jun 9, 2022 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Waarom vrouwen dadels moeten eten

Dadels zijn lekker want ze zijn zoet, maar ze zijn ook gezond, want ze bevatten niet enkel gezonde koolhydraten, maar ook vezels en belangrijke mineralen die meehelpen om bijvoorbeeld de bloeddruk te verlagen, maar ook de calcium absorptie te verbeteren. Ze verbeteren het darmmicrobioom en zijn rijk aan vitamines B6 en dus uitstekend voor de goede functie van de hersenen. Ze zijn ook prima voor het hart omdat ze de triglyceriden doen dalen en dus van pas komen in de preventie van hart- en vaatziekten, maar ook vermindert daardoor het risico op Alzheimer.

Mensen met osteoporose moeten er dagelijks gebruik van maken omdat dankzij een betere calciumabsorptie de botten sterker worden. Voor vrouwen niet enkel een lekkernij, maar ook een belangrijk, zelfs noodzakelijk voedsel dus.

Dadels kennen we allemaal en ze zijn tegenwoordig het hele jaar door in speciaalzaken te koop. Ze smaken erg zoet, worden daarom in sommige reformproducten als gezond suiker vervangend zoetmiddel gebruikt, zijn bijzonder voedzaam en worden daarom het vlees van de woestijn-Arabieren genoemd.

Dadels zijn niet enkel lekker, het is ook krachtvoedsel en bezit tal van geneeskrachtige eigenschappen.

Onmisbaar

Dadels smaken zoet, uiteraard omdat ze veel suikers bevatten. Ze zijn dus erg voedzaam. Het vruchtvlees bevat 70% koolhydraten. Dadels worden gerekend bij de „4 borstvruchten” (tegen infecties van de luchtwegen): dadel, vijg, droge druif en de zogenaamde borstbezie. In feite gold ze als de beste koloniale vrucht.

Dadelbomen zijn onmisbaar in oasen: ze beschutten de bewoners tegen zandstormen, zijn onontbeerlijk als leverancier van schaduw voor andere planten en ze produceren ook het voornaamste voedsel voor woestijnbewoners.

Dadels zijn lever herstellend, ontgiftend en waterdrijvend.

Dadels voorkomen vroegtijdige veroudering, dankzij hun gehalte aan magnesium, waarvan de absorptie in het organisme met de jaren vermindert.

Ze geven kracht, zijn versterkend voor zenuwen en spieren. Voor diabetespatiënten is de vrucht verboden. Maar voor mensen met een moeilijke vertering en bij buikloop is het een ideale vrucht.

Dadelpalm

De dadel is de vrucht van de dadelpalm, die sinds onheuglijke tijden in Chaldea gekend was, waar hij trouwens vanzelf groeit. Hij wordt tegenwoordig gecultiveerd in Algerije en vooral in Tunesië. Daar het om een tweehuizige plant gaat, is men – als de dadelpalmen geen bos vormen – verplicht zijn toevlucht te nemen tot een kunstmatige bevruchting, door boven de vrouwelijke bloemen van te voren afgesneden mannelijke twijgen, te schudden.

De dadels staan gegroepeerd in lange hangende trossen met vaak een aanzienlijk gewicht van 12 tot 14 kg. Ze worden geoogst in de herfstperiode. Er bestaan meer dan 200 variëteiten: de weke, dikke, olieachtige, zeer gesuikerde dadels zijn bestemd voor de export. Droge, weinig gesuikerde dadels vormen de basisvoeding in landen waar zij het brood vervangen.

Gebruik

Voor woestijnnomaden is de dadel een erg belangrijke vrucht. Dadels dienen niet alleen tot voedsel, de bladstelen worden ook gebruikt voor de fabricage van touwen en de boom levert ook prima timmerhout.

Het zaad is ideaal als kamelenvoer. De vrucht kan best gedroogd worden geconsumeerd, maar jammer genoeg wordt ze veelal kunstmatig gedroogd. Het geroosterde zaad levert een zoete koffie-ersatz.

Gekookte dadels geven haast evenveel energie als brood. Bepaalde gerechten kunnen gemakkelijk worden gezoet met natuurlijke suiker van de vruchten.

De geperste dadel is minder bewerkt dan de zachte in doosjes. Ten behoeve van brood, gebak of wafel worden dadels geperst en gedroogd. Als het voldoende gedroogd en gemalen is, krijg je meel.

Men kan ook dadelhoning maken door aan de geplette dadel boter toe te voegen.

Voor dadelwijn en alcoholsoorten kan men de dadels in water pletten.

Tegen problemen met de luchtwegen: 2 dadels in 1/2 liter afkoken, het afkooksel gebruiken om te drinken of te gorgelen.

Voedzaam

Dadels bevatten eiwithoudende bestanddelen, looizuur, galnotenzuur, pectose, hars, waaraan hij zijn parfum heeft te danken.

De dadel is bijzonder interessant vanwege het magnesiumgehalte (63 mg uit 100 g), calcium (71 g), fosfor (50 mg) – de verhouding calcium en ijzer in de verhouding 1 op 4 is uitstekend – en eveneens vanwege zijn gehalte ijzer en koper.

Hij bevat een grote hoeveelheid vitamine A, B1, B2, PP en in mindere mate C, D, E.  Hij verschaft 306 calorieën per 100 gram.

Worden de dadels zo goed als vers samengeperst en in de zon gedroogd dan kunnen ze worden gebruikt voor de bereiding van brood, gebak, wafels, die lang kunnen worden bewaard en die geen last hebben van gisting.

Worden ze volledig uitgedroogd en tot poeder verwerkt dan geven ze een soort meel dat veel wordt gebruikt door de Nomadenvolkeren. Het gesuikerde sap dat eruit loopt op het ogenblik van de droging, dadelhoning genoemd, vervangt de boter en de suiker voor het bereiden van spijzen. Worden de dadels in water geplet, dan krijgen ze een vastheid die als basis dient voor de dadelwijn. Men maakt er ook een soort alcohol van.

Medische waarde

De dadel werd vroeger in heel wat medicinale bereidingen gebruikt, bijvoorbeeld voor het „zuiveren van slijmen en het verschaffen van kracht in de herstelperiode”. Het poeder van de pit diende voor het bespoedigen van de bevalling, het stillen van witte vloed (fluor albus) en het bestrijden van urinedrang.

Dadels blijken eveneens een afdoend middel tegen slechte spijsvertering en buikloop. De gecarboniseerde fijngestampte pitten geven een uiterst fijn poeder, dat verwerkt met vaseline een bijzonder middel vormt dat gebruikt wordt bij ontsteking van de oogleden.

Dadels geven kracht vanwege de rijkdom aan mineralen, zijn ook een zenuw- en spierversterkingsmiddel bijzonder gewaardeerd tijdens de groei, het herstel en de zwangerschap.

Dadels zijn tevens aan te bevelen bij fysieke en intellectuele zwakte, mineralentekort, bloedarmoede, tuberculose. Vooral in de winter moet de dadel de plaats krijgen die haar toekomt, want de dadel is tegelijkertijd voedsel, lekkernij en geneesmiddel.

Hoe kun je het gebruiken?

Je kunt gedroogde dadels malen of pletten en gebruiken als zoetstof.

Ook kun je er samen met volkorenmeel pannenkoeken van bakken.

Je kunt gemalen of gesnipperde dadels ook gemakkelijk verwerken in fruitslaatjes en als je er wat olie aan toevoegt gebruiken als broodsmeersel. Kinderen zijn er dol op. En het is supergezond!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer