feb 29, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom worden vrouwen molliger als de kinderen het nest verlaten?

De klok staat niet stil en elke dag wordt een kalenderblaadje afgescheurd. Wijzer worden, is prettig, ouder worden ook wel in zekere mate, maar oud worden, is dat niet. En daar zijn vrouwen vanaf de middelbare leeftijd doodsbang voor. Wie niet trouwens. Wie wordt niet graag ouder en wijzer zonder oud te zijn: de voordelen van de leeftijd, zonder zich oud te voelen of te zijn.

Als de kinderen het huis uit zijn, en vrouwen last krijgen van het lege nestsyndroom, gaan ze meer eten en minder bewegen: ze verdikken! Ze krijgen tegelijk ook last van de “hormonen” die beginnen op te spelen. Daar is beslist iets aan te doen, ook met behulp van de natuur.

Menopauze

Vooral vanaf de menopauze krijgen vrouwen te maken met onzekerheden. Is hun leeftijd niet te snel gegaan, vertonen ze niet meer dan hun collega’s of vriendinnen de tekenen van de tijd en de leeftijd. En het feit dat hun kinderen groter worden, gaan trouwen en het huis uit gaan, is een soort alarmmoment waarop ze zich allerlei vragen gaan stellen.

Tegelijk doen zich signalen in het lichaam voor waarop ze niet gerekend hadden en waarop ze niet waren voorbereid: de menopauze.

Het hormonale leven verandert bij iedereen, maar als een aantal factoren tegelijk optreedt, wordt dat dubbel lastig en gaan sommige vrouwen er onderdoor. Depressieve gevoelens, negatieve gedachten, het besef of het idee dat het leven aan hen is voorbijgegaan.

Daarbij komen ook fysieke ongemakken: opvliegers, slapeloosheid, obesitas en de eerste tekenen van vermoeidheid, rimpels en veroudering die hen met droefheid slaan.

En… ze missen de kinderen waarop ze zo dikwijls gesakkerd hebben. Het lege-nestsyndroom slaat ook nog eens toe.

Het huis is leeg

De term lege-nestsyndroom zegt zelf wat het betekent. De moeder zorgt voor de kleintjes tot die kleintjes uitvliegen en blijft vervolgens achter met een leeg nest.

Net als alle ingrijpende veranderingen zal ook deze situatie iemands leven overhoopgooien, in de war brengen. Huisvrouwen die jarenlang voor hun gezin hebben gezorgd gaan hun functie verliezen, hun concreet nut. Daarbij komt dat ze op zo’n ogenblik meestal ook een balans opmaken van hun voorbije leven.

Ze komen vaak tot het besluit dat ze eigenlijk alleen voor hun gezin geleefd hebben en dat ze niets voor zichzelf bereikt hebben. Er wordt rondgekeken en men ziet de buurvrouw die een job heeft en daar elke ochtend naartoe rijdt. Vrouwen kunnen op zo’n ogenblik tot vrij deprimerende besluiten komen. In al de gezinsdrukte van de voorbije jaren hebben ze niet stil gestaan bij die zaken en nu overvalt het hen plots. Gevoelens van nutteloosheid, leegte, zinloosheid… komen dan ook om de hoek kijken. Die gevoelens zijn te vergelijken met de symptomen van een depressie.

Sommige vrouwen gaan de leegte in hun gezin compenseren door overmatig te snoepen of door te veel te eten. Soms komt de alcoholfles er zelfs bij kijken. Doordat de vrouwen bovendien minder actief zijn (minder poetsen, minder inkopen doen, verbruiken ze minder energie. Het gevolg is nogal vanzelfsprekend: ze krijgen last van overgewicht, waardoor ze zich uiteraard nog slechter in hun vel gaan voelen.

Niet bij de pakken gaan zitten, maar weer een actief leven leiden is wat helpt.

Hoe pak je het aan?

  • Gedachten zijn krachten, dus positief denken doet langer leven, dat is bewezen, maar maakt je ook gelukkiger.
  • Ga elke dag bewegen, dat is de beste remedie tegen depressie. Bij voorkeur een flinke wandeling in de natuur.
  • Doe het eventueel in groep, met je man, met zussen of vriendinnen.
  • Schrijf je in voor een gymcursus of in een training club.
  • Laat de alcohol staan en sluit de snoepkast af.
  • Eet gezonder met meer fruit en groenten, vanwege de antioxidanten.
  • Vraag je kinderen op bezoek, zodat de relatie gezond blijft.
  • Ontwikkel nieuwe interesses, zoals het leren van een taal, of een naaicursus.
  • Reken niet op synthetische middelen, of verslavende pillen, maar vertrouw op de natuur.

Een tip: Menobell van Fytobell een natuurlijk preparaat, ideaal voor vrouwen die het moeilijk hebben in de menopauze.

Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188.

Of je kunt Menobell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je krijgt weer zin in het leven en dat lacht je weer toe.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer