Waarom zijn vrije radicalen zo gevaarlijk?

Je hebt je ongetwijfeld al afgevraagd: “wat zijn dat voor rare dingen, die vrije radicalen, want ze kunnen de gezondheid ondermijnen”. Een terechte vraag en de opmerking eveneens, want vrije radicalen moet je best niet de vrijheid geven, anders richten ze schade aan.

Fruit eten verlengt het leven omdat het belangrijke antioxidanten bevat.

Dat kun je trouwens doen door middel van antioxidanten.

Een atoom bevat normaal gesproken twee neutronen die aan elkaar gebonden zijn. Dit vormt een stabiele chemische formatie die geen schade in uw lichaam kan aanrichten.

Welnu vrije radicalen zijn atomen die slechts één neutron hebben. Zij hebben dus een bevestigingspunt vrij, die als een grijpgrage klauw willekeurige atomen en moleculen vastgrijpt.

Er vindt vervolgens een chemische reactie plaats die uitmondt in een explosie. Daarbij kunnen de cellen in de directe omgeving onherstelbaar beschadigd raken. Dit wordt oxidatie genoemd. Dit verschijnsel zie je in het dagelijks leven overal om je heen met alledaagse producten. Het is namelijk te vergelijken met het ranzig worden van boter, het roesten van een auto en het bruin worden van een geschilde appel.

Door bepaalde gewoontes worden in het lichaam veel oxidanten gevormd: te weinig slaap, te veel roken, te vet eten, te veel barbecueën, te weinig bewegen, te intensief sporten. Het komt erop aan een goed evenwicht te vinden en… antioxidanten te gebruiken: vitamine C, vitamine E en provitamine A zijn samen met lycopeen belangrijke antioxidanten. Ze zijn rijkelijk aanwezig in fruit. Vandaar… dat fruit eten gezond is en het leven verlengt.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer