jul 7, 2022 | Actueel, Toerisme | 0 Reacties

Nieuw wandelnetwerk “De Blankaart” in de Westhoek

Prachtig wandelgebied vlakbij de kust

De belangstelling voor een vakantie in eigen land is de jongste tijd fors toegenomen. Veel mensen leren dan ook de mooiste plekjes in onze omgeving ontdekken en waarderen. Voor onze eigen toeristen wordt dan ook bijzonder veel zorg gedragen, want het aanbod om te genieten van mooie dingen in eigen land, neemt toe en de infrastructuur wordt steeds vriendelijker en aantrekkelijker.

Daarom is deze week In het Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart het nieuwe wandelnetwerk “De Blankaart” officieel geopend. Het 105 km lange netwerk loopt van het provinciedomein De IJzerboomgaard via heel wat trage wegen, door natuurgebied De Blankaart, langs gezellige polderdorpen en natuurlijke waterlopen, helemaal tot in Boezinge. Het netwerk is ontwikkeld in het kader van het nieuwe Leaderproject ‘Westhoek Wandelproof’.

De Blankaart

“Natuurgebied De Blankaart is sinds jaar en dag een populaire wandelbestemming in Diksmuide. Het nieuwe wandelnetwerk is goed voor 105 kilometer wandelplezier en telt 78 knooppunten. Het is verbonden met de wandelnetwerken IJzervallei en Hoppeland en omvat twee bewegwijzerde suggestielussen van 10 en 6,5 km, de Blankaartwandelroute en de Drie Grachtenwandelroute. Er zijn ook twee toegankelijke lussen uitgestippeld op het netwerk, die aangeduid staan op de wandelkaart. De lussen zijn gescreend door Inter Vlaanderen,” aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer en gedeputeerde.

Top-wandelingen

Stilte, water, weidse landschappen, vogels … en regelmatig een lekkere stopplaats. Vijf ingrediënten die elke wandeling top maken. Het wandelnetwerk De Blankaart biedt ze alle vijf. Vanuit Diksmuide stapt de wandelaar via autoluwe en onverharde paden door een vlak polderlandschap naar dorpen als Sint-Jacobskapelle en Nieuwkapelle. Bij de oversteek van de IJzer langs Knokkebrug loopt de wandeling door de IJzerbroeken, het overstromingsgebied van de IJzer. Impressionant is het enorme waterspaarbekken dat werd aangelegd in het laagste deel van Merkembroek en Woumenbroek en in het natuurgebied De Blankaart.

Bezoekers vinden er uitkijktorens om naar de vele vogels te turen. Ook het oorlogsverleden van de Westhoek is tastbaar aanwezig. Het jaagpad langs het Kanaal Ieper-IJzer brengt wandelaars langs gehuchten zoals Drie Grachten en Steenstrate, plekken waar de Eerste Wereldoorlog in een versteende herinnering staat gebeiteld.

Het wandelnetwerk De Blankaart is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Natuurpunt vzw, het Regionaal Landschap Westhoek, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, De Vlaamse Waterweg nv, Trage Wegen IJzergemeenten, De Watergroep, de gemeenten Houthulst, Lo-Reninge en Langemark-Poelkapelle en de steden Diksmuide en Ieper.

Leaderproject Westhoek Wandelproof

Het wandelnetwerk is een eerste realisatie binnen het Europese Leaderproject ‘Westhoek Wandelproof’, een samenwerking tussen Westtoer en het Regionaal Landschap Westhoek als copromotor met acht Westhoekgemeenten: Heuvelland, Ieper, Poperinge, Houthulst, Mesen, Zonnebeke, Diksmuide en Wervik.

In dit project willen alle partners werken aan het wandelproof maken van de Westhoek. Het project bestaat uit twee grote pijlers. Enerzijds wordt geïnvesteerd in de beeldkwaliteit van het landschap in de Westhoek. Zo willen de projectpartners een grotere samenhang en herkenbaarheid langsheen de netwerken creëren en een aantal plekken met mindere landschapskwaliteit aanpakken.  Anderzijds zet het project in op de realisatie van een duurzame wandelbeleving in de Westhoek.

Nieuwe wandelmogelijkheden moeten zorgen voor een betere spreiding van de wandelaars en een aantal drukkere gebieden ontlasten. Naast De Blankaart wordt ook een nieuw netwerk in Zonnebeke ontwikkeld. Bestaande netwerken Heuvelland, Hoppeland en Ieperboog worden uitgebreid, verbeterd én aan elkaar verbonden. De missing links in de gebieden worden aangepakt om zo op een duurzame manier trage verbindingen te realiseren. Het project heeft een totale kostprijs van € 366.125 en krijgt 50% steun van het Europese Leaderprogramma.

Praktisch

Kaarten van het wandelnetwerk De Blankaart zijn voor 8 euro verkrijgbaar op de volgende plaatsen:

• Westtoer, Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels (Brugge), T 050 30 55 00, www.westtoer.be, www.toerismewesthoek.be, shop.westtoer.be

• Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart, Kasteel De Blankaart, Iepersteenweg 56, 8600 Woumen (Diksmuide), T 051 54 59 48, blankaart@west-vlaanderen.be, www.blankaart.be

• Toerisme Diksmuide, Grote Markt 6, 8600 Diksmuide, T 051 79 30 50, toerisme@diksmuide.be, www.bezoekdiksmuide.be

• Toerisme Houthulst, Markt 17, 8650 Houthulst, T 051 46 08 97, toerisme@houthulst.be, www.houthulst.be

• Toerisme Lo-Reninge, Markt 17A, 8647 Lo (Lo-Reninge), T 058 28 91 66, info@lauka.be, www.lo-reninge.be

• Toerisme Langemark-Poelkapelle, Kasteelstraat 1, 8920 Langemark (Langemark-Poelkapelle), T 057 49 09 41, toerisme@langemark-poelkapelle.be, www.langemark-poelkapelle.be

• Toerisme Ieper, Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper, T 057 23 92 20, toerisme@ieper.be, www.toerismeieper.be

• Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge, T 0800 20 021, provincie@west-vlaanderen.be, www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zomertijd: stop die klok!

Politiek Europa belooft al langer om de klok te stoppen in de plaats van een uur vooruit te zetten: met andere woorden de zomertijd af te schaffen. Voor de meeste mensen een goede zaak, terwijl anderen er niet zitten op te wachten. De horeca bijvoorbeeld: de zon gaat...

Lees meer