te maken zijn er allerlei activiteiten gepland: trektochten in de bergen, overnachten in tenten, zelf de maaltijden bereiden op exotische plaatsen, te voet naar een onherbergzame maar wondermooie streek trekken om in de natuur te vertoeven… allemaal aanlokkelijk in de brochure, maar als je ter plekke al last hebt van jetlag, vermoeidheid of beperkingen hebt in verband met de gezondheid is dat geen goede keuze en niet zo verstandig om er helemaal aan mee te doen en voor te gaan.

Onderschat de vermoeidheid niet. De inspanningen die je daar moet leveren zijn geen alledaagse sporten en je lichaam is er doorgaans niet voor getraind. Vergeet ook niet dat je veel moet drinken om het vochtverlies te compenseren, wat doorgaans verwaarloosd wordt.

Een aantal jaren geleden is een paar Brusselse toeristen omgekomen tijdens een tocht door de woestijn. Hun auto was defect geraakt en ze gingen te voet terug naar de vertrekplaats, zonder drinken. Ze zijn later dood teruggevonden, omgekomen van dehydratatie. Het lijkt vanzelfsprekend, maar de theorie pakt soms anders uit dan de praktijk. En denk vooral niet dat je op vakantie alles kunt en alles mag omdat het vakantie is. Het lichaam is een gewoontemachine en je kunt van een 2-PK niet meteen een racewagen maken. Die vergelijking zal iedereen wel snappen.

Ken de streek

Bij de voorbereiding van de reis hoort ook het zich informeren over de streek waar men heen gaat. Er zijn nu eenmaal mensen die een hoger gelegen gebied moeilijk aankunnen. Het vliegtuig brengt iemand in een mum van tijd naar de andere kant van de wereld en kan iemand ook op een andere hoogte neerzetten. Als we daarheen rijden heeft het lichaam de kans zich geleidelijk aan te passen. Als we daarheen vliegen is er kans dat het lichaam niet voldoende tijd heeft gehad.

Op grote hoogte zoals in het Andesgebergte bijvoorbeeld, is er minder zuurstof, kan het lichaam de inspanningen minder aan. Het lichaam doet er soms weken over om door het vermeerderen van het aantal rode bloedlichaampjes de zuurstofaanvoer weer op een normaal peil te brengen. Gevoelige personen, of minder gezonde toeristen slagen daar niet in.

Een ander klimaat en een andere hoogte houden dus al gevaren in, los van de mogelijke ziekteverwekkers. Het is dus goed alles van tevoren te bestuderen en eventueel met de arts te overleggen of een bepaalde streek je wel goed zal bekomen. Een vakantie is geen loterij. Je mag een reisbrochure niet hanteren zoals een catalogus van klederen, want je gezondheid kan wel eens ernstig benadeeld worden door een verkeerde keuze.

Wat stop je in je reiskoffer?

Het is duidelijk dat de meeste toeristen onvoorbereid en met te weinig kennis maar ook met te weinig geneesmiddelen op reis vertrekken.

Sommigen hebben te weinig, anderen verkeerde middelen mee. Maar uiteraard moet iedereen die dagelijks of geregeld medicijnen moet nemen zijn levensnoodzakelijke preparaten bij zich hebben. Dat geldt voor middelen die je kunt gebruiken in geval van ongelukjes of van problemen met de spijsvertering, maar ook de middelen die je gewoon was regelmatig of zelfs dagelijks te nemen.

Een suikerpatiënt zal wel niet zo dom zijn geen insuline mee te nemen en naar een oord te vertrekken waar hij zich niet aan zijn dieet kan houden. Maar voor de rest moet iedereen zich voorzien van de meeste courante middelen voor de meest banale probleempjes die nochtans een vakantie grondig kunnen bederven als men niet snel het juiste preparaat bij de hand heeft.

Daarom moeten we iedereen de raad geven goed na te denken over de meest voorkomende kwaaltjes, over zijn eigen gevoeligheden en daar eventueel met de arts of de apotheker over te spreken.

Maar er zijn natuurlijk eenvoudige dingen die vanzelfsprekend zijn zoals een schaartje, hechtpleisters, neteldoek, ontsmettingsalcohol, veiligheidsspelden, een pincetje, een koortsthermometer en elastische windsels. Het is wel een hele opsomming maar de producten nemen weinig plaats in je reiskoffer. Ze kunnen veel ongemakken helpen voorkomen of helpen behandelen.

Problemen die veel voorkomen

Het ligt natuurlijk aan de reisbestemming die haar eigen problemen geeft. In de tropen kan je malaria oprapen, in de poolgebieden kunnen je oren bevriezen. Maar voor de rest zijn er de klassieke ongemakken die je ook thuis kan meemaken, maar die je op reis toch al eerder ontmoet: we sommen ze even snel op: hoofdpijn, kiespijn, koorts door een ontsteking of zelfs griep, verstopping, diarree, insectenbeten, jeuk, reisziekte zoals zeeziekte en wagenziekte, duizeligheid, verkoudheid, koortsblaren, maagklachten, moeilijke spijsvertering, zonnebrand, verstuiking, spierpijnen, rugpijn, braken, oorpijn en pijn aan de ogen. Afijn, eigenlijk kun je zowat in heel het lichaam pijn hebben, maar dat hangt van ieders gevoeligheid af.

Iemand die al een zwak hart heeft, moet er dus ook op bedacht zijn dat een extra inspanning onder de hete zon een tekort aan zuurstof kan opleveren doordat de pompbeweging van het hart ontoereikend is. Daar moet rekening mee gehouden worden en een hartversterkend middeltje zoals Crataecin van Fytobell kan hier nuttig zijn. Maar de meeste mensen worden meestal en gelukkig geconfronteerd enkel met banale problemen.

Maar nogmaals: een goede voorbereiding en een rustig uitgekiend programma kan veel ellende voorkomen.

Een tip om het hart een steuntje te geven en een middeltje dat thuishoort in de reiskoffer:

Crataecin van Fytobell.

Je vindt Crataecin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Of je kunt Crataecin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com. Je hart zal je hartelijk bedanken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde