nov 24, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Emoties liggen als een blok op de maag

“Er ligt me iets op de maag, of ik zit met een knoop in de maag, of… ik kan dat moeilijk verteren.” Zowel de lever, maar ook de maag leent zich tot symbolische vergelijking in verband met problemen, het niet kunnen verwerken van moeilijkheden. Maar ook letterlijk kan er iets op de maag liggen, het hoeft niet altijd een emotioneel probleem te zijn, hoewel dat met de vertering uiteraard ook te maken kan hebben.

Maar mensen die last hebben met de vertering herkennen zich ongetwijfeld in deze situatie: “Telkens ik gehaast ben, of als ik schrokkend eet, krijg ik een brandend gevoel in de maag. Het is alsof de maag dichtsnoert. Soms krijg ik ook daardoor pijn in de borststreek, want het gebeurde dat ik ervan overtuigd was dat een hartaanval aan het krijgen was.” Veel mensen, vrienden, collega’s maken elkaar ook bang in de zin van: dat een maagzweer kan uitgroeien tot kanker. Wat is dan de oplossing en kan het zo’n vaart lopen?

Emotionele problemen vertalen zich gemakkelijk in last aan de maag. Wat je eet en hoe, heeft natuurlijk ook grote invloed op de spijsvertering.

Onfris voedsel

Iedereen heeft wel eens problemen met de spijsvertering gehad. Als het zich beperkt tot wat narigheid van voorbijgaande aard, is er niets aan de hand. Een zwaar gevoel na uitgebreid tafelen, na het eten van kost die je niet gewoon was, bij het eten van voedsel die niet heel vers meer was, of als je hebt moeten eten in minder prettige omstandigheden zoals net voor een examen, is het normaal dat de maag wat tegensputtert. Het voedsel blijft als een blok op de maag liggen, verteert moeilijk, je krijgt oprispingen, een zwaar gevoel en soms braakneigingen. Dat heeft uiteraard met de situatie en gevoelens te maken.

Als je evenwel altijd last hebt voor of na het eten, altijd op hetzelfde tijdstip in verband met de maaltijd, of altijd na het eten van welbepaalde spijzen, dan is er iets aan de hand.

Als je af en toe zure oprispingen krijgt, moet je dat ook in de gaten houden. Ga na wanneer dit gebeurt of onder welke omstandigheden, want die informatie kan interessant zijn voor je huisarts om al dan niet een behandeling in te zetten.

En natuurlijk kan de observatie van je eigen gedrag, je zelf ook inspireren om het over een andere boeg te gooien, ander voedsel te kiezen, op een ander tijdstip te eten en vooral de omstandigheden waarin je gaat eten onder de loep te nemen en desnoods bij te sturen.

Observeer jezelf

We houden er namelijk te weinig rekening mee hoe lang de spijzen er over doen om de maag te verlaten. Velen vullen de maag maar met allerlei producten die je bezwaarlijk nog voedsel kunt noemen en verwonderen er zich nadien over dat ze ziek zijn. De smaak en de verslaving of drang is de belangrijkste inspiratie om voedsel te kiezen en te eten of te vreten. De gevolgen zijn navenant. De maag is niet iets zoals een boodschappentas die je zo vol mogelijk kan of moet proppen. Het is geen voorraadtas waaruit het lichaam naar believen kan putten en gebruiken wat het nodig acht. De maag maakt deel uit van de spijsvertering en is het tweede orgaan in volgorde van spijsvertering.

De eerste is de mond met de speekselklieren en de tanden waarin het voedsel voorbereid wordt en fijn gemalen, enzymen uit het speeksel meekrijgt en dan via de keel en de slokdarm naar de maag wordt gevoerd.

Dan belandt het voedsel in de maag waar sappen als maagzuur het voedsel verder voorbereiden om naar de twaalfvingerige darm, daarna naar de dunne darm en tenslotte naar de dikke darm te worden gebracht. Onderweg komen nog verschillende stoffen en hormonen de spijsvertering voltooien die allemaal een specifieke functie hebben: van galzouten tot insuline. Tenslotte zijn er ook de bacteriën die zowel een onderlinge strijd voeren, maar tegelijk ook het lichaam verdedigen: de darmflora, met een directe relatie tot longen en brein. Gezonde darmflora zijn dan ook essentieel voor de gezondheid.

Maar wat als de maag al protesteert? Het kan gebeuren dat je er nochtans treffelijke eetgewoonten op nahoudt en toch last krijgt van je maag. Dan moet je nagaan wat er aan de hand is. Uiteraard moeten psychische problemen niet onderschat worden en moet duidelijk gemaakt worden of de patiënt niet in een emotioneel conflict zit verwikkeld, want emoties hebben een enorme invloed op de spijsvertering en ook op het algehele welbevinden.

Brandend maagzuur

Een veel voorkomend probleem is brandend maagzuur. Dat kan ook optreden als je plots van voedingspatroon verandert, een vaak gezien mankement dat zich zelfs tijdens de vakantiemaanden aandient. Er zijn patiënten die gedurende het hele jaar treffelijk eten, maar tijdens de vakantie alle remmen losgooien. Als ze al geen reisdiarree krijgen, zitten ze wellicht opgescheept met een maagprobleem, waarvan brandend maagzuur meest voorkomt. Het volstaat natuurlijk zich zoveel mogelijk aan zijn normaal dieet te houden, wat voorzichtiger te zijn, opdat de problemen niet meer optreden.

Wees kieskeurig

Als je vaker last krijgt van brandend maagzuur, let dan meer op wat je eet. Zo vermijd je best frisdranken met koolzuurgas, ook andere soorten prikdranken, vette vleessoorten zoals varkensvlees en bereide vleeswaren, de zogenaamde fijnkost. Gebruik ook minder zout, geen scherpe kruiden zoals peper en nootmuskaat, noch sambal en pilipili of nog hetere kruiden. Hoewel lekker en gezond moet je ook uitkijken voor koffie. Zeker riskant: snoep en geraffineerde suiker. Vruchtensappen zijn voor patiënten die last hebben van maagzuur evenmin gunstig. Je moet natuurlijk ook niet te veel drinken bij het eten, maar wel langzamer eten en goed kauwen en het voedsel voldoende inspeekselen.

Eet ’s avonds niet te laat zodat de spijsvertering niet nog in volle gang is als je naar bed gaat. Wel goed is het om ’s avonds voor het slapen gaan en ’s morgens onmiddellijk bij het opstaan, maar toch een kleine uurtje voor het ontbijt, een glas lauw plat water te drinken.

Heb je veel last van de maag, dan kan je er het sap van een rauwe uitgeperste aardappel aan toevoegen. Dat bevat solanine en is een balsem voor de maag. Ook een goede remedie: natriumbicarbonaat. Het verhindert zuurbranden, maar het activeert tegelijk de secretie van maagsappen waardoor de vertering gemakkelijker verloopt. Vooral als je op vakantie bent en niet altijd de beschikking heeft over goede natuurlijke en onschadelijke medicijnen is dit een welgekomen tip.

Maagziekten door psychische problemen

Niets beïnvloedt de spijsvertering zo zeer als emotionele moeilijkheden. Een kleine tegenslag kan bij sommige patiënten al voldoende zijn om hen helemaal uit hun normale doen te halen voor wat de spijsvertering betreft. Ze krijgen een zwaartegevoel, soms zure oprispingen, verteren slecht de spijzen die langer in de maag achterblijven en hun trek in voedsel vermindert uiteraard ook. Emoties beheersen en problemen uitpraten is een eerste stap in de goede richting. Het lucht op, ontspant de ziel en dus ook de maag. Wie desondanks toch nog altijd de maag blijft volproppen, vraagt op problemen.

En nog een tip: Als er wat hapert, vast dan een dagje, of sla tenminste toch de volgende maaltijd over. Deze logische, natuurlijke houding zal je veel ellende besparen.

Gelukkig kunnen we ook een beroep doen op de helende kracht van de natuur.

Een tip: Nasturan van Fytobell, op basis van Nasturtium, dat ideaal is voor een vlotte spijsvertering.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kan Nasturan van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je maag zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer