jul 8, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Wil je afslanken: eet courgettes

Het is een groente die we vroeger niet zo goed kenden, maar tegenwoordig is de courgette helemaal ingeburgerd en kan in talrijke recepten van pas komen. Bovendien is de courgette ook nog lekker en met stip op één: ze helpt in een vermageringsdieet.

Courgettes kun je gemakkelijk zelf kweken, want het is een gemakkelijke groente. Maar ze past ook perfect in een vermageringsdieet, want ze bevat amper calorieën.

Courgettes zien eruit als grote komkommers, maar ze verschillen van smaak, leunen aan bij de pompoenen, en je kan er heerlijke gerechten mee maken, hoewel ze weinig calorieën bevatten. Het ideale vermageringsrecept dus… Het zijn gemakkelijke groenten, men kan ze eenvoudig kweken. Ze zijn ook gezond vanwege hun vitamines en mineralen.

Komkommerachtigen

De oorsprong van het telen van courgettes en andere pompoenachtige groenten ligt in Mexico en het noordelijk deel van Zuid-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat pompoen en aanverwanten er al duizenden jaren geleden geteeld werden. Pompoenen en courgettes zijn trouwens nog altijd belangrijk voor de familielandbouw van Zuid- en Midden-Amerika. Vaak worden ze tussen andere gewassen gekweekt.

De courgette behoort tot de komkommerachtigen, evenals de pompoen, augurk en meloen. Pompoenen komen eigenlijk oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Daar zijn al zaden gevonden die dateren van  4000 jaar voor Christus.

Al eeuwen geleden gebruikten de Indianen pompoenen en courgettes als hoofdgerecht bij hun dagelijkse voeding. Ook droogden zij stroken en vlochten daar matten van en roosterden stroken op een open vuur om ze daarna op te eten. Via blanke kolonisten werd de eetgewoonte van de Indianen van courgettes en pompoenen in de westerse voeding opgenomen.

Courgettes kunnen in de meeste klimaatomstandigheden worden gekweekt, dus ook in een gematigd klimaat, maar ze kunnen niet tegen vorst. Je kan ze zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gemakkelijk en met goede resultaten kweken.

Gezonde delicatesse

Courgette groeit zeer snel en de vruchten kunnen wel een halve meter lang en 4-5 kg zwaar worden. Voor de consumptie worden alleen de jonge vruchten geplukt die 10-25 cm lang zijn. De grote worden gebruikt voor o.a. de zoetzuur-industrie. Let er bij de koop op dat de courgette stevig aanvoelt, dat de schil gaaf is en dat er nog een stukje van de steel aan de vrucht vast zit. Zonder dit stukje bederft de courgette snel. Courgette is een slanke en gezonde groente, ze levert slechts 28 kcal per 100 gram en bevat de mineralen fosfor en ijzer en de vitamines A en C.

De heel jonge vruchten van de courgette dragen nog de bloemblaadjes, die algemeen bekend staan als „courgettefleur”. Courgettebloemen zijn een echte delicatesse, die je kunt opvullen met gehakt of een veggie tofu en stoven in de oven. Een lekkernij uit een onverwachte hoek! Courgettes worden nooit geschild omdat anders het vruchtvlees bij het bakken of stoven uit elkaar valt. Alleen de steel en eventueel bruine vlekjes worden verwijderd.

Weelderig

Courgettes groeien aan een struik met weelderige groei, en hebben een omvangrijke bladmassa. Het is een pompoenvariëteit met verfijnd vruchtvlees. Een struik geeft 1 tot 10 courgettes; de opbrengst ligt dus hoog.

Aangezien bij ons de zomers niet altijd even fraai zijn moet ervoor gewaarschuwd worden, want ze neigen tot rotten in natte zomers.

De bloem is lang gesteeld. De vrucht is donkergroen, langwerpig, bijna peervormig en gelijkt dan ook op de komkommer. Courgettes kunnen ook witgeel gestipt of gelijnd zijn.

Om te vermageren

De courgette behoort eigenlijk tot de familie van de pompoen. Courgettes zijn heel jonge exemplaren van de langwerpige groene pompoen. Ze worden geoogst als ze ongeveer de lengte van een komkommer hebben. Het vruchtvlees heeft een zachte smaak, bevat veel ijzer en heeft een geurig aroma. In Italië wordt deze vrucht in veel groentegerechten verwerkt. Courgettes zijn bij ons van mei tot en met oktober volop verkrijgbaar. Op een koele, donkere plaats (niet onder 10 graden Celsius) kun je courgettes ongeveer een week bewaren.

Courgettes worden in vele landen gekweekt, maar Italië, Frankrijk en Turkije zijn de toplanden. Het vruchtvlees van de courgette is zacht en kan daarom ook rauw worden gegeten. De zachte witte pitjes en de schil kan je mee-eten. De courgette bevat minder vocht en is kleiner dan de komkommer. Ook bekend onder de naam zucchini of zucchetti.

Courgettes bestaan in vele variëteiten. De best bekende zijn de groene, oranje, geelrond, ze komen vooral uit Italië of Zuid-Frankrijk.

Bij ons spreekt men over courgettes, een naam die we uit het Frans hebben gehaald. Maar ze staan ook bekend als mergpompoen (Nl), marrow (Eng), zuchetti (It).

De kalabassoort is hier als inheemse groente herkend. Ze is vooral donkergroen van kleur en lijkt enigszins op een augurk!

Courgettes hebben een laag caloriegehalte en komen dan ook in aanmerking voor een vermageringsdieet. Ze bevatten slechts 35 kcal. Ze mogen dan evenwel niet gebakken worden.

Heb je een tuintje? Zet daar altijd wat courgettes! Het is een heel gemakkelijke plant, ze kweekt vanzelf en je hebt een hele zomer gratis „vermageringsgroente”.

Praktisch

Bewaren: Courgettes moet je met een scherp mes verzamelen of vergaren. Laat er altijd een stukje steel aan, anders verwelken ze te vlug. Na het plukken in een koele kelder bewaren.

Smaak: ongeveer als bloemkool of asperges.

Teelt: stelt weinig eisen zowel onder glas als binnenshuis of in de grond.

Na 15 mei kiemt het zaad relatief vlug en houdt dan wel van warmte en zon.

Gebruik: Courgettes kunnen worden gekookt, gestoofd, gebakken, geroosterd, gestoomd of worden gevuld met bijvoorbeeld gehakt en ook kan men ze gegratineerd gebruiken. Rauwe courgette smaakt erg flauw.

Ook kunnen ze worden gebruikt bij beignets en worden gefrituurd en gevuld. Als ratatouille zijn ze onmisbaar in talloze schotels.

Het is een zeer goedkope en makkelijk te kweken groente. Je kan ze zowel geschild als ongeschild klaarmaken.

De Grieken doen er kaneel op en de Fransen veel kruiden. Ook met munt smaakt de courgette heerlijk.

Op alle grondsoorten

De courgette kan evenals de pompoen, die van dezelfde familie is, op alle grondsoorten worden geteeld, op voorwaarde dat het gewas over voldoende water kan beschikken. Droogtegevoelige gronden moeten in droge perioden dus regelmatig van water worden voorzien of worden beregend. Het gewas is dankbaar voor een flinke gift organische mest, die ruim van tevoren, voor de teelt wordt ondergewerkt.

Courgette wordt half mei onder glas gezaaid. Soms mag het van eind april. De zaadjes worden elk apart, 2 cm diep in een potje gevuld met potgrond van 5 tot 8 cm gezaaid en elk zaadje wordt afzonderlijk gelegd. Ideaal zijn eigenlijk turfpotjes, omdat die nadien helemaal in de volle grond kunnen worden gezet. Je kunt ze na het zaaien onder glas zetten in de koude bak en het zaaigoed afdekken met een krant. Meteen na het kiemen kunnen de kranten worden weggehaald. Je kunt ze ook binnen op een vensterbank laten kiemen in de potjes, maar ze mogen niet bij de centrale verwarming staan, noch in de volle zon. Als je ze buiten zet en er dreigt nachtvorst, dan moet je het zaaigoed afdekken met karton. Ongeveer 14 dagen na het zaaien kan in de volle grond worden geplant op een afstand van 150 x 75 cm. Courgettes mogen nooit dichter dan 50 cm worden uitgeplant. Eerder zaaien of planten kan problemen geven in verband met nachtvorst, waardoor de groei van het gewas sterk wordt geremd.

De plant vormt erg grote bladeren en bloemen. De vruchten ontstaan na bestuiving. Meestal zijn er in de natuur voldoende bijen en insecten om voor bestuiving te zorgen.

Het gewas vergt tijdens de teelt weinig zorgen. Als de vruchten ongeveer 10 cm lang zijn, kun je ze beginnen oogsten, maar sommige worden ook wel 20 cm. Daardoor bevorder je ook de groei van nieuwe groenten. De vruchten groeien erg snel. Daarom moet er minstens driemaal per week worden geoogst. Oogsten is mogelijk van half juli totdat de nachtvorst invalt.

Lekker recept

Snijd elke schoongewassen courgette overlangs in 4 plakken. Zet ze hooguit 8 minuten in kokend water met een tikje zout. De uitgelekte plakken nog eens droog deppen met een doek, daarna ze aanmaken met geurige azijn, driemaal zoveel olie, zout, peper uit de molen en tenslotte bedekken met een dikke laag gehakte verse dragon en kervel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer