Hoe kun je beletten dat aardappelen in de schil nog ontploffen?

Aardappelen zijn echt lekker en ze lenen zich tot ontelbare toepassingen en gerechten. We zijn er bijvoorbeeld in heel de wereld beroemd door geworden: frieten. Maar er zijn natuurlijk meer lekkere bereidingen op basis van en met aardappelen.

Bovendien kun je aardappelen nadat ze zijn gebakken of gekookt ook laten afkoelen en in heel wat koude bereidingen gebruiken. Een fris slaatje met rauwkost, sla, tomaten, geraspte worteltjes, komkommer, augurkjes, rode bietjes enz. zijn een lekkernij als je er ook in schijfjes gesneden koude aardappeltjes aan toevoegt.

Een aardappel kan je niet rauw eten. Het zou je ook niet bevallen, want het bevat solanine en dat is niet zo best voor de maag om dat voortdurend te eten. Tenzij je een maagprobleem hebt dan is een eenmalige toepassing met geraspte rauwe aardappel een balsem voor de maag. Eet echter nooit een groene aardappel, die is giftig.

Aardappelen in de schil zijn een lekkernij, maar als je ze in alufolie wikkelt of op de barbecue legt of in het kookwater, durven ze al eens barsten en uit hun jasje schieten. Dat is gemakkelijk te voorkomen.

Dat betekent dus dat je een aardappel moet koken. Er zijn zoveel soorten dat je zelf kan afgaan op je smaak en op de vorm van de aardappel om die te kiezen in functie van het gerecht. Er zijn hard- en zacht kokende aardappelen en ook aardappelen die zich best lenen tot friet.

Maar het best van al voor de gezondheid zijn aardappelen in de schil. Niet iedereen is dol op die smaak, maar dat kan je verhelpen door de aardappelen toch in de schil te koken en nadien te pellen.  Daarna kan je ze nog laten afkoelen of in schijfjes snijden en bruin bakken in wat olijfolie, of boerenboter, of kokosvet. Doe dat niet in plantaardige olie zoals zonnebloemolie, want dan krijg je transvet en dat is schadelijk voor hart en bloedvaten.

Maar aardappelen in de schil koken zoals op de barbecue vergt ook wat kundigheid en kennis, want aardappelen die je met mantel en al in het water laat koken of op de barbecue legt, durven al eens te ontploffen. Je krijgt dan als het ware bomaardappelen… als gevolg van het feit dat ze uit hun jasje barsten.

Moet je dan vermijden om aardappelen in de schil te koken? Zeker niet, want aardappelen in de schil zijn een lekkernij en ze zijn ook gemakkelijk klaar te maken. Bovendien is het heel gezond, omdat heel wat vitamines zich in en vlak onder de schil bevinden. Biologisch gekweekte aardappeltjes zijn dan natuurlijk aan te bevelen.

Het nadeel van deze kookmethode is evenwel dat de aardappelen inderdaad gemakkelijk ontploffen als je ze in alufolie wikkelt om klaar te maken, of ze met jas en al in water kookt.

Dat kun je gemakkelijk voorkomen met… onze meesterlijke tip: vooraleer je de aardappelen in folie wikkelt om te koken, of alvorens je ze in het water legt, moet je met een vork gaatjes prikken in de aardappel. Op die manier zal hij niet meer „ontploffen” in de folie en krijg je altijd gave aardappelen op je bord.

Zo zal je dubbel genieten van je aardappelen in de schil, een gezonde lekkernij zonder “ontploffingsgevaar”.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer