nov 19, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Droge huid veroudert sneller

Als er geen zon is, reizen we naar de zon. Als er geen zomer is, reizen we naar de zomer. Als het winter wordt, reizen we naar de winterzon: skivakantie. Zon moet er zijn. Dat is eigenlijk ook nodig, vooral voor de vorming van vitamine D in de huid, het boosten van het immuunsysteem en de bescherming tegen Covid, maar ook niet te veel zon, want het aantal huidkankers in ons land is de sterkst toenemende vorm van kanker.

Het is dus geen goed idee om permanent van de zon te willen genieten, zonder aan de nodige bescherming te denken. Want de huid heeft een geheugen en onthoudt elke mishandeling, elke verbranding. Zonnekloppers zijn dus gewaarschuwd, vooral ook diegenen die zich een kunstzon hebben aangeschaft: de zonnebank om er eeuwig en altijd zongebruind uit te zien.

Specialisten slaakten een noodkreet: het aantal gevallen van huidkanker neemt angstwekkend toe. We moeten absoluut leren verstandig omspringen met de zon. We hebben ze nodig, want ze zorgt voor gezondheid en zelfs vitamines in de huid, maar te langdurige en te felle bestraling houdt grote risico’s in. Het mirakelmiddel waarbij je onbeperkt in de zon mag gaan zitten en toch snel bruin wordt zonder dat de huid gaat verouderen, bestaat niet.

Ondanks het feit dat de voorlichting over gevaren van te langdurige zonbestraling uitgebreid is, spelen veel mensen nog altijd met hun gezondheid en zelfs hun leven, gaan onbeperkt en onbeschermd in de zon zitten en trekken bovendien nog een beetje naar de zonnebank. Het gevaar voor kanker neemt enorm toe. Ze doen dat ook in de winter op skivakantie en denken dat omdat het buiten koud is, de zon minder schade kan aanrichten, maar dat is fout geredeneerd.

Om veroudering van de huid te voorkomen kan je best de huid voldoende hydrateren en je beschermen tegen de felle zon, ook in de winter. Aloë Vera is daar de uitgelezen plant voor.

Men weet dat bepaalde stralingen schadelijk zijn en men zoekt steeds verder naar steeds veiliger filters. Helaas het wonderproduct is ook nog niet uitgevonden en intussen blijft er voor de zonneklopper maar één zaak over en dat is zijn verstand gebruiken en voorzichtig zijn. Gelukkig is, wie van de natuur voldoende melanine in de huid heeft meegekregen, waardoor er een grotere natuurlijke bescherming is.

Natuurlijke verdediging

Het bruiningsproces is namelijk een natuurlijk proces, dat aan bepaalde fysiologische wetten gebonden is. Als men die wetten met voeten treedt, kan je ervan op aan dat er nadelige effecten te verwachten zijn: verbranding, roodheid, jeuk, vervellen en in extreme gevallen zelfs huidkanker. Zo ver hoef je het natuurlijk niet te laten komen. Gebruik je gezond verstand bij het zonnen, zodat je wel mooi bruin maar niet ziek wordt. Het zonnebaden is weliswaar een wetenschap geworden, mede dankzij de cosmetische industrie, maar de leek hoeft geen wetenschapper te zijn om te kunnen genieten van een heerlijk zonnebad en voldoende vitamine D op te slaan. Als je gewoon wat basiskennis hebt, kan je er maximaal van profiteren, zonder schade te berokkenen.

Vitamines zijn gunstig

Het staat vast dat vitamines een gunstige uitwerking kunnen hebben op het bruiningsproces, en een goed effect hebben op de huidtoestand. Dat is vooral het geval voor een droge en gevoelige huid. Het betreft meestal verantwoorde combinaties van vitaminen. De meest gunstige combinatie is: vitamine A + vitamine E + vitamine F. Ze moeten bij voorkeur op een natuurlijke basis zijn samengesteld. Want schoonheid komt eigenlijk van binnenuit. Wie voldoende van deze vitamines in zijn huid heeft opgestapeld, wapent zijn huid goed tegen de zon en tegen veroudering. Goede en natuurlijke voeding zijn dus aanbevolen, met voldoende fruit en groenten. In verband met huidveroudering en risico’s verbonden aan Uv-stralen zijn de vitamines E en F en de provitamine A van zeer groot belang. Ook de provitamine B5 of dexpanthenol kan voor de externe toepassing van groot nut zijn. Vooral als men een huid heeft die gemakkelijk uitdroogt en schilfert, als men heel gevoelig is voor erytheem en men wil zonnen zonder uitdrogen, moet men op zoek gaan naar producten waarin deze vitamines zijn verwerkt. De gunstige eigenschappen zijn dan louter op grond van de fysische en chemische eigenschappen van deze stoffen te verklaren.

Zo kan wortelolie, rijk aan provitamine A, tarwekiemolie, rijk aan vitamine E en plantaardige oliën rijk aan onverzadigde essentiële vetzuren, zoals saffloerolie (vitamine F), een extra wapen zijn tegen de veroudering en beschadiging van de huid. Uiteraard blijven de zonnefilters van primordiaal belang, ook in de winter. De zon staat dan wel laag, maar de Uv-stralen kunnen even sterk zijn, vooral in het hooggebergte tijdens een skivakantie.

Bij droge huid

Heb je een droge huid, dan is extra verzorging nodig en moet je beslist een dagcrème gebruiken met vitamine A. Indien mogelijk maak je ook best gebruik van een beschermende zonnecrème met vitamine A en een aftersun met vitamine A. Hierdoor zullen ze de normale toestand van de huid op peil houden, en abnormaal afschilferen vermijden. Vooral voor de gezichtshuid is de vitamine E enorm belangrijk. Het is als het ware een natuurlijke antioxidant samen met vitamine A en bovendien een zeer belangrijk cosmetisch actieve stof. Het verbetert niet alleen de stabiliteit van cosmetica, dat wil zeggen dat het product niet zo gemakkelijk veroudert, maar het heeft bovendien zelf ook grote cosmetische kwaliteiten: o.a. als vangnet van schadelijke moleculen, die men vrije radicalen noemt. Meer dan ooit neemt men aan dat deze vrije radicalen medeverantwoordelijk zijn voor de huidveroudering. Conclusie: tijdens de vakantie en ook tijdens de rest van het jaar, crèmes met vitamine E op het gelaat aanbrengen. Vitamine E helpt de huid bij haar eigen herstelsysteem, het zogenaamde “repairmechanisme”. In feite zou vitamine E in elk modern cosmetisch product moeten worden verwerkt. Vitamine E beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering, veroorzaakt door Uv-stralen in het zonlicht. Producten rijk aan tarwekiemolie zijn uiteraard ook rijk aan vitamine E. Vandaar het feit dat reeds heel wat merken van zonnebrandproducten vitamine E in hun preparaten en aftersun verwerken, meestal onder vorm van tarwekiemolie.

Hou de huidvochtigheid op peil

Het grote probleem bij het zonnebaden is naast het voorkomen van huidverbranding roodheid en jeuk, ook voorkomen dat de huid uitdroogt, gaat afschilferen, of zelfs met hele plakken tegelijk van het lichaam moet worden afgepeld. Hoe doe je dat? Door de huid zijn natuurlijke vochtigheid te laten bewaren.

Ook hierin spelen vitaminen een zeer belangrijke rol. Toonaangevend op dit vlak is dexpanthenol, met andere woorden de provitamine B 5. Het is een viskeuze heldere vloeistof, volkomen onschadelijk en dringt gemakkelijk door in de huid, vanwege de kleine afmetingen van de molecule. Het wordt al vele jaren met succes in de huidcosmetiek gebruikt, vanwege zijn uitstekende vochtbindende kwaliteiten. Het heeft bovendien de verlokkende eigenschap, ook de pigmentatie te bevorderen, en erytheemvorming te verminderen. De natuurlijke versie ervan is Aloë Vera. Een goed product met Aloë Vera doet wonderen voor je huid. Bovendien heeft het product ook verzachtende eigenschappen op de huid. Het wordt gebruikt in kwaliteitsproducten met gelijk welke hoge factor, maar ook in allerlei andere cosmetica, zoals dagcrèmes, nachtcrèmes en bodymilk, alias de provitamine B 5. Dat moet je vooral doen als je van nature al een droge huid hebt en dus wil voorkomen dat de huid na het zonnebad gaat schilferen. Daardoor zal je minder gemakkelijk verbranden tijdens het zonnebad en zal je bovendien ook gemakkelijker iets sneller bruin worden.

Een tip: Aloë Vera-crème van Ellen Dee.

Je kan Aloë Veracrème van Ellen Dee online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde