okt 13, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Om jong te blijven: drink meer water!

De winter is nog niet begonnen, hoewel we de indruk hebben dat het ook nog niet echt zomer geweest is, terwijl we die nu zeker niet meer kunnen verwachten… of we dromen al van een volgende vakantie, misschien haasten we ons dit najaar nog naar het zonnige zuiden. Op amper enkele uren vliegen, zitten we in de zon te bakken. Velen willen hun achterstand aan zonne-uren wat inhalen na de “corona-gevangenis”.

En iets wat we niet gewoon waren: het komt erop aan het lichaam voldoende te hydrateren. Dat zouden we gemakkelijk uit het oog kunnen verliezen, nu we misschien wat meer aan sport gaan doen, wat meer uitvliegen, gaan feesten, of naar zonnige oorden vertrekken. Het zijn regels die gelden voor iedereen die het warm krijgt, al is dat door de zon, op de zonnebank, door fysieke inspanningen van handenarbeid of van sportoefeningen.

Wie veel zweet, verliest ook heel wat vocht en minerale zouten en die moeten bijgevuld worden, anders wordt het lichaam ziek.

Maar zelfs in de winter wordt veel te weinig gedronken, zeker water, want dat is eigenlijk de enige echte drank om het verloren vocht in het lichaam weer aan te vullen. De meeste patiënten en vooral vrouwen drinken te weinig, voor hen zijn deze raadgevingen belangrijk, anders verouderen ze veel sneller! En dat is voor hen misschien een argument om er toch eens over na te denken en er iets aan te doen.

We moeten per dag toch zeker twee liter water drinken als we de lichaamscellen goed willen laten functioneren. Vooral tijdens en na het beoefenen van sport, moet het lichaam voldoende water krijgen. Wil je rimpels voorkomen, drink dan meer water!

We drinken veel te weinig

Vochtgebrek is een ernstig probleem dat veel voorkomt! In de eerste plaats wordt veel te weinig gedronken en als er dan wel gedronken wordt, zijn het vaak minder geschikte dranken zoals alcohol en koffie bijvoorbeeld. Want cafeïne houdende dranken kunnen wel gezond zijn, zoals thee en koffie omdat ze antioxidanten bevatten, maar ze zijn ook vocht afdrijvend oftewel diuretisch en verminderen derhalve het vochtgehalte in de cellen van het lichaam.

Corona heeft alles duurder gemaakt, net als bij de invoering van de euro. Daarom wordt op drankjes bespaard en dat is verkeerd. Op vakantie gaan we minder op een terrasje zitten, maar we drinken thuis ook minder, hoewel het water geen grote hap uit het budget zal halen. Kraantjeswater en een waterfilter en… je bent al gesteld.

Niet, of te weinig drinken is niet verstandig. Je hoeft geen frisdrank van drie euro te betalen om de dorst te verslaan, of je hoeveelheid verloren vocht te compenseren. In de wagen kan je gemakkelijk een thermos met warme kruidenthee bewaren, of gewoon een fles mineraalwater. Als het geen bubbelwater is, smaakt dit lauw ook lekker en is er zelfs minder gevaar voor diarree, plotse afkoeling van de spijsverteringsorganen of nadorst. Warme of lauwe drank verslaat beter de dorst dan ijskoude, hoe prettig het laatste ook mag ervaren worden.

Als je niet genoeg drinkt loop je kans een dehydratatie te krijgen. Dat betekent dat je te weinig vocht in het lichaam hebt. De stofwisseling gaat over op een spaarprogramma en een aantal functies verlopen minder goed. De nieren zitten op een spaarfunctie, de viscositeit van het bloed verandert, de bloeddruk stijgt, het vocht wordt uit de weefsels zoals de huid gehaald om vitale functies te kunnen blijven verzekeren.

Te weinig vocht kan belangrijke problemen veroorzaken, zelfs de dood als het te extreem wordt. Vooral voor kleine kinderen en oudere patiënten is dit een levensbedreigende situatie.

Vooral vrouwen

Vrouwen bezondigen zich gemakkelijk aan dit euvel, want ze hebben het niet altijd gemakkelijk een toilet op te zoeken. Weinig drinken is dus bij hen een tweede natuur, ze zijn er als het ware in geoefend. Blaasontstekingen komen dan ook vaak voor bij dames. Hoewel daar een gemakkelijke oplossing voor bestaat: meer drinken.

Je moet voor je gezondheid eigenlijk één derde meer drinken dan je dorst aangeeft. Dat ligt als je niet te erg zweet tussen de twee tot drie liter per dag. In de zomer kan dat in hete periodes veel meer zijn. Maar in feite moet je ervan uitgaan dat je twee liter water per etmaal moet drinken bovenop de normale gewoonten zoals eten van soep en drinken van koffie en thee.

Vooral bij sport

Wie gaat sporten, tennissen, joggen, fietsen, roeien, zelfs stappen, zweet meer, kan grote hoeveelheden vocht verliezen. Bij diarree uiteraard nog meer. Het feit dat je huid koel aanvoelt, is geen aanduiding dat er te weinig vocht is, maar als de situatie ziekelijk wordt, voelt de huid erg heet aan, een hitteshock is een gevaarlijke toestand.

Vooraleer je gaat sporten zou je twee tot drie uur van tevoren een liter vocht moeten drinken, nadien nog een liter en in de loop van de dag nog meer.

Dehydratatie kan leiden tot verhoogde bloeddruk, duizelingen, spierkrampen, hevig zweten, flauwte, concentratiestoornissen, gehoorproblemen, emotionele breakdowns, hoofdpijn en snelle pols. De huid van de patiënt is droog en rimpelend. Als die samengeknepen wordt, voelt men dat de elasticiteit weg is. Vrouwen die te weinig drinken krijgen dus sneller rimpels. Sportlui en vakantiegangers zijn dus gewaarschuwd: meer drinken, het voert toxinen af, laat je lichaam naar behoren functioneren en… houdt je jong.

Test jezelf

Je kan gemakkelijk testen of je huid voldoende vocht bevat: leg de palm van je hand plat op tafel en trek nu een stukje huid van de bovenkant van de hand naar omhoog. Als het bij het loslaten niet meteen elastisch zijn oorspronkelijke plaats inneemt, is er sprake van dehydratatie en daar moet je meteen wat aan doen. Wees dan voorzichtig met koffie en alcohol, want die drijven water uit je lichaam weg. Als je koffie drinkt – wat gezond is – moet je nadien het verlies van vocht aanvullen met een groot glas water. Vandaar dat in Frankrijk bij een koffie “un petit café” altijd een glas water wordt gegeven. Op sommige plaatsen in Duitsland ook.

Water is de beste drank om het vocht in het lichaam op peil te houden. Daar blijf je gezond en jong van!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer