sep 14, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe voorkom je hartinfarct?

Het hart heeft een vitale functie in ons lichaam. Een gezond hart garandeert meestal een complete gezondheid. Het hart staat ook symbool voor geestelijke en emotionele gezondheid, een aantal uitdrukkingen in onze taal onderstrepen dat: een probleem op het hart hebben, hartstochtelijk zijn, een bezwaard hart hebben, iets hartsgrondig beu zijn. Nog talrijke andere uitdrukkingen illustreren de betrokkenheid van het hart bij de gezondheid en het leven. Begrijpelijk ook, want het hart heeft met ons hele leven, met ons hele zijn te maken. Vandaar dat wie een gezond hart heeft, doorgaans helemaal gezond is en als iemand jong sterft of vroegtijdig problemen met de gezondheid krijgt dat in de meeste gevallen om problemen met het hart gaat, wat naast kanker de hoofdoorzaak van vroegtijdig dood is in de westerse maatschappij. Het wijst er ook op dat het hart met al onze levensfuncties te maken heeft, zo erg zelfs dat als er iets hapert, ook datzelfde leven in gevaar komt. En toch kan je er iets aan doen om dat te verhinderen. Je kan je leven beschermen, beter dan je zelf denkt. We hebben het er al menig keer over gehad, maar er kan niet genoeg op gewezen worden dat gezondheid geen toeval is, niet louter van de erfelijkheid afhangt en niet alleen het gevolg is van de robuuste natuur en de omstandigheden waarin je moet leven en werken. Gezondheid is de samenvatting van wat men denkt, doet, eet en drinkt en geërfd heeft als natuurlijke eigenschappen.

Snoepen, zoetigheid gebruiken, klontjes in de koffie, het doet niet enkel verdikken, het pleegt ook een aanslag op de gezondheid van de bloedvaten. Bewegen, wandelen, aan sport doen, houdt je bloedvaten jong en gezond.

Is lekker eten gezond?

Het probleem met hartziekten heeft meer te maken met de wijze van eten dan we eigenlijk denken. Dat is vooral een probleem in onze westerse industrielanden waar de meesten niet meer eten enkel als ze honger hebben, maar omdat de koelkast in de buurt staat, of omdat pralines zo lekker zijn, of gewoon omdat het een geconditioneerde reflex is geworden. Met andere woorden, eten is voor velen louter een gewoonte geworden. Het is geen middel meer om zich te voeden, ze zijn niet meer kritisch over het effect van deze voedingswijze op hun gezondheid en ze gaan ook niet meer na welke stoffen belangrijk zijn in het voedingspakket voor de instandhouding van de gezondheid en het goed functioneren van alle organen. De relatie ziekte en voeding wordt nog amper gelegd. Eten doen we vooral omdat we het lekker vinden.

Die verkeerde eetgewoonten worden kinderen al met de opvoeding bijgebracht. Peuters worden aangepord hun bord leeg te eten om mama of papa een plezier te doen. Nadien moeten we gaan eten met zakenrelaties, of om de vrouw even een pleziertje te doen. Er zijn zoveel gelegenheden om de echte functie van het voedsel te vergeten. Eten wordt een alibi, een gewoonte, een schijnactiviteit, een middel om de zenuwen te kalmeren, om iemand een plezier te doen, om iets te vieren. Eten is geen voedsel meer in de echte betekenis van het woord. Eten is meer ingeschakeld in ons cultureel en sociaal gewoontepatroon, het is een cultuur geworden, of zo wordt het toch genoemd.

Let op je hart

Onze moderne eetgewoonten zijn echt een kritische factor voor onze gezondheid en vooral voor de gezondheid van ons HART. Een te hoog vetgehalte in het bloed is verantwoordelijk voor mogelijke verstoppingen in de bloedvaten, daardoor voor hartinfarct, ook voor beroerte en een groot aantal ischemische klachten, dat wil zeggen klachten die te maken hebben met een vernauwing van de bloedvaten. Het ligt ook aan de soort vet natuurlijk.

Als te weinig bloed naar het hart stroomt of naar een bepaald lichaamsgebied, kunnen krampen ontstaan, de typische angina-pectoris-pijn, een pijn die kan uitstralen naar de hals, de schouder, de arm, zelfs tot in de vingertoppen gevoeld kan worden. Het kan ook een heftige pijn zijn achter het borstbeen, vooral als de coronaire bloedvaten bij de zaak betrokken zijn, zoals aorta. Die pijn kan ook optreden in de benen en wordt in wetenschappelijke taal „claudicatio intermittens” genoemd, populair vertaald heet dat rokersbeen, omdat het een typische kwaal is die het gevolg is van een bloedvatvernauwing veroorzaakt door roken.

Dergelijke pijnen treden vooral op in beweging, terwijl ze meteen verminderen of zelfs verdwijnen als de patiënt stil staat, de activiteit staakt of gaat liggen. Deze pijn kan zo erg zijn dat de patiënt gewoon niet meer in staat is te bewegen en een duidelijk gebrek heeft aan lucht of zuurstof.

Anders gaan eten

Om te beletten dat je levenspomp, het hart tot stilstand komt, kun je beter je levensgewoonten veranderen, dat betekent eerst en vooral anders gaan eten.

De meesten onder ons eten te veel vlees. Eigenlijk heb je maar gemiddeld 70 gram eiwit nodig per dag. Er zijn mensen die meer dan 500 gram gebruiken per dag. Er zijn er zelfs die er hun hand niet voor omdraaien om een kilogram vlees te eten per dag. De eerste raad: vleesgebruik drastisch naar beneden. Ideaal zou zijn dat je slechts tweemaal per week vlees at, liefst mager vlees of kip. Vermijd rood vlees.

  • Ideaal is als je een paar keer per week vette vis eet. Alle charcuterie of bereide vlees- en viswaren moet je mijden, vanwege de verborgen vetten en worden pittig op smaak gebracht terwijl ze dikwijls minderwaardige ingrediënten bevatten, zelfs te veel zout en suikers bevatten.

Eet ook meer groenten, fruit, aardappelen, rijst, volkorenproducten. Mijd alle geraffineerde spijzen. Gedaan met wit brood, schakel liever over op volkorenbrood. Je moet echt meer vezelstoffen opnemen. Fruit is een must, ook rauwe groenten: beslist alle dagen eten!

  • Snoepen is natuurlijk funest voor de lijn en voor de bloedvaten. Neem dan liever een appel of een rauwe wortel, zo kalmeer je ook je eetzenuwen. Bananen zijn wel calorierijk, maar ze brengen ook vezelstoffen aan en dat helpt je dan ook weer om aderverkalking en zelfs kanker te voorkomen.
  • Vermijd overal suiker en zout aan toe te voegen. Wat veel mensen niet weten is dat suiker nog nadeliger is dan zout. Zout heeft enkel een invloed op de waterhuishouding in het lichaam. Dat betekent dat daardoor de bloeddruk naar omhoog kan gaan, omdat zout hygroscopisch is, met andere woorden, water vast houdt. Laat je zout staan, dan is dat probleem van de baan. Met suiker en producten waar suiker werd aan toegevoegd is dat niet het geval. Je wordt er niet alleen langzaam dik van, bij elke schep verstop je je aders wat meer omdat suiker mini-ontstekingen veroorzaakt waardoor de cholesterol te hulp moet worden geroepen. En vergeet vooral niet dat overal verborgen suikers in zitten. Een lat chocolade is al goed voor ongeveer 600 calorieën. Zelfs in bier zitten verborgen suikers. De theorie als zouden twee glazen bier per dag helpen een hartinfarct te voorkomen wordt weerlegd door twee Amerikaanse profs die door een bevolkingsonderzoek hebben aangetoond dat wie dagelijks twee glazen drinkt tweemaal meer kans heeft voor zijn zestigste te sterven aan een hartkwaal dan iemand die geheelonthouder is. Bij vrouwen blijkt die kans driemaal zo groot te zijn. Zo zie je maar dat je met cijfers alles kan bewijzen.

Hou je hart jong

Wie gezonde producten eet, veel groenten en vruchten en volkorenbrood gebruikt en volle rijst, soja en wat mager vlees en vette vis, mag zeker zijn dat hij zijn hart jong houdt en lang gezond blijft.

Veel mensen denken er gewoon niet meer bij na als ze wat in hun mond stoppen. Een televisieavond is daar een mooi voorbeeld van. Omdat ze een hele avond urenlang stil zitten en geen spieractiviteit meer hebben terwijl ze naar het scherm gapen, proberen ze dat te compenseren door hun kaakspieren aan het werk te zetten, dus te eten. Het geeft hen trouwens een schijn van activiteit, maar ze vergeten daarbij dat het wel een effect heeft op hun gezondheid.

Hier schuilt namelijk het grote risico voor hartpatiënten of voor wie het zal worden: het dwangmatig eten zonder honger, alleen uit goesting en uit gewoonte. Wie ’s avonds geregeld naar de koelkast stapt, is een toekomstige hartpatiënt. Zoetigheden, alcohol, gerookte pindanootjes, chocolade, pralines, koekjes, ijsjes, het vult niet alleen je maag, ook langzaam maar zeker je bloedvaten.

Sommigen schrikken er niet voor terug om in één televisieavond meer dan 2000 calorieën naar binnen te spelen. Dat is gewoon de hele dagbehoefte, die bij velen er nog eens bovenop komt. Om van te duizelen. Dat doet het lichaam mettertijd wel.

Vergeet niet dat alle overbodige calorieën het hart belasten. Hoe meer bier je drinkt, hoe meer pralines je eet, hoe meer klontjes je in de koffie doet, hoe moeilijker je hart en bloedsomloop het krijgen.

Een gezond hart krijg je niet enkel van je ouders cadeau, je moet er ook iets voor doen, bewegen, rusten, ontspannen, gezond denken, stress vermijden. Maar je moet er ook iets voor laten: te veel suiker, alcohol, tabak, vetten, fantasievoedsel en geraffineerde producten en… nutteloze calorieën. Daarentegen meer vitaminen, bepaalde mineralen, vezelstoffen en een aangename omgeving met een interessant levensdoel. Dan wordt niet alleen je hart honderd jaar, maar jij meteen.

Een tip om het hart op een natuurlijke manier te versterken: Crataegus oftewel meidoorn.

Daarvoor is Crataecin van Fytobell een ideaal natuurlijk preparaat.

Je vindt Crataecin in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-896.

Of je kan Crataecin van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je hart zal jubelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Ook last van een slap gevoel?

Een slap gevoel? Misschien ligt het wel aan uzelf? Veel mensen weten niet dat ze door hun gedrag en voeding roofbouw plegen op hun energie. Als u zich geregeld slap en afgemat voelt moet u eens nagaan of u zich niet aan volgende „slechte gewoonten” bezondigt. Veel...

Lees meer

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen,...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer