jul 14, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Diarree: “uitlaatklep” van opgekropte emoties

Het is geen gemakkelijke tijd: corona, reizen die in het water vallen, financiële problemen, moeilijkheden in het gezin of op het werk… de spanningen lopen soms hoog op. Dat kan zich op vele manieren uiten: van een onrustig hart, tot hartkloppingen, hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen, depressie en slapeloosheid, maar ook gewoon diarree, de uitlaatklep voor opgekropte emoties.

Velen hebben last van de spijsvertering, zonder dat de dokter een organisch letsel vindt. Er zijn zogenaamde functionele storingen, zoals pijn na het eten, moeilijke vertering, zodat men voortdurend last heeft van oprispingen, ook een zure smaak in de mond komt wel meer voor. Sommigen hebben helemaal geen eetlust, terwijl anderen geen eten kunnen zien staan zonder dat ze er voortdurend moeten van knabbelen.

Psychosomatisch

De meeste maagklachten zijn psychosomatisch. Dat betekent dat ze eigenlijk emotioneel van oorsprong zijn. Er liggen dus emotionele conflicten aan de basis, terwijl het uiteindelijke effect pijn of moeilijkheden aan de maag zijn. Die problemen kunnen zich in elk orgaan uiten, waardoor dit orgaan functioneel gestoord is, zonder dat het orgaan zelf ziek is.

Nerveuze depressie, maag- en darmproblemen komen minder gauw voor bij mensen die vaak lachen. Ook kanker krijgt minder gemakkelijk vat op vrolijke en gelukkige mensen. Wie vaker lacht, slaapt ook beter en heeft minder risico op hartziekten.

Je kan het zo vergelijken: een motor van een wagen hoeft niet defect te zijn, maar toch wil die niet starten, of stottert hij. Een storing in de leidingen… Ook zo in het lichaam: er is iets mis met de zenuwen, niet met het orgaan zelf. Lachen, positief denken, vrolijk zijn, is daar een uitstekende therapie voor. Je voelt je herboren. Dat is niet altijd gemakkelijk in de praktijk om te zetten, maar het gezelschap opzoeken van aangename mensen en opgenomen worden in deze prettige atmosfeer is een uitkomst. Ze worden dan vanzelf gezond.

Ook bij darmklachten geldt dit principe. De meeste darmklachten vinden hun oorsprong in het emotionele gebied. Conflicten, ontevredenheid over de omgeving of het werk, financiële problemen, uitzichtloosheid van een toestand, enz… Er kunnen zoveel problemen zijn die aan de ziel van de mens knagen en hem uiteindelijk ziek maken. De darmen reageren gewoonlijk het eerst op psychische problemen. Ofwel is er diarree, ofwel is er verstopping.

Examenstress en darmen

Herinner jij je nog die typische examendiarree toen je op school was? Of herinner jij je nog dat je op dat moment geen hap door je keel kon krijgen? Ook op volwassen leeftijd zijn er patiënten bij wie het darmstelsel zeer heftig reageert op psychische conflicten of emotionele problemen. Ze kunnen geen afstand doen van hun emoties, leren niet genoeg relativeren en deze spanningstoestand wreekt zich op de darmen. Het is meteen duidelijk dat het verkeerd is om te proberen daarin verandering te brengen via medicijnen die de diarree stoppen. Dan doe je meer kwaad dan goed. Je moet het zo zien dat er opgekropte emoties zijn die je via de ziel of het gemoed niet kan luchten. Je geraakt een aantal problemen en stressfactoren niet kwijt. Het gemoed blijft er mee zitten. Het lichaam opent veiligheidskleppen en maakt dat het toch iets kan evacueren. Dat uit zich in diarree.

Op die wijze is diarree eigenlijk een compensatie van psychische overdruk. Het lichaam zuivert zich op een natuurlijke en fysieke manier van opgekropte negatieve gevoelens. Dat je die niet mag onderdrukken is duidelijk, anders druk je de spanningen psychisch weer naar binnen en wat er dan gebeurt is niets goeds.

Goed voor de slaap

Wie hartelijk kan lachen, slaapt ook beter. Omdat spanningen gemakkelijker worden afgebouwd, omdat je loskomt van problemen, omdat lachen eigenlijk de beste ontspanningskuur is, krijg je een cadeau van formaat: een gezonde en doorlopende slaap.

Patiënten die in een depressieve fase zitten, hebben op veel manieren met slaapmoeilijkheden te kampen. Sommigen hebben het lastig om in te slapen, terwijl anderen vroegtijdig wakker worden of doorslaapmoeilijkheden hebben. Als je geregeld ’s nachts wakker wordt, is dat meteen een bewijs dat er wat hapert. Dan moet je spanningen afbouwen. Lachen is daarvoor een echte gezondheidskuur.

Bij patiënten die een vrolijke kijk op het leven en de dingen hebben, stelt men vast dat ze een rustig en normaal slaappatroon hebben. Ze slapen gemakkelijk in, slapen de hele nacht door zonder wakker worden en zullen pas tegen de ochtend weer gezond, fit en monter wakker worden. Lachen is eigenlijk het natuurlijkste, gezondste en goedkoopste slaapmiddel dat we kennen. Bovendien blijkt dat door lachen endorfines in het lichaam worden vrijgemaakt, of dat althans de productie ervan wordt verhoogd. Dat zijn lichaamseigen stoffen die in de hersenen ontstaan, die een pijnstillend effect hebben en het lichaam een gevoel van welbehagen geven.

Patiënten die lachen, hebben daarom minder last van migraine en hoofdpijn, kiespijn en pijnlijke maandstonden. Bovendien blijken ze ook minder gevoelig te zijn voor reuma, want er is een beduidend minder aantal gevallen van spierpijn genoteerd bij de proefpersonen. En wat velen uiteindelijk bijzonder op prijs zullen stellen is dat door lachen ook de geslachtshormonen worden gestimuleerd. Vandaar dat lachende blije mensen ook betere echtgenoten zijn. Een gratis verjongingskuur dus voor wie het andere geslacht wil behagen.

En voor het hart

We zegden het al dat lachen een soort adrenaline-remmer is. Daardoor zullen patiënten met een nerveus hart, mensen die last hebben van hartkloppingen, van problemen met de bloedsomloop, van angina pectoris of pijnen achter het borstbeen, veroorzaakt door een verkramping en dus vernauwing van de coronaire bloedvaten, veel baat hebben bij een vrolijke kijk op het leven. Lachen is voor hen zeer aan te bevelen. Hun kansen op een hartinfarct nemen beduidend af.

Ergernis en haat- of wrokgevoelens kunnen zich bij mensen die graag en veel lachen niet nestelen, zodat ze al minder gemakkelijk het slachtoffer zullen worden van beroerte of een hartaanval. Het hart zal bij mensen die graag en veel lachen ook langzamer gaan slaan. Op die manier wordt het gespaard en gaat het langer jong en gezond blijven. Zoals je ziet zijn er voldoende redenen om dagelijks een flink potje te lachen. Er zijn niets dan voordelen aan verbonden. En als je geen reden hebt om te lachen, zoek er dan een. Op de duur wordt lachen een verslaving, maar dan eentje zonder nadelen en die ook geen cent kost. Je gezondheid zal er je dankbaar voor zijn.

En wil je gebruik maken van een goed natuurlijk middel om gemakkelijker door te kunnen slapen, dat kan! Zo kan je dankzij een goede nachtrust weer lachen tegen het leven.

Een tip: Escholcin van Fytobell op basis van Escholtzia.

Je kan Escholcin ook vinden in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Je kan Escholcin ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je slaapt weer als een roos en je lacht weer naar het leven!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer