jun 1, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is vette vis beter dan vet vlees?

Dat de levenswijze en de gezondheid van bloedvaten en hart een nauwe relatie hebben, zal niemand nog ontgaan en ontkennen. Wie erop los leeft, eet en drinkt en zichzelf verwaarloost wat betreft slaap, stress, rust en ontspanning loopt beslist risico op hart- en vaatziekten.

Dat betekent dat we zelf in de hand hebben hoe gezond onze bloedvaten zijn en blijven.

Het begint op je bord. De juiste informatie is natuurlijk goud waard en daar wringt het schoentje. Decennialang heeft de farmaceutische industrie met op kop een aantal professoren die zich hadden laten omkopen de schuld gegeven aan vetten. Uiteraard bekostigd door de suikerlobby die de aandacht van het echte probleem wou afleiden.

Visolie beschermt je hart en bloedvaten tegen infarct, beroerte en ischemische klachten.

Het zijn niet zozeer de vetten dan wel de geraffineerde koolhydraten die van belang zijn. Een beetje kieskeurigheid op je bord en vooral in je snoepgedrag met dessertjes en tussendoortjes zal bepalen hoe onze gezondheid evolueert. Dat is niet enkel zo voor zwaarlijvigheid, voor diabetes, maar vooral voor wat betreft hart- en vaatziekten: beroerte, hartinfarct en ischemische klachten.

Een beetje complex

Vroeger wees men vet met de vinger, vooral dierlijke producten die rijk aan cholesterol zijn. Zij waren zogenaamd verantwoordelijk voor hart- en vaatziekten en de daarmee gepaard gaande hoge sterftecijfers. Tot een uitgebreide epidemiologische studie, die een vergelijking maakte tussen de leef- en eetgewoonten van Eskimo’s op Groenland en de Denen op het vasteland, aan het licht bracht dat het aantal infarcten en trombose bij Denen minstens tweemaal zo hoog was. Bovendien moest men ook vaststellen dat bij Eskimo’s veel minder diabetes, hartziekten en astma voorkwamen dan bij de Denen.

Deze studie werd niet enkel in Groenland gemaakt, ook in Japan kwam men tot gelijkaardige vaststellingen. Men vergeleek er een vissersdorp en een landbouwdorp in het binnenland. De sterfte aan coronaire hartziekten was de helft lager bij de vissers en tweemaal zo hoog bij de boeren. De vissers aten ook tweemaal meer vis.

De vis zal wel niet de enige verklaring zijn. Een levenswijze is immers een complex geheel: De Eskimo’s hebben in vergelijking met „landmensen” ook nog wel andere gezonde gewoonten. Ze gebruiken nagenoeg een halve kilo vis per dag, roken niet en zijn constant in de buitenlucht. Ze eten ook minder of geen geraffineerde producten en worden uiteraard veel minder geconfronteerd met de uitspattingen van de welvaart: industrielucht, autoverkeer, medicijnen, kleur- en smaakstoffen en gecompliceerde menu’s. Er is dus nog heel veel studie te doen vooraleer men tot een volmaakte conclusie zal kunnen komen.

Omega-3 vetzuren en antioxidanten

Maar één zaak is toch al duidelijk: het is niet de cholesterol die gevaarlijk is. Vette vis bevat heel veel cholesterol en het is precies die vette vis die een beschermend effect heeft op de bloedvaten en het hart. Je moet wel rekening houden met de vetzuren. De n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen bij al wie vis eet, bijdragen tot een verbetering van de gezondheid en het voorkomen van infarct en trombose. Vette vis op het menu is dus geen luxe, maar een keuze van gezondheidspreventie.

Vis bevat niet enkel meervoudig onverzadigd vet, maar ook verschillende vitamines en mineralen die bekend staan als antioxidanten: B12, B6, vitamines A en D, en selenium.

Ook uit een Belgische studie is gebleken dat naast omega-3 vetzuren uit vette vis, ook een hoge inname van bioflavonoïden een sterke invloed heeft op de gezondheid. In de New Engeland Journal of Medicine werd ook een studie gepubliceerd, waaruit blijkt dat de visconsumptie een sterke relatie heeft met het al dan niet optreden van vaataandoeningen.

Vanaf 1960 werden, over een periode van 20 jaar, de voedingsgewoonten gevolgd van 852 mannen in de leeftijd van 40-59 jaar in de stad Zutphen. Bij mannen die geen vis aten was het sterftecijfer door hartziekten 2,5 maal hoger dan in de visetende groep. Men rekende hiervoor een portie van minstens 30 gram per dag, wat overeenkomt met één à tweemaal vis eten in de week. Meer vis eten, resulteerde dan ook weer niet in een vermindering van het sterftecijfer. Het is dus niet nodig bij elke maaltijd vis te consumeren, als dat tweemaal in de week gebeurt lijkt het effect op hart en bloedsomloop even significant.

Tweemaal vis per week

Ook in Wales werd een belangrijke studie verricht onder 2000 patiënten. Hieruit bleek dat als minstens tweemaal in de week vette vis werd gegeten, de sterfte door hart- en vaatziekten met 33 percent daalde, terwijl de algemene sterfte door andere aandoeningen ook met 29 percent naar beneden ging. Volgens cardiologen spelen de Omega 3-vetzuren niet enkel een belangrijke rol in de preventie van infarcten, maar dragen ze er eveneens toe bij dat hartritmestoornissen en acute ischemie (vernauwing van de hartkransslagaders) worden voorkomen. Ook plotse hartstilstand lijkt onder de testgroep minder voor te komen. Uit de studie uitgevoerd in Wales bleek vette vis een grotere bescherming te bieden dan magere vissoorten.

Wees matig

De beschermende rol van Omega-3 vetzuren strekt zich niet zover uit dat de levenswijze voor de rest geen belang meer zou hebben. Vette vis voorkomt wel hart- en vaatziekten, maar heft de negatieve invloed van een totaal verkeerde levenswijze niet op. Vette vis moet als een vervanger voor slechte vetten worden beschouwd en moet dus op het menu komen in de plaats van vlees, saus, vet gebak, transvet en een overdaad aan koolhydraten. De maximale bescherming komt er pas als dit vette-vis-dieet in een gezond leefpatroon wordt ingeschakeld.

Ook andere antioxidanten blijven hun rol vervullen: vezelrijke en volwaardige voeding in de plaats van verarmde geraffineerde producten, vitaminerijke kost en voldoende mineralen blijven van groot belang. In verstaanbare taal betekent dat: meer groenten, meer fruit, volkorenbrood in de plaats van wit brood, volle zilvervliesrijst in de plaats van de witte gepolijste rijst, groene thee en af en toe een koffietje, olijfolie in de plaats van margarine en magere yoghurt in de plaats van pralines en gebak. De beste garantie om gezond oud te worden en vooral tot op hoge leeftijd mooi actief te kunnen blijven en alert te zijn.

En wie zeker wil spelen kan gerust gebruik maken van een goede visolie met Omega-3 vetzuren.

Een tip: Nutribell visolie capsules Omega-3.

Je vindt visoliecapsules van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kan Nutribell visolie ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer