mrt 6, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

KOORTS: je natuurlijke dokter

Koorts is vrijwel voor iedereen een duidelijk teken dat het lichaam ziek is. Dat is ook meestal zo. Een enkele keer kan verhoogde temperatuur ook wel veroorzaakt worden door oververmoeidheid en verzwakking van het organisme, maar meestal ligt een ontstekingsproces, een infectieuze aandoening er aan de basis van. In een paar zeldzame gevallen moet ook worden bekeken of koorts niet wordt veroorzaakt door tumoren in de hersenen op de plaats waar de temperatuurregeling van het lichaam gesitueerd is. Het kan namelijk ook gebeuren dat tumoren op de zenuwcentra die deze temperatuurregeling van het lichaam signaleren, er oorzaak van zijn.

Bij koorts kun je best veel drinken om schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen. Slik dus niet meteen koortswerende middelen, zo vernietig je de signalen van het lichaam, maar versterk eerder je immuniteit en de natuur kan je daarbij uitstekend helpen.

Gelukkig zijn dergelijke gevallen eerder zeldzaam en is de oorzaak bij de meesten veel eenvoudiger: een griep, verkoudheid, ontsteking van de luchtwegen of… een of ander infectieus proces in het lichaam, zoals nier- en leverontsteking, keelontsteking, darmontsteking, appendicitis enz…

Symptoom bestrijden of oorzaak?

Daardoor wordt het duidelijk dat eenvoudige koortsbestrijding als therapie, na het optreden van temperatuursverhoging in het lichaam, helemaal verkeerd is. Als je huis in brand staat, trek je ook geen isolerend pak aan om de hitte niet te voelen, maar ga je gewoon het vuur aan de basis te lijf. Hetzelfde met koorts. Je moet de oorzaak opsporen en daar naar handelen. Dat is de enige goede methode.

Veel patiënten voelen zich niet gerust van zodra ze vaststellen dat ze koorts hebben. Een groot deel daarvan geraakt zelfs in paniek. Wat moeten ze doen? Het lichaam is ziek! Ze willen zo snel mogelijk van die koorts verlost zijn, slikken zonder nadenken patentmiddelen uit de apotheek die een koorts dalende werking hebben, voelen zich een stuk geruster en denken dat daarmee het probleem van de baan is. Niets is minder waar. Daardoor zijn ze niet alleen een belangrijk deel van hun informatie over de toestand van het lichaam kwijt, maar hebben ze ook de natuurlijke verdedigingsreflex van het lichaam de pas afgesneden.

Koorts is een signaal, een soort verkeerslicht. Het geeft de patiënt de raad iets te doen opdat het lichaam zich zou kunnen herstellen, waar het trouwens al mee begonnen is.

De natuur heeft gelijk

De natuur heeft altijd alles prachtig voorzien. Het lichaam probeert eerst zelf over te schakelen op een „reddingsplan”. Dat wil zeggen het probeert altijd en in alle omstandigheden de middelen die het zelf tot zijn mogelijkheden heeft, te benutten om problemen op te lossen. Die natuurlijke reflex heeft het lichaam onder alle omstandigheden. We mogen alleen de onvoorzichtigheid niet begaan die natuurlijke kwaliteit te willen afsnijden, door schadelijke medicijnen te slikken, bij ziekte per se toch te willen doorwerken en de symptomen te onderdrukken door dempende middelen, of door veel te zware medicijnen te slikken in functie van de ernst van het probleem.

De geneeskracht van het lichaam is vaak veel intelligenter dan de ingreep van sommige geneeskundigen.

Wat gebeurt er in het lichaam als we koorts hebben?

Bacteriën en virussen

Als we aannemen dat de koorts wordt veroorzaakt door een ontsteking, dan is dit het gevolg van een aanval van bacteriën en virussen in het organisme. Griep, verkoudheid, sinusitis zijn daar de gewone voorbeelden van. Wat doet het intelligente lichaam? Het weet dat heel veel van die bacteriën en virussen niet thermofiel zijn, met andere woorden dat ze niet bestand zijn tegen een hogere temperatuur. Het lichaam verhoogt daarom spontaan zijn temperatuur om het deze bacteriën en virussen extra moeilijk te maken en ze zo spoedig mogelijk op te ruimen. Dat is koorts.

Dat de patiënt zich daarbij niet altijd even prettig voelt, ziek is en moe, is normaal. Deze oorlog van het lichaam, van onze eigen natuurlijke geneeskracht, laten we zeggen het eigen leger van het lichaam, vergt nogal wat energie. Vandaar…

Reageer verstandig

Het is daarom verstandig vanwege de patiënt, op dat ogenblik het lichaam de strijd te laten voeren tegen schadelijke indringers en het niet nodeloos verder te belasten. Staak het werk, ga in bed, rust tot zolang de temperatuur verhoogd is en vooral ook tot u zich weer wat fitter voelt en in staat om te gaan werken. Forceer daarbij niets, maar geef het lichaam de kans met zichzelf in het reine te komen.

Maak het op dat ogenblik het lichaam niet nog lastiger dan het dit al heeft. Met andere woorden wees erg kieskeurig met wat je nu eet en drinkt. Gebruik alleen voedsel en drank dat het lichaam helpt in deze moeilijke omstandigheden. Wie nu zijn spijsvertering overbelast zal meer moeite hebben om te genezen dan iemand die nu de wetten van de natuur volgt.

Rusten, vasten en veel drinken

Als je koorts hebt dan moet meteen uitgemaakt worden wat er aan de hand is. Volwassenen kunnen daarbij wat meer geduld opbrengen dan kinderen, omdat bij kinderen soms snel ingrijpen nodig kan zijn, denk maar aan appendicitis. Je kan bij kinderen dus niet altijd evenveel tijd “verliezen”.

Dat tijdsverlies is nochtans bij volwassenen gewoonlijk tijdswinst, als je maar voldoende geduld hebt en rustig blijft, want meestal lossen de problemen vanzelf wel op.

Tenzij je bij kinderen duidelijk weet dat de koorts het gevolg is van een griepje, oververmoeidheid (gebeurt ook), verkoudheid of een ontsteking na een verwonding, haal je er best de arts bij. Duurt de koorts langer dan een paar dagen, of als ze snel zeer hoog klimt, haal je ook de arts erbij. In alle andere gevallen moet je maar wat geduld hebben en eventueel de natuur wat helpen met een paar eenvoudige natuurlijke, doeltreffende maar verder ongevaarlijke middelen.

We zijn het wel niet zo gewend om de klassieke patentmiddelen te laten staan en we voelen ons misschien wat veiliger door de lobby te volgen, maar het helpt je wel gezond te worden of het te blijven als je de natuur respecteert.

Je mag bij koorts dus niet te rap in paniek slaan. Je mag evenwel ook niet te laks zijn. De gulden middenweg dus. Het kan bij kinderen bijvoorbeeld gebeuren dat plotse hoge koorts samen met nekstijfheid een signaal is voor een naderende hersenvliesontsteking. Lichtzinnigheid is dus het andere uiterste. Maar je merkt gewoonlijk toch snel bij een kind of de koorts of de problemen zeer ernstig zijn of niet.

Geen paniek bij kinderen

Veel jonge mensen hebben trouwens heel snel koorts. Een kind maakt heel gemakkelijk koorts, zelfs na een dagje dol buiten spelen kan het met koorts binnenkomen. Deze koorts kan na een paar uur slapen spontaan weer helemaal verdwenen zijn. Als de ouders op dat ogenblik in paniek slaan, bewijzen ze het organisme van het kind daar geen goede dienst mee.

Pas wanneer de koorts de 40 graden bereikt, is het nog tijd zich zorgen te maken en de dokter te waarschuwen.

Het is niet nodig en niet verstandig meteen de grote middelen in te zetten vooraleer je duidelijk weet wat er aan de hand is. Er zijn kinderen van twee à drie jaar die in hun jonge leven al meer antibiotica hebben geslikt dan oudere mensen van tachtig in hun hele leven. Dat geeft te denken en het is ook een van de oorzaken waardoor het zo bedenkelijk gesteld is met het microbioom van veel mensen. Allergieën en gebrek aan weerstand loeren om de hoek. Enige kieskeurigheid en respect voor het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam kan op latere leeftijd veel ellende voorkomen.

Maar het is niet verkeerd dat natuurlijke herstelvermogen en de weerstand te versterken. Echinacea en vitamine C plus bètaglucaan zijn natuurlijke elementen die daarbij van groot nut kunnen zijn.

Een tip: Immunibell van Fytobell.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kunt Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer