okt 6, 2022 | Actueel, Toerisme | 0 Reacties

Ontdek fietsend de smokkelroutes in de grensstreek

In Wervik heeft Westtoer samen met binnen- en buitenlandse partners ‘Spel over Grenzen’ voorgesteld. Dit nieuw digitale spel speelt zich af op een fietsroute van 35 kilometer door de Belgisch-Franse grensregio rond de Leie. Via de gratis game ontdekken de spelers al fietsend de geschiedenis van de grenssmokkel. Tijdens hun tocht komen ze op unieke plekken en langs mooie landschappen aan beide kanten van de grens.

“Spel over Grenzen is een nieuw toeristisch product: een fietstocht met een extra dimensie, namelijk een interactieve game die je meteen ook de geschiedenis van de streek leert kennen“ vertelt Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer.

“De fietstocht van 35 kilometer zorgt voor een hele dag spel en plezier voor jong en oud. De route brengt je door de grensstreek van Wervik, Wervicq-Sud, Comines, Warneton, Mesen, Heuvelland en Hollebeke bij Ieper. Onderweg krijgen fietsers vijftien digitale opdrachten via een gratis en gebruiksvriendelijke webapplicatie op hun smartphone.”

De fietstocht ligt op het netwerk met knooppunten. Deelnemers kunnen zelf kiezen waar en wanneer ze hun tocht starten en eindigen. Op de startplaatsen in Wervik en Mesen is er gratis parking, een infokantoor en een openbaar toilet voorzien.

‘Spel over Grenzen’: nieuwe digitaal spel promoot fietstoerisme in de grensregio van Leie tot Heuvelland

Punten verzamelen

Met ‘Spel over Grenzen’ dienen de deelnemers zoveel mogelijk punten te verzamelen door opdrachten goed uit te voeren en vragen juist te beantwoorden. Zo komen de fietsers meerdere keren over de taal-, provincie- en landsgrenzen zonder dat ze het zelf vaak doorhebben: over de iconische Leiebrug naar Wervicq-Sud in Frankrijk, via het Leie-eiland De Balokken terug naar Vlaamse bodem en voorbij de parkbegraafplaats van Wervik naar Wallonië.

De tocht slingert ook langs prachtige vergezichten en mooie natuur, zoals het nieuwe Parc près de la Lys met zicht op de skyline van Comines, het weidse open landschap tussen Wijtschate en Hollebeke en de Oude Vaart tot in Comines. In Mesen heb je vanop het Horizon 2025-uitkijkpunt op de Sint-Niklaaskerk een prachtig uitzicht op zowel Frans-Vlaanderen als de West-Vlaamse heuvels.

15 spelopdrachten

Onderweg wachten 15 digitale opdrachten, van verschillend niveau, die fietsers via een gratis en makkelijk te gebruiken online spelomgeving kunnen uitvoeren. Je speelt het spel als individu of in groep, en verschillende teams kunnen het ook tegen elkaar opnemen. Het doel is om als team zoveel mogelijk punten te verzamelen door de raadsels en uitdagingen goed te beantwoorden. Er is een handige stuurhanger gemaakt waarop de route aan de hand van knooppunten staat uitgestippeld. Op de kaart staat ook aangeduid waar de fietsers een opdracht mogen verwachten. Eenmaal ter plaatse kun je de opdracht online oplossen.

Onderweg vinden fietsers verschillende rust- en picknickplaatsen. In Wervik en in Heuvelland is het mogelijk om een picknickmand met streekproducten te reserveren en ter plaatse te laten leveren.

‘Spel over Grenzen’ is een grensoverschrijdende regiobeleving die tot stand kwam door een samenwerking van Westtoer, Maison du Tourisme Wallonie-Picardie en La Tangente (FR), binnen het Interreg-project Tourism Lab, met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

“We zijn heel tevreden om via deze goede samenwerking onze mooie grensstreek op een belevenisvolle manier in de kijker te kunnen zetten”, aldus Pauline Vanderbeke, Maison du Tourisme Wallonie Picarde.

Praktisch

‘Spel over Grenzen’ is een ideale dagactiviteit voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar of vriendengroepen. Het spel kan zowel rustig als intensief worden gespeeld. De bijbehorende kaart en de handige stuurhanger zijn gratis te verkrijgen bij de toeristische infokantoren in de regio. Je kan het spel gratis opstarten via https://www.westtoer.be/nl/spelovergrenzen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zomertijd: stop die klok!

Politiek Europa belooft al langer om de klok te stoppen in de plaats van een uur vooruit te zetten: met andere woorden de zomertijd af te schaffen. Voor de meeste mensen een goede zaak, terwijl anderen er niet zitten op te wachten. De horeca bijvoorbeeld: de zon gaat...

Lees meer