jun 23, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom heb je geen eetlust?

Heb je geen trek in eten? Doorgaans is het net andersom: de meeste mensen sukkelen met een overmatige eetlust. Gevolg: ze verdikken. Maar er zijn natuurlijk ook wel patiënten die last hebben van het omgekeerde, ze kunnen geen hap door de keel krijgen, hebben geen trek.

Normaal geeft een tekort aan bloedsuiker in het bloed via de hersenen een signaal naar de maag, waar een hongergevoel ontstaat, maar als dat niet gebeurt, kan het de voorbode zijn van een naderende ziekte, kan er vooral bij jonge vrouwen sprake zijn van anorexia nervosa, waarvoor dan wel gespecialiseerde psychiatrische hulp nodig is. Soms is er evenwel een tekort aan vitamine A en B die oorzaak zijn. Af en toe zijn er ziekten van het maagslijmvlies zelf, misbruik van medicijnen, soms het moeilijk weer op gang komen van de eetlust, na een te streng dieet. Maar in elk geval is het geen goede zaak en moet er beslist wat aan gedaan worden. Het is een teken van gezondheid en vitaliteit dat men trek heeft in eten.

Vooral veel jongeren hebben geen trek in eten, omdat ze te veel snoepen. Drink niet te veel bij de maaltijd. Wacht daarmee tot na het eten. Een gezellig gedekte tafel draagt bij tot het bevorderen van de eetlust.

Kinderen en ouderen

Eten heeft veel te maken met een gewoonte. Die kan derhalve ook goed of slecht zijn. Sommige oudere mensen zijn op dat vlak erg nalatig. Het steekt hen op de moeite op tijd te zorgen voor vers gekookt voedsel. Ze verwaarlozen op die manier zichzelf, eten haastig iets uit het vuistje, beperken zich tot wat boterhammen met jam, of een plak kaas, koken niet meer voor zichzelf. Het gevolg is dat hun trek in eten afneemt, ze krijgen ook te weinig vitamines naar binnen en het wordt een kettingreactie: minder trek in eten, minder eten, minder aan eten en aan koken denken.

Veel ouders beklagen er zich ook over dat hun kinderen geen trek hebben maar de bezorgdheid hierover is vaak ongegrond, behalve dan in gevallen waarin de kinderen te veel snoepen en daardoor hun trek in lekker vers en volwaardig voedsel verliezen.

Je moet er ook voorzichtig mee zijn dat kinderen niet te veel geforceerd worden om te eten. Niet zelden komt het in dat geval tot maagklachten, zelfs maagslijmvliesontstekingen. Het kind zal zelf wel aangeven als het geen trek meer heeft en voldoende heeft gegeten. Geef het slechts kleine beetjes en schep telkens als het bord leeg is weer een klein beetje op. Een kind verhongert niet zo gauw. Enkel wanneer het echt ziek is, moet je ingrijpen en naar een arts gaan. Na een paar dagen zal de trek in eten wel weer vanzelf toenemen.

Stress en depressie

Gebrek aan eetlust kan ook andere problemen camoufleren. Zo is het bekend dat vrouwen die last hebben van migraine net voor en tijdens een aanval helemaal geen hap door de keel kunnen krijgen. Fysieke problemen zoals een maagontsteking, oververmoeidheid en zwangerschap kunnen een normaal eetpatroon en de eetlust hinderen. Ook als de lever ziek is kan dit van invloed zijn op de trek en het verlangen naar voedsel. Als je maagpijn krijgt bij of na het eten is dat ook een signaal dat er wat hapert en automatisch gaat het lichaam een afkeer krijgen van voedsel.

Ruzie aan tafel is ook iets wat moet vermeden worden. Samen eten moet een moment van gezelligheid en samenhorigheid zijn, want meestal is het probleem een mengeling van fysieke en emotionele moeilijkheden.

Die gezelligheid ontbreekt natuurlijk in geval van stress en depressie. Doorgaans zijn de darmflora erbij betrokken, want steeds meer wordt de relatie tussen brein en darmbacteriën duidelijk. Niet voor niets wordt de darmflora het tweede brein genoemd, ook wel vanwege het feit dat de aanzet voor de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon door de darmflora wordt gegeven.

Bij gebrek aan eetlust moet de oorzaak worden opgespoord, maar ook de kwaliteit van het voedsel speelt mee. Dat moet lekker en gevarieerd zijn. Hiervoor kan je best gebruik maken van smaakmakende en lekkere kruiden. Wat er meestal gemakkelijker ingaat: zelfgemaakte verse groentesoep met fijne kruiden. Ook rauwkost gaat gemakkelijker, omdat dit veel vezels bevat. Vermijd geraffineerde suikers en pepmiddelen zoals koffie, alcohol en beslist tabak. Opgepast voor verslavende medicijnen, zoals slaappillen, slik niets op eigen houtje.

En ook heel belangrijk: beweeg dagelijks. Gebrek aan beweging is oorzaak van heel wat problemen. Daar kan je gemakkelijk zelf iets aan doen. Prijs je gelukkig als je in een groene omgeving woont, maak er dan ook gebruik van.

Zo scherp je de eetlust aan

Als je bij jezelf of huisgenoten de eetlust wat wil aanscherpen kan je rekening houden met een aantal principes.

  • Zo moet je altijd op hetzelfde moment de tafel dekken en het eetmaal serveren.
  • Vermijd het ook te laat op de avond te eten.
  • Tussendoortjes bederven de eetlust en zijn dus niet gunstig. Het spijsverteringsritme wordt erdoor verstoord.
  • Drinken tijdens de maaltijden is niet zo goed. Vermijd dit, en drink zeker niet te veel, want het maagzuur wordt te veel verdund.
  • Drink pas na het eten.
  • Zorg voor een aangename sfeer aan tafel, dek de tafel met feestelijk linnen en aangename kleuren, zet wat bloemen op tafel, of een kaarsje, het maakt deel uit van een ritueel dat de eetlust aanscherpt.
  • Geraffineerde producten en zoetigheden bederven de smaak. Vermijd ze te vaak te serveren.
  • Eet veel groenten vooral als voorgerecht, want dat scherpt de eetlust aan.
  • Maak ook gebruik van verse tuinkruiden, je kan ze desnoods in de eigen keuken in een bloempot kweken.
  • Ook fruit moet dagelijks op tafel komen, je kan het zelfs uitsluitend als ontbijt voorzien. Erg gezond! -Kalmoes, paardenbloem, artisjok en lavas zijn kruiden die de eetlust opwekken. Je kan er dus gebruik van maken in de verse spijzen die je bereidt.

Nasturan is een natuurlijke preparaat o.m. op basis van Nasturtium, een interessant kruid dat de spijsvertering stimuleert en kan ook door kinderen die slecht eten worden genomen.

Op die manier behoren je problemen weldra tot het verleden. Tenslotte helpt het ook als je goed kauwt en de zorgen van tafel veegt, want daar horen enkel lekkere, verse en gezonde, volwaardige spijzen op te staan. Zo komt de eetlust vanzelf weer terug.

Een tip: Nasturan van Fytobell om de spijsvertering te verbeteren. Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Je kan Nasturan ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je maag en je weegschaal zullen je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer