aug 13, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe hou je je hart gezond bij grote hitte?

De zomer is goed voor ons, voor iedereen, ook voor je hart. Niet de grote hitte, wel de zon en de zomer.

Dat betekent dat je best kan genieten en profiteren van de weldaden van de zon, terwijl je je best kan beschermen tegen al te hoge temperaturen. Dat doe je door in de schaduw te blijven op het heetst van de dag en vooral door veel te drinken. Twee liter water per dag is de norm, maar als het echt heet is, mogen er dat gerust drie liter zijn en bij inspanningen nog meer.

Ga niet enkel af op het dorstgevoel, want naarmate je ouder wordt krijg je daarvan geen goede feedback: hoe ouder men is, hoe minder dorst, maar het lichaam snakt wel naar water!

Voor de gezondheid van het hart: wel zon, geen hitte. Vooral goed slapen en voldoende water drinken! En liever vis en geen junkfood.

Als je te weinig drinkt, is dat nadelig voor de viscositeit van het bloed en voor de bloeddruk. Kortom, je tikker waardeert het niet als je te weinig drinkt. Er kunnen gemakkelijker bloedstolsels ontstaan en dus leiden tot een beroerte of een obstructie van de bloedvaten. Als dat in de buurt van het hart gebeurt, dan krijg je een hartinfarct. Extreme hitte en extreme kou zijn dus niet goed voor de functie en de gezondheid van het hart.

Wat kan je daaraan doen?

Je hoeft de zon niet te vermijden, wel de grote hitte. Je moet je wel beschermen tegen verbranding om later huidkanker te voorkomen. Maar de zon heeft ook veel voordelen. Zo is de aanmaak van vitamine D in de huid afhankelijk van zonneschijn. Door voldoende vitamine D is de immuniteit tegen corona zelfs met 64 percent toegenomen. Dat betekent dat je daardoor minder kans hebt om besmet te worden.

Een andere goede gewoonte is blootsvoets in het gras rond te stappen, bij voorkeur op koelere momenten van de dag. Daardoor word je rustiger, elektronen worden afgeleid naar de aarde, je hebt minder last van reumatische pijnen en ook verbetert de stroperigheid van het bloed, waardoor de bloeddruk zal verlagen. Bovendien worden de immuun cellen gestimuleerd, zodat je nog eens minder last kunt krijgen van corona.

Een ander element dat de immuniteit stimuleert en de gezondheid van hart- en bloedvaten verbetert, is een gezonde slaap. Een dutje op een koele plek in de namiddag, al is het maar tien minuten, doet wonderen. Uiteraard moet je ’s nachts ook voldoende slaap hebben, en hiermee wordt op gemiddeld acht uur slaap per nacht gerekend. Probeer de kamer goed te verduisteren, maar als het zo warm is als de jongste dagen, probeer je best met de ramen open te slapen. Zo krijg je frisse lucht en vooral als je slaapkamer uitkijkt op de tuin, is die lucht ook gezonder, zonder fijnstof van het verkeer aan de straatkant.

Nog een goed idee om de hartspier gezond te houden: eet elke dag een handvol noten. Vooral walnoten en paranoten zijn gezond. Ze bevatten het belangrijke Omega-3 vetzuur. Die vind je trouwens ook in vis. Vis bevat bovendien zink en dat is van belang voor de immuniteit tegen corona.

Ben je niet in staat om regelmatig vis te eten, gebruik dan een goed visoliesupplement, je hart zal er je dankbaar voor zijn. Voor de gezondheid van je hart: liever geen geraffineerde suikers. Lees daarom de etiketten van alle ingemaakte producten uit de supermarkt en vermijd ook kant- en klaar voedsel oftewel junkfood, want dat bulkt van de suiker. Liever ook geen bewerkte vleeswaren. Uiteraard niet roken en geen alcohol, zelfs niet in kleine hoeveelheden. Wel vruchten, groenten, noten, volkoren enz… voldoende bewegen. Zo word je straatoud en blijf je gezond.

Een tip: Nutribell visoliecapsules Omega-3.

En nog eentje voor de gezondheid van de tikker: Crataecin van Fytobell. Je vindt het met CNK-bestelnummer: 2899-896 voor de apotheek.

En het CNK-nummer van Nutribell visolie: 2751-485. Je kan zowel Nutribell visoliecapsules als Crataecin van Fytobell online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer