aug 5, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Ligt overgevoeligheid op je lever?

Heel veel mensen zijn van oordeel dat een allergie oftewel overgevoeligheid enkel ongemakken aan de luchtwegen en de ogen veroorzaakt: tranende ogen, niezen, snotneus, slijmen in de keel, hoesten en kuchen, een schorre stem en rauwe keel en kortademigheid. Maar er is meer dan dat.

Ook rode ogen, jeukende huid, branderig gevoel aan de anus, te vlotte darmen of zelfs diarree, maag- en buikpijn, rode vlekken op de huid of zwellingen, krampen, acné-achtige schilfers, braakneigingen, kunnen allemaal te maken hebben met een overgevoeligheid.

Een gezonde lever en gezonde darmflora zijn van essentieel belang voor een goede immuniteit die je kan beschermen tegen overgevoeligheid voor allerlei stoffen die ons bedreigen.

En allergenen zijn er genoeg. De vraag is enkel: moet je ze echt vermijden, of hoe kun je er voor zorgen dat je er niet overgevoelig op reageert. Want het mag duidelijk zijn: er zijn mensen die bij het minste contact met een allergeen heftig reageren, terwijl anderen er helemaal geen last van ondervinden. In extreme gevallen is het bekend hoe sommige mensen zelfs in levensgevaar komen door een insectenbeet, terwiojl er mensen helemaal geen last van hebben, enkel een prik, wat roodheid of een lichte zwellingen en na een paar uur of een dagje is het leed geleden. Hoe komt dat toch en waar hebben de meeste allergische personen last van?

Hoed je voor…

Mensen die allergisch reageren weten best zelf welk waar ze moeten voor uitkijken of voorzichtig mee moeten omgaan.

 • stuifmeel van bloemen, planten, grassen en bomen
 • additieven in de voeding
 • dierenharen en huidschilfers van dieren, vooral honden en katten
 • huisstofmijt
 • solventen in verven en meubels
 • eiwitten, gluten in granen
 • stoffen in geneesmiddelen
 • insecten
 • schimmels (vooral opletten met zwartte schimmelsporen)

Het begint aan tafel

Niet enkel je darmflora, maar ook je huid kunnen er last van ondervinden en het begint meestal aan tafel want voedsel, dessertjes, snoep, drankjes zitten vol additieven waar het lichaam moeilijk raad mee weet.

Vermijd zoveel mogelijk sommige E’s in het voedsel. Ze worden er enkel aan toegevoegd om het langer te bewaren en het mooier te presenteren, de smaak te intensiveren en er lekker te laten uitzien, maar ze dragen eigenlijk niet bij tot een kwaliteitsverbetering die een gunstig effect heeft op de gezondheid.

Daarbij mag niet uit het oog worden verloren dat bij het kookproces heel veel stoffen worden kapot gemaakt. Groenten en fruit moeten in voldoende mate rauw worden gegeten, want de voeding speelt een enorme rol bij het ontstaan van allergie.

Zo kan bij heel wat baby’s eczeem worden voorkomen als de moeders lang genoeg borstvoeding zouden geven.

En de darmflora trekken erg veel profijt van gefermenteerd voedsel, omdat hierin de noodzakelijke probiotica worden aangeboden: natuuryoghurt, zuurkool, gefermenteerde groenten.

Verzorg je zwangerschap

De toekomstige moeders zouden er ook al goed aan doen tijdens hun zwangerschap gezond te gaan eten: veel groenten en fruit, vitamines als suppletie en daarbij foliumzuur, calcium, zink en vitamine E.

Ook uitkijken met transvet, maar de voorkeur geven aan onverzadigd vet zoals olijfolie en visolie, belangrijk vanwege de Omega-3 vetzuren. Teunisbloemolie en enzymen zullen van de toekomstige moeders, gezonde moeders maken.

Je kunt als het ware een top 4 van vetzuren maken:

 • eerst lijnzaadolie
 • dan tarwekiemolie
 • daarna teunisbloemolie
 • tenslotte visolie.

Je kun best starten met lijnzaadolie omdat het lichaam zijn keuze kan maken uit de stoffen die het nodig heeft: Omega-3, -6, of -9.

Olijfolie is ook de ideale bakolie dat heeft de hoge leeftijd die de bevolking van Kreta bereikt, wel bewezen. Je mag olijfolie best niet verhitten boven de 160 graden, anders gaan de goede eigenschappen verloren.

Maar een prima tip is: in de plaats van boter of margarine, olijfolie druppelen op de boterham zoals velen in Frankrijk plegen te doen. Heel lekker en supergezond.

Verzorg je lever

Het is ook een feit dat de lever bij de meeste mensen gestoord is, ook bij allergiepatiënten. Vaak ligt de oorzaak daarvan al van bij de geboorte: verkeerde voeding.

De lever van een baby is al belast van bij de geboorte. Alles wat we eten is soms tweemaal, soms driemaal gekookt, terwijl het ideaal is dat we het voedsel eten zoals de natuur het verschaft, in de mate van het mogelijke natuurlijk, want graan kan je niet rauw eten bijvoorbeeld.

Maar fruit kan je best rauw gebruiken en groenten liefst nog krokant en voor een deel zeker rauw. We verteren ook niet optimaal meer vanwege de stress. We eten terwijl we tv kijken, in de wagen, haastig op het bureau. Er is altijd spanning aanwezig en het ontstaan van bepaalde immuniteitsziekten is daar niet vreemd aan, ook allergie kan daarin een stimulerende factor vinden.

Stress, druk verkeer en vuile lucht

Als er al deficiëntieverschijnselen zijn door verkeerde voeding, door slecht werkende lever en darmen en er is een zekere erfelijke aanleg en als de patiënt dan nog woont in een vervuild gebied in de buurt van druk autoverkeer, dan ligt de weg open voor allergie.

Steeds meer lijkt fijnstof een katalysator te zijn bij het ontstaan van ernstige ziekten, kanker, hart- en vaataandoeningen en uiteraard ook allergische ziekten.

Het is dus niet gezond in de stad of aan een drukke verkeersweg te gaan wonen. Als men de keuze heeft en de mogelijkheden is het verstandig te kiezen voor een woning op de buiten in de natuur, ver weg van industrie, verkeer, lawaai en stress-factoren.

Voeding en kruiden kiezen

De beste raad voor deze patiënten is de voeding aan te passen. Gezond eten is van vitaal belang, ook voor de immuniteit. Het is bijvoorbeeld onmogelijk dat voedsel dat men koopt langer dan zes maanden en soms zelfs jaren kan waren zonder dat er risico op bederf optreedt. Tenzij men het diepvriest natuurlijk.

Verder moet de algemene gezondheid worden geoptimaliseerd. Mangaan is een belangrijk mineraal dat nuttig is voor allergiepatiënten. Ook moeten zoveel mogelijk toegevoegde suikers worden vermeden. Fructose waarover zoveel goeds wordt van verteld en wordt aangeprezen is compleet uit den boze, het is verantwoordelijk voor zware leverziekten, hartziekten en oogziekten.

Maak je darmen gezond

De darmen moeten in de eerste plaats worden gesaneerd door zo goed mogelijk te kauwen, traag te eten, en levende melkzuurbacteriën te gebruiken. De lever is ook zeer belangrijk bij allergie en zou meer aandacht moeten krijgen. Elke maatregel die erop gericht is de lever te detoxificeren is nuttig, daarvoor bestaan verschillende kruiden: artisjok, mariadistel, munt, paardenbloem, enz…

Een tip: Cardubell van Fytobell om de lever extra te ondersteunen.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je kunt weer opgelucht ademen en er valt een pak van je lever!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer