mrt 16, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon als gevoelig persoon ijsjes hebt genuttigd, dan is het niet ongewoon dat je nadien pijn in de buik, meer bepaald darmpijnen krijgt. Er kan een darmcatarre, een darmontsteking ontstaan zijn, of hopelijk gewoon  enkel maar diarree, dat is het eenvoudigste protest van het lichaam.

Darmproblemen hebben vaak een emotionele achtergrond. Je ziel zuiveren is ook je darmen zuiveren en je weerstand opschonen.

Daar kun je maar beter iets aan doen, want darmklachten die blijven aanslepen zijn geen goed teken en verstoren het darmmicrobioom dat verantwoordelijk is voor de immuniteit. Zijn je darmen gezond, dan ben je helemaal gezond.

Ernstige ziekten

Uiteraard speelt een dieet altijd een rol bij het ontstaan van darmklachten. Ernstige ziekten worden trouwens altijd in verband gebracht met problemen aan de darmen. Darmkanker is vaak het gevolg van een jarenlang gesukkel en een ongewoon werkend darmpatroon: afgewisseld diarree en verstopping als gevolg van een onaangepast eetpatroon.

Uit onderzoek blijkt trouwens dat darmkanker in heel veel gevallen toe te schrijven is aan een verkeerd dieet: meer vezels of cellulose, of anders gezegd, meer groenten, vruchten en bruinbrood en minder geraffineerde producten is de eerste stap in de goede richting. Dit kan meehelpen de darmen gezond te houden.

Hoe merk je het?

Ernstige darmklachten worden meestal voorafgegaan door allerlei vormen van diarree, soms bloedend, gaan soms samen met koliekaanvallen, of soms met grote winderigheid gepaard, met snelle vermagering, dehydratatie of een verlies van vocht uit de weefsels. Normaal kun je daar snel iets aan doen en dan is er niets aan de hand, maar zo’n situatie mag je niet laten aanslepen. In dat geval is het niet ongewoon of erg verontrustend maar je moet er wel attent op zijn en je laten behandelen, anders kunt je daar ook ernstig ziek van worden en in de problemen geraken.

Maar er zijn nog meer tekenen die in de richting van gestoorde darmen wijzen: ziek tandvlees, onrust, vermoeidheid, vermagering, huidproblemen, verkoudheden die aanslepen, snel slachtoffer van besmettelijke aandoeningen, longziekten, zelfs geheugenproblemen.

Bacteriën en immuniteit

Vergeet niet dat de voedselbestanddelen in de darmen voorbereid worden om door de bloedsomloop te worden opgenomen. Het lichaam is een soort scheikundig fabriekje dat zijn energie uit het voedsel haalt. Niet enkel de energie, maar alles wat het organisme nodig heeft om in leven te blijven, zich tegen indringers te wapenen, ze te herkennen en in te grijpen. De darmen zijn dus meer dan de uitgang na de voedselvertering. Het huisvest ook kilo’s bacteriën en die spelen een cruciale rol in de bescherming van de cellen: de immuniteit.

Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 38.000 miljard bacteriën in ons lichaam hebben. Een deel daarvan is goed en nuttig, een deel daarvan is nadelig. Het komt erop aan de goede te laten primeren en daar hebben we inderdaad invloed op, vooral door onze voeding.

Een bacterie is in staat zichzelf razendsnel te vermenigvuldigen. Elk kwart minuut is er een nakomeling, want betekent dat elke dag ongeveer 5000 nieuwe bacteriën ontstaan door de vermenigvuldiging van één enkele bacterie. Dat verklaart ook waarom we er alle belang bij hebben dat de goede bacteriën primeren, anders worden we aangevallen door microben die het op onze gezondheid gemunt hebben.

Stimuleer de goede bacteriën

Eigenlijk zijn de bacteriën in ons lichaam in de meerderheid: tienmaal meer dan onze eigen lichaamscellen. Ze kunnen bewakers zijn, maar ook vijanden. Door het leger bewakers te versterken, maken we ook onze immuniteit sterker, want zij moeten onze gezondheid vrijwaren en ons lichaam verdedigingen tegen indringers.

De darmen gezond houden is dus een belangrijke opdracht en daar hebben heel wat factoren invloed op: voedsel, leeftijd, erfelijkheid, medicijnen, maar ook emoties. Onderzoek toont aan dat veel darmziekten meestal een psychische achtergrond hebben. Hoe gaat je daarbij te werk?

Hervallen

Artsen hebben vastgesteld, en deze patiënten weten het trouwens zelf ook maar al te goed, dat zieken die problemen hebben met een ontsteking of verzwering van de twaalfvingerige darm, vaak hervallen. De medicatie werkt zolang ze genomen wordt, maar het leidt niet al te vaak tot definitieve genezing. Darmpatiënten blijven derhalve vaak met een levenslang probleem opgezadeld dat met hoogten en laagten doorheen hun leven sluipt. Een kwelduivel als levensgezel dus.

Emotionele problemen

Onderzoek toont aan dat de oorzaak van de steeds weerkerende problemen meestal in het emotionele of psychisch domein moeten worden gezocht. Patiënten die voortdurend last hebben van darmklachten zijn doorgaans heel gevoelige naturen voor wie de emotionele druk te groot is, die leven met conflictsituaties, die in onmin met zichzelf of met de anderen leven of hun taak, positie en functie in het leven nog niet duidelijk hebben ontdekt of niet hebben afgebakend.

Bovendien worden eenvoudige problemen vaak tot immense conflicten opgeblazen en als onoverkomelijk beschouwd.

Deze patiënten hebben trouwens ook meestal last van chronische depressies: ze slapen slecht, hebben last met de spijsvertering of zelfs helemaal geen trek in eten, ze eten ook meestal ongezond en eenzijdig en zolang aan het grondconflict plus de slechte eet- en drinkgewoonten niets wordt gewijzigd, blijven de darmproblemen dan ook bestaan.

In gevallen waar de verzweringen werden verwijderd door een heelkundige operatie, zag men dat naderhand de problemen zich verlegden: de patiënt kreeg last van maagzweren. Gelijk welke symptomatische behandeling is dus maar tijdelijk, als ze niet wordt ingepast in een compleet psychotherapeutisch en diëtetisch programma.

Deze patiënten moeten zo nodig zich leren ontspannen, eventueel met sport, eventueel met autogene training of yoga. Ze moeten eens vakantie nemen en de remmen losgooien. Ze moeten ook leren het kniezen te vervangen door het uiten van hun ideeën. Ze moeten leren anderen ongezouten hun gedacht te zeggen, zij het op een treffelijke manier zodat ze er naderhand ook geen spijt van hoeven te krijgen.

Maar rust in de ziel is de eerste voorwaarde om het darmmilieu te kunnen saneren.

Dieet zeer belangrijk

Daarnaast is een dieet van groot belang: in het begin aardappelsneeuw, zachtgekookte groenten, maar geen koolsoorten, noch ui. Verder geen tabak noch alcohol, geen scherpe kruiden, geen prikkelende stoffen. Opgepast met volkorenproducten, je kan die beter eerst toasten of oudbakken brood gebruiken en vooral goed inspeekselen om de vertering te vergemakkelijken. Vruchten en groenten samen aan dezelfde maaltijd is geen goed idee, want er kan gisting ontstaan. Ook goed kauwen!

Maar voor alles is een gerust gemoed en een vrolijke ziel van vitaal belang. Zoek dergelijke positieve mensen op en vermijd kniezers, ze kunnen jou ook alleen maar besmetten. Op die manier geraak je toch nog levenslang gezond.

En een goede hulp zijn probiotica, vooral lactobacillus.

Een tip: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je darmen worden weer kerngezond en je weerstand optimaal!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer