sep 16, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Neen, je wordt niet ziek van de kou, wel door verzwakte immuniteit

We hebben geen al te beste zomer gehad, zeer wisselvallig en vaak regenachtig en koud, in sommige delen van het land veel te veel regen met alle catastrofale gevolgen vandien, soms iets warmer… en nu zitten we al in de herfst met winderige dagen er bovenop, met de catastrofale regenvlagen die we meegemaakt hebben in sommige delen van ons land, de uitlopers van de cyclonen. Een seizoen om niet te vaak te wensen dus. Statistieken zullen dat misschien tegenspreken, want met cijfers kan je alles proberen te bewijzen, maar de herfst heeft zich al goed laten voelen, terwijl die nog maar net begonnen is. Het klimaat is niet meer hetzelfde en de temperaturen schommelen al duchtig. Alles is in de maak om weer een ideale voedingsbodem te vormen voor infectieziekten van de luchtwegen: griep en verkoudheid zullen weer goedkoop zijn, alsof we nog niet genoeg hebben gehad met de pandemie van corona.

Een verkoudheid is een infectie van de neus- en de keelholte, veroorzaakt door virussen. Die virussen zijn er trouwens altijd aanwezig. Hoe komt het dat ze plots actief of virulent worden?

Veel patiënten denken dat dit door de koude wordt veroorzaakt. Dat kan natuurlijk niet. Er zijn andere patiënten die onder dezelfde omstandigheden helemaal niet ziek worden. De koude of liever de sterke wisseling van temperaturen verzwakt wel het weerstandsvermogen. Men voelt zich minder fit, de weerstand wordt op de proef gesteld doordat het lichaam zich al fel moet teweerstellen tegen de koude, terwijl de daaropvolgende dag het weer warmer kan worden. We verzwakken en op die manier krijgen virussen de kans een infectie te veroorzaken. Wat kunnen we hiertegen doen?

Probeer je weerstand te versterken. Gelukkig zijn er heel wat goede natuurlijke middelen om je immuniteit op scherp te stellen.

Versterk je weerstand

Wie een verkoudheid wil voorkomen moet zijn weerstand op peil houden. Dat betekent fit blijven en goed uitgerust zijn. Zorgen dat er geen lichamelijke noch psychische overdruk komt en vermijden om kou te vatten. Als aan die voorwaarden voldaan is, komt er geen verkoudheid!

Er zijn patiënten die om de haverklap verkouden zijn. Dat is niet normaal. Wel normaal is dat iedereen zo af en toe eens verkouden wordt, net op een moment dat het lichaam wat verzwakt was, dat je overwerk hebt moeten presteren, dat je psychisch wat onder druk stond of wat emotionele problemen had.

Het kan iedereen overkomen, op het meest ongelegen moment, b.v. aan de vooravond van een belangrijke ontmoeting, een examen. De vrees voor de verkoudheid heeft zich vertaald in een verzwakking van het lichaam: de virussen hebben hun werk kunnen doen. Net hetzelfde als bij patiënten die zich concentreren op het in slaap vallen. Ze kunnen de slaap niet vatten hoewel ze hun best doen om te kunnen indommelen. Maar de slaap wil uiteindelijk toch niet komen.

Bescherm je lichaam

Als de weerstand verminderd is, vergroot de kans op infecties, ook van de luchtwegen. Als je je weerstand op peil wil houden, dan volstaat het je aan een aantal natuurlijke grondregels te houden, waardoor virussen en bacteriën minder gemakkelijk toegang krijgen tot de slijmvliezen. De weerstand neemt al af als we niet goed zijn voorbereid op temperatuurschommelingen. Normaal kan je een wisseling van klimaat gemakkelijk verwerken. De vasomotoren gaan aan het werk: als het kouder wordt gaan de bloedvaten open, er wordt meer bloed aangevoerd en het lichaam kan zich op die wijze verdedigen tegen de kou, terwijl de lichaamstemperatuur constant blijft. We beschikken dus eigenlijk over een vernuftig systeem van klimaatregeling.

Zijn die temperaturen te sterk uiteenlopend, dan kan het lichaam dat alleen niet meer de baas. Je vertrekt bijvoorbeeld uit een goed verwarmde living, of kantoor, terwijl het buiten bar koud is. Het lichaam kan dat bij een gezond persoon wel even de baas, minutenlang soms bij iemand die echt gezond en sterk is, maar bij de meesten koelt het organisme snel af. Ze gaan rillen, krijgen blauwe lippen, staan te trappelen om het toch wat warmer te krijgen, staan ineen gedoken. Het lichaam kan heus wel tegen een flinke duw, maar als je al verzwakt bent, of je hebt het emotioneel moeilijk, wat gewoonlijk samengaat, dan krijgen bacteriën of virussen vrij spel en word je ziek. De plaatsen waar altijd virussen en bacteriën aanwezig zijn, krijgen de eerste dreun: de luchtpijpen, de keel, de neusslijmvliezen, de longen. Je begint te niezen, te snotteren, krijgt koppijn of gewoon een neusverkoudheid, een hoestje, pijn in de keel of de keelholte, waardoor slikken en spreken moeilijker gaat.

Blijft die verkoudheid te lang duren en daalt na een paar dagen de koorts niet, dan is het verstandig een arts te consulteren. Een griep kan evolueren in een ernstige aandoening, die het vooral het hart lastig kan maken, terwijl een verkoudheid uiteindelijk ook de longen bij de zaak kan betrekken, vooral als de verkoudheid zelf niet tijdig en gepast wordt verzorgd, of als de patiënt zich verwaarloost en geen maatregelen neemt.

Voldoende kleding

Als je moeilijkheden wil voorkomen, dan kan je beter vermijden dat het lichaam te veel afkoelt. Daarom doe je er goed aan voldoende kleding te voorzien als je van een verwarmde naar een koude plaats gaat, of naar buiten trekt. Iedereen kent zichzelf best aan zijn reacties. Wie dus gemakkelijk verkouden wordt, weet wanneer hij of zij gevaar loopt. Vermijd dus dat het lichaam snel zijn temperatuur zou verliezen. Voldoende kleding dus. Bedek ook het hoofd.

Zorg er ook voor dat de voeten geen kou vatten. Het lichaam verliest meest zijn warmte via het hoofd en de voeten. Schoenen met dikke zolen zijn geen luxe! Fantasieschoentjes kunnen je alleen maar ziek maken. De kou van de natte grond kan gemakkelijk door dunne zolen het lichaam afkoelen via de voeten. Zo kan je gemakkelijk verkouden geraken.

Krijg je toch koude voeten dan moet je toch proberen de bloedsomloop te activeren door rond te stappen, te huppelen.

Heb je helemaal kou gevat, doordat je nat bent geworden, neem dan van zodra dat mogelijk is een heet bad of douche, zodat het lichaam snel weer opwarmt. Ook een warme drank zal je daarbij helpen. Bij voorkeur kan je daarvoor warme soep of een hete kruidendrank met wat honing gezoet, gebruiken. Sauna is ideaal.

Kleding van natuurlijke vezels beschermt en isoleert beter dan synthetische. Ze laten ook gemakkelijker het lichaamszweet verdampen en beletten dan ook dat je kou vat door natte kleding. Meerdere dunne laagjes zijn beter dan één dikke, want lucht isoleert best.

Bij koud weer moet je proberen via de neus in te ademen. Op die manier komt de lucht al voorverwarmd in de keelholte en dus in de luchtwegen en de longen terecht. Je maakt zo minder kans op verkoudheid. Het geeft je bovendien ook meer comfort.

Gezonde volwaardige voeding

Een vuur kan niet goed branden zonder goede en voldoende brandstof. Het lichaam heeft dat ook nodig: goede brandstof onder de vorm van gezond en volwaardig voedsel. Gezonde eiwitten, koolhydraten en vetten, ook vitaminen, mineralen, oligo-elementen en antioxidanten: veel fruit en groenten en ook rauwkost. Zowel vitamine C en D zijn van kapitaal belang. Rust is ook een must! Voldoende slaap, ontspanning, maar ook inspanning met sport en wandelen, zwemmen, turnen, joggen, sauna. Je kiest zelf welke sport je best bevalt. Vermijd geraffineerde koolhydraten en ze zitten overval verborgen: gebak, snoep, mayonaise, zelfs pekelharing. Geef de voorkeur aan plantaardige eiwitten (bonen, linzen, noten, soja) of vis. Vooral bereide vleeswaren moet je mijden.

Als je verkouden bent

Als de verkoudheid je toch te pakken krijgt, probeer liefst met natuurlijke middelen, aftreksel van ui, kamille en lindethee, hete baden, stoombad met munt en kamille, dampbaden. Versterk je weerstand met Echinacea, b.v. Echinabell van Fytobell. En bèta-glucaan. Vergeet de vitamine C niet.

Ook ideaal om de weerstand te verhogen: naast Echinacea is Katsklauw en natuurlijk ook vitamine D, want dat hebben we deze zomer niet te veel gehad door gebrek aan zon.

Maar nogmaals: als je de weerstand versterkt en gezonder gaat leven, zal je gemakkelijker gespaard blijven van vervelende infecties.

Een paar tips:

Echinabell van Fytobell met voor de apotheek CNK-bestelnummer: 2898-963.

Immunibell van Fytobell, met bèta-glucaan en met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Vitamine D met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Je kan zowel Echinabell, Immunibell als vitamine D van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer