aug 18, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Welk vet mag je eten voor je hart en bloedvaten?

We hebben het er al over gehad: de misvattingen over de gevaren van cholesterol. Natuurlijk moet je voorkomen dat de cholesterol bloedproppen veroorzaakt, maar het is zoals met de brandweer die je huis onder water zet omdat de woning in brand staat. Kan je dan de brandweer verantwoordelijk stellen voor waterschade? Je moet eerder beletten dat er vuur komt dat je huis in de fik zet. Dat vuur, dat zijn de ontstekingen, de mini-ontstekingen in de bloedvaten. Als die er niet zijn, hoeft de cholesterol niet te hulp te snellen. Maar daarom kan je best op je dieet letten en een dieet tegen te hoge cholesterol is ongeveer hetzelfde als een dieet tegen de mini-ontstekingen in de bloedvaten. Zo heb je met één klap twee bedreigingen omsingeld.

Als de cholesterolwaarden echt te hoog zijn volstaat het in de meeste gevallen op het dieet te letten, waarbij vooral producten met te veel geharde vetten en geraffineerde suikers moeten worden vermeden. Want geraffineerde suikers zijn triggers van ontstekingen. Vetten zijn geconcentreerde energieleveranciers die bovendien in staat zijn in vet oplosbare vitaminen aan zich te binden. Ze zijn opgebouwd uit één deel glycerol en drie delen vetzuur. Het zijn die vetzuren die een belangrijke rol spelen in het gezonde dieet. Die vetzuren worden verder nog onderverdeeld in verzadigde vetzuren en enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren tref je bijvoorbeeld aan in olijfolie. Meervoudig onverzadigde vetzuren vind je overwegend in plantaardige oliën en visolie afkomstig van de meeste vissoorten met vinnen, dus niet in schaaldieren. Deze worden ook wel essentiële vetzuren genoemd omdat ze in het lichaam een belangrijke functie vervullen, omdat ze in het lichaam niet zelf aangemaakt kunnen worden: ze moeten door de voeding in het lichaam worden opgenomen.

Roken is compleet taboe voor wie zijn hart wil sparen. Beweging, vooral rustige sporten zoals wandelen en zwemmen en fietsen hebben een gunstig effect op hart en bloedvaten. Vermijd stress, dat ruïneert de bloedvaten en gebruik een goed supplement visolie zoals Nutribell Omega-3.

Bij het beginnen van een dieet ter voorkoming van hart- en vaatziekten moet dus duidelijk uitgemaakt worden welke vetten je wel of niet mag hebben. Meervoudig onverzadigde vetzuren spelen een belangrijke rol in de behandeling van verhoogde cholesterolspiegels en triglyceriden. Meer dan 200 (soms neemt men aan 250 mg cholesterol) en meer dan 172 mg triglyceriden per 100 ml bloed, gelden als risico. De totale energie-opname moet dan naar beneden: dus minder eten, vooral minder dierlijk vet; hoogstens 45 tot 55 gram per dag. Er moet ook meer meervoudig onverzadigd vet worden opgenomen, tot 10 gram per dag. Daarnaast moet onverzadigd vetzuur worden vervangen door meervoudig onverzadigd. Vroeger dacht men dat per dag niet meer dan 250 mg cholesterol per dag mocht worden opgenomen. Met één eierdooier zat je al aan die waarde, nl: 247 mg. Ter vergelijking: per 100 gram: boter: 250 mg cholesterol; volle yoghurt 22,5; roomkaas 120; braadkip 80; kalfsfricandeau 100; varkenskotelet 70; leverworst 175; varkensham 80.

Maar nu weet men dat het organisme zich aanpast en dat het lichaam zelf de grootste cholesterolproducent is. Trouwens zonder cholesterol geen hormonen, en geen goed functionerend brein. Je moet er wel op letten dat de cholesterol niet oxideert en dat kan je realiseren met een gezond dieet. Graangewassen en noten bevatten geen cholesterol. Groenten evenmin. Van de meervoudig onverzadigde vetten in oliën is saffloerolie de kampioen met 77 gram per 100 ml. Nadien komt walnotenolie met 71 g; dan lijnzaadolie 69 g; zonnebloemolie 66 g; maïskiemolie 60 g; dieetmargarine 50 g; olijfolie slechts 19 g. Zo kun je best je oliesoort kiezen. Amandelnoten heeft ook 38 gram meervoudig onverzadigd vet per 100 gram noten.

Veel bewegen

Gezond eten is heel wat, maar je moet ook voldoende bewegen om de bezem door je bloedvaten te halen. Zachte sporten zoals zwemmen, fietsen, wandelen en roeien verdienen aanbeveling. De spieren gelden als een bijkomende pomp voor het hart. Pas als je een bepaalde spiergroep niet meer gebruikt zoals bij ongevallen en breuken, merk je hoe snel ze degenereren en hoe gemakkelijk de doorbloeding afneemt. Pas als je het lichaam en de kwestieuze spiergroep weer traint, zie je hoe het spiervolume weer toeneemt. Als gezonde regel geldt dat je dagelijks toch minstens anderhalf uur lichamelijk moet bewegen. Dat geldt uiteraard voor mensen die hele dagen op hun stoel of in hun zetel vastgeschroefd zitten. Het equivalent daarvan is ongeveer 10 kilometer stappen. Je kan ook een uur gaan zwemmen, maar dan echt rondjes zwemmen of baantjes trekken en niet op de kant van het zwembad zitten pootje baden.

Goed inademen is daarbij eveneens van vitaal belang. Zuurstof is nodig voor de goede functie van de spieren, ook van de hartspier. Je krijgt trouwens pijn in de spieren als er niet voldoende zuurstof wordt aangevoerd en het afvalproduct van de beweging: melkzuur, niet op tijd kan worden afgevoerd. Hetzelfde gebeurt met het hart. Voldoende bewegen en ritmisch ademen, bij voorkeur in de open gezonde natuur is van vitaal belang.

Roken levensgevaarlijk

Hoeft het nog gezegd: roken en het drinken van grote hoeveelheden alcohol kunnen je levensduur aanzienlijk beperken. Tabak vermindert de zuurstofopname van het bloed, vernauwt de bloedvaten en brengt meer dan 400 verschillende giftige stoffen in de bloedbaan. Elke seconde sterven in de wereld twee mensen door de schuld van tabak. Niet alleen longkanker, ook hart- en vaatziekten staan op de erelijst van het doodseskader van de tabaksindustrie. Vrouwen lopen hierbij meer gevaar dan mannen. Tweemaal zoveel gevaarlijker voor hen, gezien de fragielere hormonenbalans. Dat gevaar wordt dubbel zo groot als ze daarbij aan hormonale anticonceptie doen, met andere woorden, de pil nemen. Dat gevaar wordt nog groter als bovendien misbruik gemaakt wordt van alcohol. Wie meer dan twee glazen (wijn) per dag gebruikt kan zijn bloedvaten beschadigen. Belangrijk zijn wel de flavonoïden, en het tannine, die zich onder de schil van de druif bevinden. Fruit eten met schil en al is dus ook zeer gezond.

Knoflook helpt

Het is in de natuurgeneeskunde bekend dat ui-achtigen en vooral knoflook een gunstige invloed hebben op de bloedvaten en dat het cholesterolwaarden in toom helpt houden, terwijl de viscositeit van het bloed verbetert en dus de kleine haarvaten een betere doorbloeding genieten. Hoe kan je nu weten of je gevaar loopt? Zoals we al zegden door een bloedonderzoek. Daarnaast zijn er tekenen die wijzen op mogelijke gevaren: duizelingen, tintelingen in de handen en de vingers, zinderingen in de voeten, dode of zogenaamd slapende handen en voeten, pijn bij het stappen in de benen, pijn achter het borstbeen, kortademigheid bij inspanningen, langdurige slapeloosheid, hartkloppingen en onregelmatige hartslag. Deze problemen verminderen of verdwijnen vaak als de levenswijze wordt aangepast: gezonder en minder vet eten, meer poly onverzadigde vetten uitkiezen, meer groenten, granen en vis in de plaats van vlees en suiker, stoppen met roken en beperk beslist het alcoholgebruik, en meer bewegen. Je hebt het inderdaad voor een belangrijk deel zelf in handen.

Visolie Omega-3

En natuurlijk is Omega-3 een uitstekende keuze voor je hart en bloedvaten. De meeste mensen hebben zeventienmaal te weinig Omega-3 ten opzichte van Omega-6.

Vette vis is een goede bron.

Je kan ook een goed supplement visolie kiezen: Omega-3 visolie van Nutribell.

Je vindt Omega-3 visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kan Omega-3 van Nutribell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be. Je bloedvaten zullen er wel bij varen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer