apr 28, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom kinderen zoveel mogelijk buiten moeten spelen

Wat is veilig? In elk geval is het buiten veiliger dan binnen. Daarom wordt nu aan iedereen de raad gegeven het huis zoveel mogelijk te verluchten. Op die manier is de hoeveelheid besmettelijk materiaal verkleind. Minder virussen, minder kans op besmettingen en dat geldt zowel voor corona als voor andere besmettingshaarden.

Maar omwille van veel andere redenen is het buiten beter. Vroeger speelden kinderen liefst en meestal buiten, terwijl ze nu ononderbroken op de smartphone of op het computerscherm aan het staren zijn, soms tot ’s avonds laat of zelfs tot ’s nachts.

Dat er problemen van komen is duidelijk: hart- en bloedvaten moeten op jonge leeftijd al worden getraind en voldoende slaap is zeker bij de ontwikkeling van jongeling en jong meisje tot volwassen van essentieel belang.

Maar buiten spelen, is nog om andere redenen belangrijk: voor de sterkte van de botstructuur.

Sterk skelet door belasting

Omdat we niet in elkaar zouden klappen, heeft de natuur ervoor gezorgd dat we over een stevige botstructuur beschikken. Ook dat is levend materiaal, wat betekent dat het meedoet in het systeem van de stofwisseling. Stoffen worden opgenomen via de bloedsomloop en afbraakmateriaal wordt afgevoerd. Ons intelligent lichaam zorgt ervoor dat er een evenwicht bestaat tussen die twee. Naarmate we ouder worden, gaat die balans wel in de andere richting overhellen: We moeten voorzichtiger zijn opdat de afbraak niet de overhand zou halen tegenover de opbouw.

De cellen van het botweefsel worden voortdurend vernieuwd, zoals alle cellen in het lichaam trouwens. De bloedsomloop brengt stoffen aan, de cellen hebben de intelligentie die bouwstenen eruit te nemen die voor hen nuttig zijn en verouderd materiaal wordt met die bloedsomloop weer meegegeven om te worden afgebroken, en gerecycleerd. Tot vooraan in de twintig is het lichaam bezig met de opbouw. Eerst is er de groei, tot het lichaam zijn lengte heeft bereikt en nadien is er de versteviging en consolidering. De structuur die het botweefsel in de jongvolwassenheid heeft, is het basismateriaal voor de rest van het leven.

Om sterke botten te krijgen of te bewaren moet je veel bewegen. Wandelen, lopen, springen, is heel gunstig voor het skelet. Daar moet je al op jonge leeftijd aan beginnen.

Jonge kinderen moeten door hun ouders ingelicht worden over de noodzakelijke voedingselementen die belangrijk zijn voor de botopbouw, terwijl ook de levenswijze erg veel invloed heeft. Wie weinig beweegt – vooral lopen en springen zijn zeker noodzakelijk – zal een veel minder stevige botstructuur hebben, dan iemand die geregeld de zwaartekracht op zijn lichaam liet inwerken en veel aan sport heeft gedaan. Je kan dat later wel wat corrigeren, maar van zodra je botstructuur vast staat, zijn er toch geen mirakels meer te verwachten.

De afbraak begint de bovenhand te halen vanaf het dertigste levensjaar. In het begin is dat nauwelijks te merken, maar er vindt in elk geval geen verstevigende opbouw meer plaats. Van zodra vrouwen in de overgang zijn, kan de afbouw trouwens spectaculair toenemen, als gevolg van een veranderend hormonaal beeld in het lichaam. Spontane botbreuken zijn dan bij oudere vrouwen geen zeldzaamheid. Vallen kan voor velen zelfs fataal worden. Toch kan je ook heel wat doen om de afbraak zoveel mogelijk te beperken en een zo sterk mogelijk botweefsel levenslang te bewaren.

Vitamine D

Opdat het lichaam er zou kunnen in slagen om voldoende calcium uit het voedsel in de darmen op te nemen, moet er voldoende vitamine D aanwezig zijn. Door de huid bloot te stellen aan de zon wordt in de huid vitamine D aangemaakt. Geregeld ontspanning zoeken in de buitenlucht is dus absoluut noodzakelijk. Wie dat niet kan, zoals oudere mensen in de winter bijvoorbeeld, doen er goed aan een andere bron van vitamine D te kiezen, zoals o.m. levertraan, of een goed supplement zoals vitamine D van Fytobell.

Wie te weinig vitamine D heeft, wat kan gebeuren bij mensen die in een hogere breedtegraad leven, kunnen bij gebrek aan zonlicht een wekere botstructuur hebben. Vandaar wordt ze trouwens de Engelse ziekte genoemd, omdat jongeren in Engeland vanwege het klimaat te weinig zonbestraling hadden en vandaar dus ook te weinig calcium konden opnemen. Ze hadden de typische lichaamsbouw waarbij het skelet zich niet normaal kon ontwikkelen.

Goudakaas, fruit en groenten

Voeding en zon zijn natuurlijke elementen die een sterke botstructuur kunnen maken of onderhouden. Vermijd evenwel verzuring van het organisme, dat breekt calcium af. Denk aan azijn die gemorst wordt op een marmeren keukenblad: het etst de kalk in het blad. Ook zo met het lichaam. Bij een oververzuring van het lichaam, en dus een vermindering van de hoeveelheid calcium in het skelet, vermindert de lichaamsweerstand tegen ziekten, maar kan ook spierkramp optreden, een ongemak dat na correctie van het voedselpatroon weer verdwijnt.

Zonnebaden en toevoeging van voedsel dat rijk is aan vitamine D kan hier snel voor een oplossing zorgen. Een volwassen persoon heeft per dag ongeveer 800 milligram kalk nodig om aan zijn behoeften te kunnen voldoen. Bij zwangere vrouwen, kinderen en vrouwen na de menopauze mag je daar zelfs nog de helft bijtellen. Niet enkel voor gezonde botten is dat van belang, maar heel wat andere organen zijn voor een goede functie ook aangewezen op voldoende calcium, er moet zelfs een minimum hoeveelheid in het bloed aanwezig zijn. Het gebit bestaat bijvoorbeeld voor dertig percent uit kalk.

Ook voor de bloedstolling is het van belang. Voor het evenwicht van de zuren en basen in het lichaam zijn ook andere mineralen zoals fosfor en magnesium van belang. Als het lichaam verzuurt, komt de calciumhuishouding in het gedrang. Mensen met een oververzuring lopen trouwens meer kans het slachtoffer te worden van ontkalking en kunnen eerder last krijgen van verdwijning van zachte kalkweefsels zoals het kraakbeen. Op latere leeftijd zijn dit de patiënten die pijn krijgen in gewrichten, in de rug, in de knieën enz.

De grootste bron, van calcium is Goudakaas (820 mg per 100 gram), gevolgd door Edammerkaas (678 mg). Sardines in blik bevatten 330 mg en rozebottels 257 mg.

Het is niet enkel van belang voldoende calcium naar binnen te krijgen, maar men moet er ook voor zorgen dat het zuur-basenevenwicht in het lichaam hersteld wordt, om de kalk-afbouw te remmen. Dus moeten tegelijk meer groenten en fruit worden gegeten, minder vlees en vetten en zeker minder verzadigd vet. Suiker, koffie en tabak zijn sterke zuurmakers. Aardappelen daarentegen zijn alkaliserend, het tegenovergestelde van zuur!

Wie trouwens voldoende calcium heeft, zal minder gauw ziek worden, minder vatbaar zijn voor infectieziekten, beter functioneren, zijn spieren beter kunnen gebruiken en minder last hebben van kleine ongemakken. En met een sterke botstructuur moet al op jonge leeftijd begonnen worden.

Een tip: Voor een sterk skelet is vitamine D nodig. Daarom een goed preparaat: Vitamine D van Fytobell.

Je vindt vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3091-527.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde