jun 10, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je computerscherm je huid verouderen?

Het is een beetje een dubbeltje op zijn kant: we hebben licht nodig om te overleven, gezond te blijven, ons te voeden. Anderzijds moeten we absoluut voorzichtig zijn met te veel licht, een bepaald soort licht, of we worden ziek, we kunnen er zelfs aan dood gaan. En dan nog is het afhankelijk van welk soort licht, want zowel Uv-licht als infrarood licht zijn belangrijk, maar kunnen ook schade berokkenen.

Het is dus geen gemakkelijke evenwichtsoefening: denk maar aan de preventie van corona waarbij Uv-licht belangrijk is, omdat onder invloed van zonlicht vitamine D wordt aangemaakt in de huid. En laat het net nu deze vitamine zijn waaraan de meerderheid van de mensen die het slachtoffer worden van covid-19 een duidelijk tekort hebben.

Dus krijgen we de raad: ga in de zon, bouw vitamine D op en bescherm je tegen het virus door de immuniteit te versterken.

We hebben licht nodig, maar ook weer niet te veel, want dat kan de huid beschadigen en verouderen. Ook kunstlicht van ledlampen en van computerschermen is onvriendelijk voor de huid. Daarom is beschermen van de huid door middel van Aloë Vera zo prettig en verstandig: een verjongingskuur voor je huid!

Dat is natuurlijk een goede raad die we moeten ter harte nemen, maar anderzijds mogen we evenmin uit het oog verliezen dat een teveel aan Uv-licht, vooral het blauwe licht uit het spectrum, onze gezondheid ook kan schaden.

Het is altijd een kwestie van evenwicht en gezond verstand. Je moet maar eens een kleuraffiche een paar weken voor het venster in het zonlicht hangen. Wat blijft er uiteindelijk over: enkel de blauwe kleur uit het drukwerk, precies die kleur in het Uv-licht waar we voorzichtig moeten mee omspringen. Er is UV-A, UV-B en UV-C. Dat laatste wordt vooral weg gefilterd door de ozonosfeer en bereikt ons amper. Enkel in het zuidelijk halfrond moeten de mensen daarmee toch dubbel voorzichtig zijn. Het is de plaats op aarde waar ook het meeste aantal huidkankers voorkomen: Australië en Nieuw-Zeeland. Het is een bekend fenomeen bij zeelui. Als je in die gebieden circuleert moet je meer dan waar ook de huid beschermen.

Hier bij ons hebben we vooral af te rekenen met UV-A en UV-B. Het eerste veroudert de huid en het tweede verbrandt de huid. Daarom zijn zonnebanken absoluut af te raden omdat ze de huid verouderen zonder die te beschermen: UV-A in zonnebanken breekt de elastine in de huid, ook al omdat het blauw licht is.

Maar eigenlijk doen Ledlampen en computerschermen net hetzelfde. Het blauwe licht houdt ons wel alert, maakt dat de melatonineproductie stopt, voorkomt depressie zoals in de wintermaanden bij donker weer en gebrek aan Uv-licht in het blauwe spectrum (kijk naar Scandinavische landen) maar is er ook oorzaak van dat we moeilijker in slaap geraken, precies vanwege de vertraging of afwezigheid van melatonineproductie.

Vandaar de goede raad: kijk ’s avonds laat niet meer naar een computerscherm, een Led-tv of een smartphone. Eigenlijk is het beter alle kunstmatige lichtbronnen zoveel mogelijk te vermijden. De oude gloeilamp was wat dat betreft nog het best aanvaardbare omdat ze minder blauw licht uitstraalt.

Maar ook infrarood licht kan de huid verouderen en dat is een behoorlijk nieuwe ontdekking. Men ging er vroeger van uit dat infrarood eerder heilzaam was, de doorbloeding bevorderde, pijn kon verzachten enz. Dat is natuurlijk wel zo, maar toch brengt de lange golflengte uit het licht ook veroudering van de huid mee.

Wat betekent dit? Dat we de huid moeten beschermen tegen alle vormen van kunstmatig licht, ook het computerscherm, omdat het huidveroudering veroorzaakt, de huid uitdroogt en doet rimpelen. Dat we uiteraard een beschermingscrème of poeder tegen zonbestraling moeten gebruiken, ook als je lange tijd voor je computer zit. Gelukkig bestaan er tegenwoordig goede beschermingsmiddelen met een hoge beschermingsfactor op basis van minerale poeders, die niet vettig zijn, de kleding niet beschadigen en niet onprettig aanvoelen zoals vettige zonnecrèmes, maar wel verhinderen dat de huid veroudert of zelfs huidkanker kan ontstaan. Dat gebeurt niet op één dag, op één jaar, maar het is een optelling van jarenlange beschadiging door licht: of het nu van de zon is of een kunstmatige bron.

En natuurlijk moet je de huid ook van binnenuit beschermen. Dat betekent veel water drinken: neen, geen alcohol, dat veroudert de huid nog meer, neen geen frisdrank, dat is ook schadelijk en ja wel kruidenthee, water en zelfs koffie, maar dan moet je wel meer water drinken om de deshydratatie te compenseren.

En het is ook verstandig een vocht inbrengende crème te gebruiken, bijvoorbeeld op basis van Aloë Vera. Dat is het beste huidverzorgende middel dat er bestaat en is ook compleet onschadelijk.

Een tip: Denk aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee. Dan heb je het beste gedaan voor de bescherming en verjonging van je huid.

Kijk op www.ellendee.be.

Je kan de Aloë Vera-crème van Ellen Dee ook bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer