mei 2, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe moeten we eten om gezond te blijven?

Vroeger hoorde de vasten bij het leven. Het was een maatschappelijke gewoonte die cultureel en religieus werd ingepast. Maar eigenlijk was het vooral voor de gezondheid van belang. Eens een maaltijd overslaan is een goed idee als je het lichaam en de spijsvertering wat rust wil gunnen. Dat is af en toe nodig. En als je het lichaam wil detoxen is een vastenkuur ideaal. Dat moet op een verstandige manier gebeuren. Het voedsel is trouwens niet meer wat het ooit was en dient niet in eerste instantie de gezondheid, maar wel de smaak en vooral de bankrekening van de warenhuizen.

Als we gezond willen blijven moeten we aanvaarden dat er een nieuwe eetcultuur wordt ontwikkeld. Je moet voldoende tijd maken om te eten en vooral matig zijn. De smakelijke maaltijd moet in rust worden genoten en vooral ook goed worden gekauwd. Hoe meer je kauwt hoe sneller je gezond wordt en ook blijft. Door het speeksel worden de spijzen voorverteerd en worden maag en darmen ontzien. Niet te veel drinken tijdens de maaltijden, of nog beter: wachten tot na de maaltijd. Een tussenmaaltijd die wordt genomen voordat de vorige maaltijd verteerd is, belast de spijsvertering enorm. De avondmaaltijd moet beperkt zijn en vooral vroeg worden genomen. Zwaar verteerbare spijzen zoals varkensvlees, rood vlees en bewerkte vleeswaren en te rijke combinaties moeten worden vermeden.

De darmen zijn eigenlijk de oorzaak van veel ziekten. Darmen saneren is dan ook de eerste opdracht. We eten te veel en ook veel te moeilijk verteerbare spijzen. Wisselbaden, wisseldouches, sauna, waterbehandelingen, het bevordert allemaal de gezondheid. We zijn ook wat we eten. Gezondheid bewaren of terugwinnen: een gezond dieet na een dagje vasten kan wonderen doen.

Reiniging

Wie grote schoonmaak in het organisme wil houden moet dat doen aangepast aan zijn natuur, mogelijkheden en gezondheid. Het spreekt vanzelf dat een vastenkuur en een dieet, zeer individueel moet worden gehouden en vastgesteld. Daarvoor is overleg met een arts verstandig.

Al naargelang de toestand van de patiënt kan een zuiveringskuur best na een grondig onderzoek en diagnose met de mogelijkheid van ofwel genezend vasten of thee-vasten, een broodjes-melkdieet volgens Mayr waarbij enkel oudbakken wit brood vijftigmaal gekauwd per hap, plus een lepeltje melk goed ingespeekseld wordt genomen. Men kauwt zolang tot de spijsbrij zoet smaakt. Eten moet men drinken en drank moet men eten, waarbij het goed kauwen en inspeekselen om de spijsverteringsorganen te ontzien, centraal staan. Nadien kan een mild zuiveringsdieet volgen waarbij voedsel goed gekauwd en met inachtneming van de zuur-baseverhouding wordt genoten.

Kan je dat op eigen houtje? Jazeker, maar niet zonder je eerst grondig te hebben geïnformeerd en een arts erbij te hebben betrokken die kennis heeft van dieet, vastenkuren, zuiveringskuren en hoe tekorten kunnen worden aangevuld.

Een dagje vasten is voor iedereen gezond, tenzij je echt ziek bent. En twee dagen vasten is ook niet onaardig en nog altijd zonder gevaar. Je moet natuurlijk wel voldoende water of kruidenthee gebruiken. Opgepast als je nadien weer wil gaan eten. Een auto die heeft stilgestaan mag je ook niet van bij de herstart maximaal belasten. Langzaam opbouwen is ook voor de gezondheid van cruciaal belang.

Darmen reinigen

Aangezien de darmen en de darmflora een sleutelrol hebben in de gezondheid en vooral nauw betrokken zijn bij de gezondheid van de longen en brein is het van kapitaal belang dat daar aandacht wordt aan gegeven. Daarom is een verstandige vastenkuur, liefst individueel aangepast, de beste manier om de darmen en het lichaam te reinigen en weer energie te geven die het nodig heeft.

De behandeling die het meeste kans op slagen heeft, wordt daarom individueel gekozen. Een complete darmreiniging is essentieel eventueel met Glauberzout (magnesiumsulfaat) voor een snelle transit van de dunne darm, terwijl een hoge-darmspoeling verrijkt met ozon de dikke darm reinigt en van slakken ontdoet. Wie gezond is, kan zijn lichaam versterken en de zuivering ondersteunen met fysiotherapie, sauna, massage, darm stimulerende manipulaties en massages, waterbehandelingen en aangepaste bewegingen. Voldoende drinken van water of kruidenthee is zowel tijdens zo’n kuur evenals nadien zeker essentieel. Men kan zelf vaststellen wat het effect is en de evolutie van de genezing of verbetering van zijn toestand volgen doordat geuren van zweet, urine en ontlasting steeds minder onaangenaam zullen zijn. Penetrante vieze geuren wijzen trouwens altijd op rotting en ziekte. Ochtendgymnastiek, ademhalingsoefeningen, zwemoefeningen en waterbehandelingen zijn ideaal tijdens een zuiveringskuur en ook daarna kunnen we best regelmatige oefeningen, dagelijkse beweging blijven koesteren.

Het wonder

Het leven is niet meer wat het vijftig jaar geleden was en het voedsel zeker niet. Er is misbruik van medicijnen, er zijn giftige stoffen in de ademlucht, in het voedsel, in de dranken. Dus is het niet te verwonderen dat het lichaam de klus nog moeilijk kan klaren, dat ziekten ontstaan, pandemieën het gevolg zijn en dat we dus naar reddingsboeien moeten grijpen zoals reinigings- en vastenkuren om het lichaam weer zuiver te maken en goed te laten functioneren.

Daarom mag men spreken van een echte ontslakking- en genezingskuur die in preventieve zin wonderen kan doen voor het lichaam. De ontzuring van het lichaam (verzuring is oorzaak van vele ziekten, zelfs hartinfarct en beroerte, maar ook reuma en jicht) kan zowel via de huid, de darmen, de blaas, als de luchtwegen gebeuren. Een combinatie van basisch voedsel (groenten en vruchten, maar liefst niet samen), veel drinken (niet tijdens maaltijd) en wisseldouches, sauna en ademhalingsoefeningen en beweging, houdt je levenslang gezond. Een gezond levensritme met een juiste verdeling van werk, ontspanning en geestelijke en culturele bezigheden is van groot belang om gezond te blijven.

Talloze voordelen

Op die manier zullen klachten als spijsverteringsproblemen, maagbreuk, spastisch colon, ziekte van Crohn, hoofdpijn en migraine, reumatische aandoeningen, veel rugklachten, hoge bloeddruk, hartklachten, angor, huidziekten, cellulitis, allergische aandoeningen, astma, steriliteit, volwassen diabetes, lever- en galblaasaandoeningen, spataders, aambeien, overgewicht, cysten, fibromen en endometriose, geheugenstoornissen, concentratieproblemen, slapeloosheid, depressie, angst en pessimisme weldra tot het verleden behoren.

Honderdduizenden hebben trouwens dankzij deze inzichten reeds de weg naar de gezondheid teruggevonden.

Hoe pak je dat aan?

  • Voldoende water drinken is van kapitaal belang.
  • Eet niet tussen de maaltijden.
  • Mijd suiker en rood vlees.
  • Drink geen alcohol en rook niet.
  • Ontspan voor je begint en doe het niet in drukke periodes of net voor de vakantie.
  • Sapvasten is minder ingrijpend dan volledig vasten, maar gebruik enkel zelf geperst sap.
  • Maak dagelijks een wandeling en slaap voldoende.
  • Pas zelf een darm massage toe door in wijzerzin de buik te masseren.
  • Na het vasten slechts langzaam overschakelen op vaste kost en niet te veel spijzen mengen.
  • Gebruik een goed probioticum.

Een tip: Digesbiose van Fytobell met miljarden goede bacteriën om de darmflora te regenereren en te ondersteunen. Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278. Of je kan Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer

Hoe je evenwicht beter bewaren?

Een goed evenwicht is het beste signaal dat je gezond bent. Dat geldt zowel op fysiek als emotioneel en geestelijk gebied. Het een sluit ook nauw aan bij het andere. Een van de proeven als je bij voorbeeld solliciteert voor een baan als piloot, brandweerman, of een...

Lees meer

Is het erg dat ik zoveel zweet?

We hebben al een aantal hoogzomerse dagen gehad. Je kunt ze misschien op één hand tellen, maar toch... Jammer genoeg zijn er geen zekerheden meer en dus haken we over een aantal dagen weer af: het wordt weer kouder, natter, winderiger en onstabieler. Dat is nochtans...

Lees meer