apr 6, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Voorjaarsmoeheid: de tol na de winter: Velen voelen zich slap en ellendig moe…

Iedereen kijkt ernaar uit: de lieve lente. Ze laat dit jaar wel wat op zich wachten, hoewel we in het voorjaar een aantal mooie, zelfs betere dagen hebben gehad. Veel mensen raken er emotioneel onderdoor. Er is natuurlijk een aantal fenomenen dat zich tegelijk voordoet: de nasleep van corona, de waarschuwing voor pollen en daarmee vergezeld de allergische reacties, de invoering van de onvermijdelijke zomertijd, de griep en… de voorjaarsmoeheid.

Voorjaarsmoeheid is een gekend fenomeen en treft miljoenen landgenoten. Het zomeruur heeft er ook een negatieve invloed op: moe, moe, moe.

Ellende

Je kunt het wel slechter treffen, maar vooral veel beter, want je zult maar door al deze dingen tegelijk geplaagd worden. Bovendien slapen veel mensen slecht of te weinig, ze bewegen amper vanwege het slechte weer, ze zien er weinig kentering in en voelen zich landerig, depressief, komt daar nog de uitzichtloosheid van de Russische oorlog bij, de financiële onzekerheid, de trucs van de banken, de hebberigheid van sommige overheidsinstanties, de moeilijke tijden, het gebrek aan middelen, de steeds maar duurder wordende levensmiddelen, het egoïsme van sommige werkgevers, de wispelturigheid van de informatie en de theorieën die elkaar voortdurend tegenspreken.

Probeer daar maar je evenwicht en je kracht in te vinden. Veel mensen zijn dan ook doodmoe, zijn hèt ook moe. Je zou voor minder.

Allemaal niet ongewoon, zeker niet op dit tijdstip van het jaarlijks weerkerende ritueel van de voorjaarsmoeheid. Een bekend, vervelend, maar ongevaarlijk fenomeen. 

Het zal tijd gaan worden zeker?

Zal het dan toch nog ooit lente worden? De lange vervelende winter begint iedereen een beetje op de zenuwen te werken. Af en toe komen er dan toch een paar droge, zonnige en behoorlijk mooie dagen doorpiepen, maar tussenin komen er dan weer een paar harde kraakvriesnachten en gladde wegen, zoals ze nu recent weer aangekondigd hebben. Maar vooral nat, nat, nat!

Maar onvermijdelijk zal het toch lente worden. En veel mensen voelen zich moe, ziek, krijgen allerhande ontstekingsziekten, de virussen en bacteriën duiken op, de weerstand is verminderd en… ze voelen zich moe, moe en nog eens moe.

De lente… Onmiskenbaar dan toch, als we op de voortekenen van de voorjaarsmoeheid mogen voortgaan.

Veel zieken

Het einde van de lange winter komt vroeg of laat in zicht. Iedereen loopt er zowat mistroostig bij. De winter is niet voorbij, de lente is er nog niet, de etalages liggen al vol zomerse kleuren en toch krijgen we af en toe nog eens een kneepje van de staart van de winter. Het is nu vooral dat er veel zieken vallen.

We zitten nu in de maand waarop statistisch gezien, meest zieken voorkomen: samen met de maand november is maart-april, de maand waarbij de huisartsen een druk programma af te werken krijgen. Meer verkoudheden, meer griep en … meer hartinfarcten.

In maart-april en november komen ook meest zenuwziekten en depressies voor. Wat doe je eraan? Je kunt je inderdaad wapenen tegen de agressies van de nawinter.

Train je lichaam

Als je na deze winter gezond wil blijven en vooral ook je hart wil beschermen dan moet je nu al beginnen met een training van het organisme. Wacht niet tot de zomer om met goede voornemens te beginnen. In de zomer komt het er meestal niet meer van, aangezien je dan voldoende redenen hebt om lekker lui op een terrasje of in je tuin bij het drinken van een ongezond glas te zitten genieten van het luilekker niets doen. En dat terwijl het organisme het echt broodnodig heeft om te bewegen.

Verzwakt

  • Om te beginnen moet je het lichaam gewoon maken aan voortdurende temperatuurwisselingen, anders komt het te gemakkelijk tot verkoudheidsziekten en griep.
  • In de winter is daar niet veel gelegenheid toe geweest. Bovendien zitten de meesten altijd in een overbeschermde temperatuurbel: living, kantoor, badkamer, slaapkamer, auto. Het komt allemaal ongeveer op hetzelfde neer. Het lichaam hoeft zich niet meer aan te passen, is het niet meer gewoon zich te trainen.
  • Gevolg: in de nawinter als dit wel gebeurt doordat de kleding niet meer aangepast is voor de wisselende dagen, worden veel mensen ziek.
  • Lijken deze ziekten onschuldig (en zijn ze het ook), dan hebben ze onrechtstreeks toch een bedreigende invloed op hart en bloedvaten.
  • Doordat het organisme door verkoudheid en griep verzwakt is, (het lichaam heeft zijn energie nodig om zich te wapenen tegen de virussen) komt hartinfarct in deze omstandigheden twintigmaal meer voor dan bij wie niet verzwakt is door verkoudheid of ontsteking van de luchtwegen: keelpijn, hoest, neusvalling.

De juiste warmte

  • Je moet je harden in deze nawinter. Dat betekent dat je het lichaam moet voorbereiden op de grotere temperatuurwisselingen. Anderzijds moet je de zeer grote schommelingen tot een minimum beperken. -Vandaar dat je de temperatuur van de woning in de gaten moet houden: living niet warmer dan 22 graden en slaapkamer niet meer dan 18 graden.
  • In de slaapkamer maak je het beter zelfs nog wat koeler. Zestien graden is daar ideaal. Het mag zelfs kouder als je maar een dekentje bijlegt.
  • Ramen open is ook een goede training. De leidingen zullen nu wellicht toch niet meer bevriezen.
  • Je kan beter een pullovertje meer aantrekken dan de verwarming hoger te zetten.
  • Hou er ook rekening mee dat te warme lucht gemakkelijker uitdroogt, omdat het vocht nu eenmaal verdampt en gemakkelijk kan ontsnappen.

Te droge lucht

Hier ligt een tweede oorzaak van vele verkoudheidsziekten: te droge lucht. Vooral in ruimten waar centrale verwarming is, of elektrisch gestookt wordt, moet de lucht meer water krijgen. Dat doe je door waterverdampers aan te brengen aan de radiators, of door een speciaal luchtbevochtigingstoestel in te schakelen als het eerste niet mogelijk is, zoals bij convectoren.

Virussen gedijen beter bij een droge warmte, dan in ruimten waar de luchtvochtigheid ideaal is, en die ligt om en nabij de zestig percent relatieve vochtigheid. Je kan dit best controleren met een hygrometer. Zo’n toestel is niet duur en kun je gemakkelijk aanschaffen.

Een andere fout die velen maken is dat de lucht van de ruimte waar ze een hele dag in moeten verblijven, bedorven is. De ramen worden niet meer geopend, terwijl alle reten en kieren zijn dichtgespoten, ten einde energie te besparen. Op die manier krijg je niet alleen gemakkelijker hoofdpijn, maar kan je ook meteen al het geld dat je spaarde door je over te isoleren, uitgeven aan geneesmiddelen, want bedorven lucht maakt rapper ziek.

Het is ook bewezen dat bedorven lucht moeilijker opwarmt dan frisse lucht. Daarom geregeld ramen open of deuren open gedurende vijf minuten. Doe dit om de twee uur, ramen wijd open voor vijf minuten. Hou er trouwens rekening mee dat de mens elk uur dertig kubieke meter frisse lucht nodig heeft.

En in de plaats van antidepressiva te slikken, kun je maar beter rekenen op de natuur om wat leuke gevoelens te krijgen.

Een tip: Hyperibell van Fytobell.

Je vindt Hyperibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-938.

Of je kunt Hyperibell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Het voorjaar lacht je voortaan weer toe!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer