aug 6, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is slecht slapen nadelig voor je karakter en geheugen?

Slapen is even belangrijk als eten en ademen. Wie slecht of veel te weinig slaapt en daar niets aan doet, pleegt roofbouw op zijn organisme, maar ook de geest lijdt er enorm onder. Tijdens de slaap schakelt het organisme in herstelmodus, zowel voor de spieren, de cellen, het brein. Er vinden ook tijdens de slaap allerlei vitale functies plaats en als die verhinderd worden of gestoord, of te kort zijn, ondervinden zowel het lichaam als de geest daar grote nadelen van.

Slaap is een noodzaak en een natuurlijk gegeven. Je kunt het niet overslaan. Eén nachtje min of meer woelen, slecht slapen is niet zo erg, het lichaam beent dat wel bij, maar als dat langere tijd aansleept dan ondervind je daar beslist schade van.

Veel mensen onderschatten het belang van een gezonde slaap. De hersenen hebben slaap nodig om te resetten en alles te ordenen.

Heel complexe “activiteit”

De slaap is een complex gegeven. We hadden het bijna over “activiteit” en dat is het ook wel. We zijn er ons evenwel niet van bewust. Er zit trouwens een schema, een ritme in de slaap die in verschillende fases verloopt. Elke fase heeft zijn belang en zijn functie. Die fasen worden geregeld herhaald gedurende de slaap en enkel de duur van de slaap heeft er invloed op: minder of meer.

Het begint met te soezen, het voorstadium van slaap. Je legt je neer, je lichaam ontspant, de temperatuur van het lichaam daalt, evenals de hartslag en de bloeddruk. Je slaapt nog niet echt, maar het scheelt niet veel. Als er dan geluid of fel licht is, word je meteen wakker. Na een aantal minuten val je dan echt in slaap. Deze tussentijd verschilt van persoon tot persoon. Er zijn nu eenmaal mensen die moeilijk in slaap komen, terwijl anderen zich maar hoeven neer te leggen om de slaap te kunnen vatten.

Herstellen

Bij het begin van de slaap gaat de hartslag naar beneden en de spieren ontspannen, de ogen beginnen onder de gesloten leden te bewegen.

Daarop volgen nog een paar fasen waaronder tenslotte de REM-fase oftewel de “rapid eye movement”, er volgen namelijk snelle bewegingen met de ogen.

Dat is de grote herstelfase. Als je die overslaat voel je je geradbraakt, niet uitgerust of onfris bij het ontwaken. Het is de fase die wordt overgeslagen als je slaappillen neemt en daarom is het zo belangrijk geen onnatuurlijke dingen te doen of te nemen. Slaappillen nemen een stuk van de natuurlijke herstelfase weg. Ook alcohol. Op termijn is dat funest voor het brein en voor de fysieke prestaties. Die diepe slaapperiode is van groot belang. Als je dan wakker wordt gemaakt of wakker schrikt, voel je je niet lekker, in de war zelfs. Het duurt een tijdje vooraleer je weer bij de zaak bent.

Het belang van de REM-slaap

Voldoende en een goede slaapkwaliteit is belangrijk voor een goede gezondheid zowel psychisch als fysiek. Wie slecht slaapt ondervindt dat al na één nachtje woelen. Je wordt angstiger, vergeetachtiger, minder besluitvaardig, humeuriger en de vatbaarheid voor infectieziekten neemt toe. Als dat te lang duurt, is ook de kans groter dat je ooit last krijgt met hart- en bloedvaten, diabetes, zwaarlijvigheid en zelfs kanker. Dat is allemaal niet niks. Je gezondheid en je lang leven kunnen ervan afhangen. Het is dus verstandig er alles aan te doen om voldoende kwalitatieve slaap te hebben.

In heel die context is de REM-slaap van essentieel belang. Niet dat de andere fasen onbelangrijk zijn, want zo hebben ook dromen een functie om met de emoties van de dag klaar te komen. Die droomfase valt trouwens gelijk met de REM-fase. Die REM-fase is de periode waarbij de hartslag verhoogt evenals de bloeddruk en tegelijk heel snelle bewegingen met de ogen worden gemaakt onder de gesloten oogleden. Op dat moment is het lichaam “onbewust” in grote activiteit verwikkeld. Dat gebeurt zelfs meerdere keren per nacht.

De hersenen ordenen alles

Tijdens de REM-slaap zijn de hersenen bezig met zich te her programmeren, zeg maar resetten. Ze zetten alles op een rijtje, stockeren alles en slaan de opgedane ervaringen en kennis ordentelijk op in het geheugen. Op die manier kun je het weer opdiepen. Dat is de reden waarom het zo belangrijk is dat studenten een goede slaap hebben. Daags voor het examen en de nacht ervoor er alles nog willen inpersen lukt niet, want de hersenen krijgen de gelegenheid niet om alles te ordenen en in de juiste “mappen” te klasseren om nadien weer te kunnen opdiepen.

Dat is de reden waarom veel studenten die een nachtje door doen een black-out krijgen als ze op het examen voor de prof zitten. Bij de REM-slaap wordt ook een opgeslagen gebeurtenis tot relatieve proporties herleid, anders zou je vreselijk angstig worden bij elke luide knal of donderslag, als je ooit eens wakker geschrokken bent door een enorme donderslag. De hersenen relativeren het en herleiden het tot de essentie: je moet niet bang zijn van een donderslag.

Slaapexperten hebben berekend dat je voor een goed effect van de REM-slaap, minimum vijf uur per nacht moet slapen. Wie korter slaapt, minder lang in bed blijft, pleegt dus roofbouw op het brein, zal zijn geheugencapaciteit verminderen en emotioneel ook labieler zijn. Studenten hebben er dus alle belang bij om de slaaptijd te respecteren. Het kan leuk zijn om eens op zwier te gaan met de vrienden, maar het lichaam kent zijn grenzen en stelt zijn eisen. Wie dat niet respecteert, betaalt daar de prijs voor, want een goed geheugen is essentieel voor een student, dus ook een goede en voldoende kwalitatieve slaap!

Sneller denken en handelen

Onderzoek in slaaplabo’s heeft aangetoond dat mensen ’s morgens actiever, en creatiever zijn dan in de loop van de dag of avond. Er zijn weliswaar ochtend- en avondmensen, maar dat hangt meer samen met de omstandigheden van hun werk, de rust, de afleiding, dan met het moment van de dag. Experten zijn de mening toegedaan dat je ’s morgens creatiever en actiever kunt werken, meer ervaringen kunt associëren met nieuwe dingen, plannen maken, sneller bent, als gevolg van een resetten van de hersenen door voldoende REM-slaap.

Je moet het maar eens proberen: een ontwerp bedenken, een vertaling maken, het huis op orde krijgen, het lukt veel sneller ’s morgens, want je bent energieker en hebt meer een overzicht over de taken die je nog moet doen. Daarom is uitstelgedrag ook niet zo goed, omdat naarmate de dag vordert, de kans op een vlotte, energieke en snelle afwerking verkleint. Powernaps kunnen daarom wel bijdragen tot betere resultaten. Ze mogen evenwel niet te lang duren, anders krijg je een volgende fase in de slaap die je weer lomer maakt omdat je de REM-fase mist.

Daarom zijn kunstmatige slaapmiddelen niet zo gunstig: ze elimineren de REM-slaap. Daardoor gebeuren ongelukken, de angst leidt tot verkeerde beslissingen en in sommige gevallen zelfs tot fatale gebeurtenissen. Kalmeermiddelen, slaapmiddelen, antidepressiva zijn niet gunstig voor de mens. Je kunt ze beter zoveel mogelijk vermijden. Ze maken de farmaindustrie wel rijk, maar ze maken de mensen ziek, besluiteloos, onhandelbaar, wispelturig, angstig en moeilijk in de omgang. Ze werken op den duur op hun eigen zenuwen, bij wijze van spreken.

En… je raakt oververmoeid en de kans op gedragsstoornissen wordt groter.

Kunstmatige slaapmiddelen blokkeren de hersenactiviteit, terwijl tijdens de REM-fase de hersenen op volle toeren draaien, bij wijze van spreken. Als je wakker wordt tijdens deze periode kan dat bijzonder onplezierig zijn. Vaak valt het samen met de droomfase en niet zelden met nachtmerries.  Het kan een poos duren vooraleer je tot het besef komt dat wat zich in je geest aan het afspelen was, niet tot de realiteit behoort. Dat kan ook gevaarlijk zijn.

Vandaar is het van het allergrootste belang dat we voldoende lang, met regelmaat gezond slapen en daar kun je zelf heel wat aan doen.

Let daarom op volgende dingen als je een goede herstellende REM-slaap wil hebben

  • Vermijd absoluut alcohol. Een slaapmutsje net voor bedtijd is absoluut te mijden.
  • Vermijd kunstmatige slaapmiddelen, ze verstoren net als alcohol de REM-slaap.
  • Eet niet te laat voor bedtijd. Vermijd het te eten twee uur voor bedtijd.
  • Drink niet te veel een uur voor bedtijd, om ’s nachts niet te vaak te moeten opstaan.
  • Rook niet.

Wat je wel kunt doen om de gezonde slaap te bevorderen?

  • ’s Avonds een rustige wandeling maken.
  • Vermijd fel licht, ook van tv, laptop, smartphone en computer.
  • Voer een aangenaam gesprek, lees een leuk boek, mediteer, maar vermijd felle discussies.
  • Gebruik een ontspannende kruidenthee zoals kamille, linde, Escholtzia.

Nog een tip: een compleet natuurlijk middel om de slaap te bevorderen terwijl de REM-fase niet gestoord wordt: Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com. Je slaap zal niet meer geremd worden en je REM-slaap ook niet!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer