sep 29, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ja, beroerte kun je voorkomen

Hart- en vaatziekten zijn nog altijd de doodsoorzaak nummer één in ons land. Dat aantal lijkt er niet beter op te worden, wel integendeel. Toch is de kennis daarover toegenomen en hebben we dus alle redenen om hoopvol te zijn. Die hoop valt niet uit de lucht, die moet van jezelf komen. Preventie is eigenlijk een werkwoord: je moet er iets voor doen. De oorzaken onderscheiden en ontlopen en de resultaten zullen als een beloning je gezondheid verbeteren. Wat moet je doen?

Vermijd absoluut stress

Heel wat ergernis, frustraties, kicks, opwinding, vormen vrije radicalen en hebben het dus op onze bloedvaten gemunt. Probeer zoveel mogelijk alles te relativeren en doe het wat relaxer. Door stress stijgt ook de bloeddruk, terwijl mensen die al onder stress staan de problemen nog vergroten door het gebruik van cafeïne. Koffie verzuurt ook het organisme sterk, waardoor dan weer energieproblemen in het lichaam ontstaan. Als het lichaam een zuuroverschot heeft, kunnen ziekten als infarct en kanker gemakkelijker bezitnemen van de cel. Anderzijds bevat koffie antioxidanten en daardoor verkleint dan weer de kans op zowel diabetes, hartinfarct en beroerte. Matig gebruik van koffie is dus gunstig.

Stress vermijden of althans compenseren is de eerste stap voor een ontzuring en het weer in balans brengen van de lichaamsenergie. Groenten en vruchten werken alkaliserend en genieten de voorkeur, terwijl vlees, kaas, vetten, brood, snoep en geraffineerde fantasiekost verzurend werken. Geregeld aan sport doen, en ontspanning zijn van vitaal belang om tot rust te komen en de schadelijke invloed van stress te voorkomen en te vermijden. Wie al eens een verwittiging heeft gehad weet wat de invloed van stress kan zijn.

Ook wie last heeft van hoge bloeddruk moet die dagelijks zelf controleren en ingrijpen waar nodig. Dagelijks een kleine wandeling maken, is zeer heilzaam voor iedereen, vooral als die ontspanning in een gezonde natuurlijke omgeving wordt genomen, waar voldoende negatieve ionen in de lucht zitten. Vooral wie al eens last heeft gehad van een zogenaamde verwittiging zal ontspanning zeker waarderen als middel om hervallen te voorkomen, wat niet wegneemt dat eigenlijk iedereen baat heeft bij een dagelijkse wandeling, een zwempartijtje per week en beter de trap kan nemen dan de lift. We zijn gemaakt om te bewegen en wie aan die natuurlijke opdracht beantwoordt, zal beloond worden met een stalen gezondheid.

Stress vermijden is je bloedvaten en je hart verjongen. Transvetten, geoxideerde cholesterol en geraffineerde suikers zijn nadelig. Roken is een van de zwaarste belastingen voor hart en bloedvaten.

Alcohol is vergif

Sommige bronnen prijzen de kwaliteit van alcohol aan, in verband met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Maar het is niet de alcohol die daar voor zorgt, maar wel de begeleidende stoffen zoals die wel in wijn voorkomen: wijnsteenzuur, boterzuur, orootzuur, bioflavonoïden, terpenen enz… Maar vergeet niet dat alcohol toxisch is, zelfs in kleine hoeveelheden. Het beschadigt het DNA.

Wie behoorlijk wat alcohol drinkt zal gestraft worden met atherosclerose.

Voor jonge mensen is het in elk geval gevaarlijk vergif. Maar de flavonoïden hebben we uiteraard nodig en zijn belangrijke ballaststoffen van vitamines die als antioxidant gelden. Natuurlijke vitamines hebben dat trouwens voor op gesynthetiseerde producten. Ze worden beter geabsorbeerd!

Het verhaal van de wijn kennen we. Het wordt door de lobby gepropageerd als gezond. Dat is het niet, want in feite komen de flavonoïden en terpenen, de gezonde elementen van de vruchten. Wie druiven eet, vruchten met schil, volkorenproducten met peul en al, geeft het organisme wat nodig is om vrije radicalen te bekampen.

Volkorenproducten bevatten ook vitamine E, de vitamine van de jeugd en de vruchtbaarheid. Vrouwen die moeilijkheden ondervinden zwanger te worden, zullen vaak geholpen worden door extra vitamine E. Wittebrood is ontdaan van belangrijke vitamines en mineralen en dus meer een lege energieleverancier. Het beste deel gaat trouwens naar het veevoeder, een jammerlijke toestand, want uiteindelijk moet de mens toch extra vitamines slikken om het lichaam te geven wat het nodig heeft om gezond te blijven.

Wat is de beste sport?

We doen te weinig aan sport, ofwel soms te veel. Ongetrainde personen moeten heel voorzichtig zijn en slechts geleidelijk aan sport gaan doen. Gemiddeld drie uur trainen per week wordt als een normaal gemiddelde beschouwd. Liever drie uur gespreid over drie verschillende dagen, dan drie uur achtereenvolgens. Maar best van al is dagelijks een half uurtje bewegen.

Zwemmen en wandelen worden als de beste sporten beschouwd. Heb je te weinig tijd, loop dan een paar keer per dag de trappen op en af. Dat is een goede training voor het hart. Ook touwtjespringen is een van de beste oefeningen voor het hart, maar wie niet gewoon is om flink te trainen mag niet halsoverkop van wal steken en de duur en de moeilijkheidsgraad slechts geleidelijk opvoeren.

Sport en beweging gelden als de beste ontstressers. Het is ook een prima middel om depressie te voorkomen en veruit te verkiezen boven allerlei synthetische pillen. Mensen die maandenlang onder depressie hebben geleden, knappen op een paar weken tijd op als ze dagelijks intensief oefenen. Wandelen is voor hen voldoende, want om echt hard te gaan sporten moet je al getraind zijn. Bij het wandelen en ook door het contact met de natuur worden door de hersenen endorfines aangemaakt, zodat als het ware een euforisch gevoel ontstaat. Deze patiënten voelen zich snel beter worden zodat ook hun algemene gezondheid erop vooruitgaat. En wie zich gelukkig en goed in zijn vel voelt, wordt minder gauw ziek.

Wat met de cholesterol?

Iedereen weet wel dat vanaf de middelbare leeftijd de cholesterol een belangrijke oorzaak is van de vorming van plaques in de bloedbaan. Niet de totaalcholesterol op zich is gevaarlijk, wel de verhouding tussen LDL en HDL-cholesterol. Daarenboven begint men tegenwoordig ook meer en meer rekening te houden met de invloed van geoxideerde cholesterol. Het lichaam heeft cholesterol nodig om goed te functioneren: uit cholesterol worden trouwens hormonen aangemaakt en bovendien functioneert het zenuwstelsel ook niet zonder cholesterol. Het lichaam maakt het zelf aan, omdat het een belangrijke stof is. De voeding heeft er in beperkte mate invloed op, maar dat neemt niet weg dat wie verstandig eet, vanzelf een normale balans kan opbouwen. Voldoende voedingsvezels houden die balans in evenwicht: dus groenten, fruit en volkorenproducten, het komt altijd op hetzelfde neer.

Het is eigenlijk verstandiger om voorzichtig om te gaan met geraffineerde koolhydraten en slechte vetten zoals transvet, dan wel louter de cholesterol in het voedsel te tellen. De HDL-cholesterol is de goede cholesterol. Hoe hoger dit getal, des te veiliger voor de gezondheid. Het niveau van de HDL wordt voor een belangrijk deel erfelijk bepaald, maar goed bewegen heeft ook zijn invloed. Roken bouwt de goede cholesterol af. Stop met roken als je een hart hebt voor je hart!

Wie zijn HDL hoog genoeg wil houden kan best voldoende bewegen. In elk geval moet transvet en geraffineerde suiker zoveel mogelijk worden vermeden. Look is gunstig voor de cholesterolwaarden en ook voor de bloeddruk. Daslook is een goede vervanger van look omdat er minder sterke luchtjes ontstaan. Maar wie graag de gunstige effecten van look gebruikt zonder daarom altijd een sterke looklucht met zich mee te dragen kan beter overschakelen op lookcapsules die gecoat zijn en die hun activiteit in de darmen vrij geven.

Tem je bloeddruk

Wie last heeft van hoge bloeddruk en er niets aan doet, belast de bloedvaten wel heel sterk. Hoge bloeddruk kan constitutioneel zijn, maar kan ook het gevolg zijn van het feit dat er al een vernauwing in de bloedvaten aanwezig is, zodat het hart de druk op de vaten verhoogt om toch het bloed in alle lichaamscellen te kunnen persen. Dat is een verstandige reactie van het organisme, maar tegelijk een gevaarlijke, want op die manier gaan de aderen nog meer verharden, omdat ze zich verweren tegen de verhoogde bloeddruk en tot elke prijs willen voorkomen dat een bloedvat onder de verhoogde druk gaat klappen. Daarom is het verstandig geregeld de bloeddruk te laten controleren en als er een verdacht hoge waarde is gemeten moet men proberen zelf de bloeddruk te meten, dagelijks liefst en deze getallen met de huisarts bespreken. Er moet een methode en een dieet worden uitgewerkt waardoor wordt voorkomen dat de slagaders zich moeten weren tegen de overdruk waardoor ze gaan verharden.

Een te hoge bloeddruk verhoogt aanzienlijk het risico op hart- en vaatziekten. Lichte sporten, gezond eten, lookcapsules en niet roken zullen helpen de bloeddruk binnen de perken houden.

Een tip: Cholefort van Fytobell, om je cholesterol op een natuurlijke wijze in balans te houden.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Je kunt Cholefort van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com. We kunnen dus zelf heel wat doen om gezond te blijven, want we zijn zo oud en zo gezond als onze bloedvaten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer