apr 16, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Werk je van thuis: zorg dan voor gezonde lucht in je woning

Probiotica voor de ideale microbioom in je omgeving

Gezonde lucht is van essentieel belang voor iedereen. Dat verklaart ook waarom er in de zomer minder zieken zijn dan in de winter. We leven in ons huis als in een gesloten kooi. Veel woningen zijn niet aangepast aan de moderne eisen, want sinds 2006 is het door de overheid verplicht om bij het bouwen van nieuwe woningen of van grote renovaties een ventilatiesysteem in te bouwen. Ventilatie zorgt er voor dat slechte lucht regelmatig vervangen wordt door frisse gezonde lucht. Is dat verantwoord in deze tijden van dure energie? Zeker! Want de gezondheid is afhankelijk van gezonde lucht.

We hebben er vaak geen idee van hoe slecht de lucht in veel woningen is: meestal vijf, soms twintigmaal vuiler dan de buitenlucht. De oorzaken daarvan zijn bekend: te weinig ventilatie en dus te veel CO2 oftewel koolstofdioxide. Denk niet dat dit veroorzaakt wordt door een slecht werkende kachel, een defecte schoorsteen of een haard in huis, want CO2 is een indicatie van de luchtkwaliteit en wordt trouwens uitgeademd door iedereen, mens en dier. Als we met veel mensen in een kleine ruimte zitten (een vergaderlokaal bijvoorbeeld) dan is er beslist meer CO2 in de lucht dat als er weinig mensen aanwezig zijn. Ook koken op gas brengt CO2 in de ruimte. CO of koolstofmonoxide is iets anders, dat wordt wel in huis gebracht door een defecte rookafvoer. Dit is een gevaarlijk giftig gas dat reukloos is. Met andere woorden, je merkt het niet, maar je kunt wel het bewustzijn verliezen en doodgaan zonder voorafgaand signaal.

De lucht in de meeste woningen bevat twintigmaal meer onzuiverheden en ongezonde partikels dan gezonde buitenlucht. Daar kan je gemakkelijk iets aan doen: ventileren, lucht verversen, en een goede probiotische vernevelaar gebruiken zodat schimmels, allergenen, en micro-organismen geen schijn van kans krijgen.

Naast ventilatie is regelmatige verluchting van groot belang. Dat krijg je door ramen en deuren open te zetten. Er gaat wel verwarmde lucht naar buiten maar er komt koelere en zuurstofrijke, gezonde lucht naar binnen. Dat mag niet helemaal als een verlies worden beschouwd, want frisse buitenlucht warmt sneller op dan vervuilde binnenlucht in de woning.

Is de ligging van je woning een bezwaar? Dat kan! Als je aan een druk kruispunt woont of tegen een drukke verkeersweg, kan die lucht ook sterk vervuild zijn, vooral met fijnstof. Toch is die lucht nog altijd schoner dan de lucht in een woning die een dag gesloten heeft gestaan.

Maar elke woning heeft een voorkant, meestal aan de straat, maar ook een achterzijde en die ligt meestal niet aan een weg. Dit is de oplossing: zet ramen en deuren aan de achterkant open, dan krijg je tenminste toch gezondere, zuurstofrijke buitenlucht naar binnen.

Niet enkel fijnstof is een probleem maar ook de verdamping van solventen die gebruikt werden in verf, behang, meubelen, rekken, vloerbekleding, tapijt, gordijnen enz. Daardoor kan niet alleen hoofdpijn ontstaan, ook concentratieproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, allergieën enz…

Een zeer vaak voorkomend probleem is vocht en vochtige lucht. Vooral in keukens en badkamers die niet voldoende geventileerd worden kan dat aanleiding geven tot schimmels, parasieten, insecten, kortom het wordt bedorven lucht en dat is absoluut slecht voor de luchtwegen en dus ook voor de gehele gezondheid.

Ventileren kan je ofwel door ramen en deuren open te gooien en dat meerdere keren per dag, maar ook op een kunstmatige manier door verse lucht van buiten naar binnen te brengen door ventilatieroosters en systemen, eventueel gekoppeld aan een warmtewisselaar, zodat niet alle energie verloren gaat. Die overdracht van energie vindt plaats in een warmtewisselaar, waar de bedorven maar warme binnenlucht via een gesloten kanaal warmte afgeeft aan verse, schone buitenlucht.

Het voordeel van voldoende ventileren is dat de CO2 (ook van de ademlucht) vervangen wordt door verse zuurstofrijke lucht.

Probiotica reinigt de lucht

Op elke oppervlak in je woning kunnen pathogene oftewel ziekteverwekkende microben zitten. Die kunnen door vervuild contact van buitenaf binnengebracht zijn. Poetsen is een oplossing en dus noodzakelijk. Ook regelmatig de woning verluchten is essentieel en vochtige activiteiten verminderen of verhinderen of een goede afzuiging voorzien, bijvoorbeeld in de keuken en de badkamer. Je kan natuurlijk ook beletten dat pathogene partikels, microben, schimmels, bacteriën zich kunnen ontwikkelen in de lucht, op oppervlakken in de woning door middel van probiotica. Je brengt als het ware gezonde lucht in je woonkamer, zelfs in je auto, door middel van natuurlijke gezonde bacteriën, de zogenaamde probiotica. Die beletten dat schadelijke microbiële elementen zich kunnen ontwikkelen en je gezondheid bedreigen. Men noemt dit het microbioom van je woning verbeteren, waardoor de lucht een kwaliteit verkrijgt vergelijkbaar met die van zeelucht, berglucht of frisse, gezonde boslucht. Omdat de probiotische bacteriën gezien hun diversiteit en hun aantal een dominantie hebben tegenover de schadelijke, wordt de lucht zelfs schoner dan de buitenlucht in de omgeving waar de gemiddelde woning gevestigd is. Probiotica hebben al een reputatie in verband met het verbeteren van het microbioom in het lichaam door gezonde darmbacteriën aan te bieden, maar een variatie van stammen van probiotische bacteriën kan ook de atmosfeer van je eigen woning omtoveren tot een veilig verblijf met gezonde lucht en dat is in tijden van Corona zeker een pluspunt, nu veel mensen van thuis uit moeten werken. Dan kunnen ze maar beter in een gezonde atmosfeer vertoeven en van hun woning niet enkel een bureau, maar een soort wellness maken met gezonde lucht!

Een tip: Freemed clean air de ideale probiotische vernevelaar met miljarden goede bacteriën die de atmosfeer van je woning zuiveren en verbeteren. Je kan de Freemed clean air probiotische vernevelaar bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer