nov 1, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Kale en grijze mannen: meer risico op hartziekten?

Neen, we willen kale mannen niet de stuipen op het lijf jagen. Dat doen anderen genoeg.

In de geïndustrialiseerde wereld zijn hart- en vaatziekten nog altijd doodsoorzaak nummer één, naast kanker.

De oorzaken: die zijn velerlei zoals levensstijl, voeding, beweging, genotsmiddelen zoals tabak en alcohol, erfelijkheid en vooral ook het toeval. Zo heeft Tsjernobyl talloze mensen kanker bezorgd. Bovendien weten we nog niet zo heel veel over straling, magnetische velden, vaccins, besmettingen en de invloed van stof, enz…

Wie reeds op jongere leeftijd kaal wordt, zou meer vatbaar zijn voor problemen met het hart en de bloedvaten. Ook vroeg grijs haar krijgen is een indicatie.

Als nu al wetenschappers verklaren dat het water in de vloedlijn aan zee, plus het strand gevaarlijker zijn voor Pfas dan op de Groenplaats in Antwerpen, dan weten we het niet meer.

Wie inspireert wie? Het lijkt een parafrase, maar het bestaat echt. Filosofen verklaarden: ik zocht wetenschap en ik vond ze niet, maar ik zocht geld en daar vond ik ook de wetenschap.

Je kunt weinigen vertrouwen als er geld of belangen mee gemoeid zijn. Daarom: gezond verstand en inzicht, wijsheid en kritische leergierigheid zijn belangrijker dan gewoon alles klakkeloos te aanvaarden wat men ons voorzegt. Het belang van de industrie, ook de farmaceutische industrie prevaleert op het belang van de gezondheid van patiënten.

Daarom: wat we zelf vaststellen is doorgaans juister, dan wat men ons verplicht te aanvaarden. En dan weten we het nog niet heel zeker.

Kaalheid en hart

Lang werd ons voorgehouden door wetenschappers dat hormonen ongevaarlijk zouden zijn. Nu wordt ervoor gewaarschuwd niet te lichtzinnig synthetische oestrogene hormonen te gebruiken omdat vastgesteld werd dat ze kanker kunnen veroorzaken. Ook in sportmiddens had men de gewoonte zijn toevlucht te zoeken tot hormonale middelen om de spiermassa te versterken en de sportprestaties te verbeteren. Zelfs in de recreatieve sporten was dat gebruikelijk: fitnesszalen, voetbalclubs, wielertoeristen… enz. We willen niemand met de vinger wijzen, maar het volstaat de sterfgevallen te controleren onder de jeugd en jongvolwassenen en je zal versteld staan.

Zo werd onlangs gepubliceerd dat kaalhoofdigheid een voorteken van hartaandoeningen zou zijn. Is dat wel zo?

De relatie met kaalheid

Mannen die reeds op jonge leeftijd hun haren beginnen te verliezen, zouden bijzonder vatbaar zijn voor problemen met het hart en de bloedvaten.

Een Amerikaanse en Japanse universitaire studie zou hebben aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen cardiovasculaire problemen en kaalheid. Kale mannen zouden op die manier 35 percent meer kans hebben vroegtijdig te sterven door een cardiovasculaire aandoening.

Dat zou volgens de wetenschappers ontdekt zijn, na een onderzoek bij meer dan 35.000 mannen. Niet niks dus.

Maar zijn wel alle parameters onderzocht, want het zou best kunnen dat de kaalheid vooral mannen treft die een glaasje lusten en graag roken en tegelijk kaalheid vertonen. Is dat voldoende onderzocht?

Want de conclusie is gemakkelijk, maar de echte oorzaak, of het samenspel van elementen onderzoeken, is wel moeilijker.

Maar ook al wie rookt, een te hoge bloeddruk heeft of een zittend leven leidt, doet er goed aan heel voorzichtig te zijn en zijn gezondheid extra nauwlettend in de gaten te houden. Stress, voeding, cholesterol, vetzuren, familiale gevoeligheden, insulineresistentie oftewel diabetes, zwaarlijvigheid zijn even grote risicofactoren. De levensstijl heeft dus wel degelijk invloed.

En grijs haar dan?

Grijs haar krijgen blijkt ook niet interessant te zijn. Niet zozeer vanwege de esthetiek, want smaken verschillen, maar vooral als oorzaak van vroeg grijs wordende haren.

Kale mannen hoeven niet bang te zijn, want ze hebben geen haar meer, maar door dezelfde wetenschappers werd bekend gemaakt dat ook wie op jongere leeftijd grijs haar heeft, een grote kans maakt om op middelbare leeftijd een hartinfarct of een beroerte te krijgen. Wat heeft de kleur van het haar dan te maken met gezondheid?

Het probleem is niet zozeer de kleur, maar wel als het grijs worden van de haren gerelateerd is aan een jongere leeftijd. De cardiologen gingen uit van de leeftijd, en de mate van grijs wordende haren. Volgens hun berekeningen hadden jongere grijze mannen een ongeveer zes percent verhoogd risico op hart- en vaatziekten en of beroerte, dan mannen die helemaal geen haarverkleuring kenden. De relatie tussen grijze haren en het risico op hart- en vaatziekten is wel gelegd na een bevolkingsonderzoek waarbij het tellen van de patiënten die grijs haar hadden, blijkbaar als norm diende voor het bepalen van het risico.

Dat betekent concreet: hoeveel mannen met grijs haar in een bepaalde leeftijdscategorie hebben een hartprobleem?

De telling hield geen rekening met andere risicofactoren of feiten.

Daarom werd het onderzoek sterk bekritiseerd en gerelativeerd door andere onderzoekers, zoals prof. Dr. Maéddock van de universiteit van Londen. We hebben tienduizenden mannen onderzocht, maar de relatie tussen kaalheid, grijze haren en hart- en vaatziekten is erg dunnetjes en moeilijk te bewijzen als wetenschap.

Moeilijk te bewijzen

Trouwens bij alle “normale” mannen verschuift de haarlijn, bij het vorderen van de leeftijd. Tegen de middelbare leeftijd is dat zelfs bij de helft van de manen en tegen dat ze zeventig zijn is dat al tachtig percent.

Wat bedoelen we daarmee: dat de hormonen een belangrijke rol spelen. Mannelijke hormonen zijn trouwens verantwoordelijk voor het libido, maar ook voor de gezondheid en een parameter in verband met aandoeningen.

Mannelijke hormonen bieden geen bescherming, maar vrouwelijke hormonen daarentegen wel. Daarom zijn vrouwen voor de menopauze beter beschermd. Moeten mannen met teveel mannelijke hormonen dan vrouwelijke hormonen slikken?

Je kunt de natuur beter respecteren en je als man eerder richten op een gezonde levensstijl.

Dat neemt niet weg dat de natuur ook goed kan helpen. Zowel de juiste vetzuren, voldoende ontspanning en beweging, niet roken en gezond eten zijn van belang.

Maar ook meidoorn en visolie zijn nuttig voor wie preventief aan de gezondheid van hart- en bloedvaten wil werken.

Een tip: Crataecin van Fytobell en Omega-3 visolie van Nutribell.

Beide natuurlijke preparaten vind je in de apotheek.

Crataecin van Fytobell met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Omega-3 visolie van Nutribell met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Maar je kunt zowel Crataecin als Omega-3 visolie van Nutribell online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer