aug 28, 2020 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Hoe kan je gelukkiger worden van een nette woning?

“Opgeruimd staat netjes”, zegt het spreekwoord. Maar vanwege het feit dat iets netjes is, voelen we onszelf opgeruimd. Het is merkwaardig dat in ons taalgebruik twee dezelfde woorden een andere betekenis hebben, maar die eigenlijk volgens de psychologie wel aan elkaar gelinkt zijn. Een huis dat netjes is, er “gelikt en gestreken” bijligt beïnvloedt absoluut ons humeur. Een man die zijn rommel overal laat rondslingeren in huis werkt op de zenuwen van zijn vrouw, of kinderen die hun kamer niet opruimen maken de mama verdrietig, soms zelfs boos. Hetzelfde op kantoor of in de werkplaats: stel dat een vakman zijn sleutels en tangen niet ordentelijk en logisch opbergt, dan krijgt hij het vast op de zenuwen als hij de volgende klus moet klaren. Het werk verloopt veel vlotter als de omgeving netjes opgeruimd en ordentelijk wordt gehouden. Ook op kantoor, op school, eigenlijk overal waar je gereedschap of boeken of documenten nodig hebt: zonder logisch verband en ordentelijke klassering is het werk moeilijk en het leven veel minder plezierig.

Het humeur ondergaat invloed van de chaos om ons heen. Niemand houdt ervan om te leven en te presteren in een rommelige omgeving. Het creëert een gevoel van onzekerheid, onduidelijkheid en daar zijn we als mens niet mee gediend. Onderzoek heeft uitgewezen dat het niveau van cortisol, dat is het stresshormoon, veel hoger ligt als we moeten vertoeven en leven in een rommelige of chaotische atmosfeer.

Ja, je kan gelukkig worden door je huis, kantoor of werkplaats netjes te maken en alles op orde te stellen. De stress verdwijnt en je wordt er rustiger door en dus gelukkiger.

Door een net huis of een nette werkplaats of kantoor krijg je rust en die geeft je dan weer meer controle over je eigen leven en je prestaties. Er wordt ook meer oxytocine vrijgemaakt, het geluks- of knuffelhormoon, als je omgeving netjes is. Dat zie je ook bij mensen die in een omgeving wonen waar veel natuur is en stilte heerst.

Het huis schoonmaken heeft dus meteen invloed op ons humeur, ons gemoed, onze prestaties, ons geluksniveau. Met die wetenschap in het achterhoofd, zou je elke dag iets moeten opruimen of schoonmaken. Dat geldt ook voor je programma. Sluit de dag niet af en ga niet naar bed met de gedachte dat je voor ‘s anderendaags een onnoemelijke klus moet klaren: een berg werk in de keuken of het huis. Begin er de avond zelf al aan, hoe weinig of hoe klein ook. Dan heb je het gevoel al iets opgeruimd te hebben en dat maakt gelukkig: bijvoorbeeld laat de afwas niet staan tot ’s anderendaags, maar doe het nog voor bedtijd. Je zal versteld staan welk effect dit op je humeur heeft.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die last hadden van angst, stress en paniek, zich veel beter gingen voelen door iets op te ruimen en het huis netjes te maken. De vraag is: hoe begin je eraan, vooral als je huis eerder lijkt op een opslagplaats dan een leefruimte.

Je geraakt je angsten en negatieve stemming kwijt als je weer de controle overneemt en dat betekent een programma opstelt om de klus te klaren. Overlaad je programma niet, maar stel redelijke doelen.

 • Begin met overbodige rommel te verwijderen: speelgoed van de kinderen, tijdschriften, folders, lege blikjes enz. moeten weg.
 • Tijdschriften, uitgeprinte informatie, dagbladen, folders die je hebt laten liggen van de vorige maand maar waarvoor je “de tijd” niet gevonden hebt om ze te lezen: weg ermee, want je komt er toch nooit toe het te lezen.
 • Klasseer de dingen die je wel belangrijk vindt en die je ooit nog van pas kunnen komen: boeken, teksten, tijdschriften. Scheur eruit wat je vooral van belang vindt, maar bewaar niet de hele krant.
 • Rondslingerende kleding moet naar de kleerkast of naar de wasmand. Niet op of onder het bed, over stoelen, op de grond! Dat is een klusje dat snel geklaard is.
 • Verlucht het huis elke morgen, dat brengt al frisse lucht naar binnen en inspireert tot krachtige actie en geeft je huis ook een frisser gevoel.
 • Als iets al opgeruimd is, moet je dat ook zo houden. Dat betekent dat je voor die klus, een routine inbouwt die je elke dag uitvoert zoals: kleren weghangen, rondslingerende voorwerpen op de juiste plaats zetten, en ’s avonds de vaat doen.
 • Maak elke morgen nadat de kamer verlucht is, het bed op. Het is bewezen dat mensen die in een mooi opgemaakt bed gaan liggen, beter slapen dan wanneer ze ’s avonds in het hoopje lakens moeten kruipen zoals ze die ’s morgens op een hoopje hebben getrokken bij het opstaan.
 • Zeker nu in deze stressvolle coronatijd is het van belang dat we weer plezier vinden en maken in en rond ons eigen nest. We waren dat een beetje verleerd en zochten ontspanning en voldoening buitenshuis. We moeten weer leren geluk te vinden in de kleine dingen en een nette woning draagt daar enorm toe bij.
 • Maak een plan op voor een overzichtelijke opbergruimte: in de kelder, de garage, het tuinhuis, de zolder. Schaf kwalitatieve en degelijke rekken en opbergkasten aan. Dat is de tweede fase van het opruimwerk, want je zal zien dat er een hoop dingen zijn die moeten opgeborgen en geklasseerd worden.
 • Schaf poetsgerief aan en vergeet vooral de microvezeldoeken niet.
 • Poets oftewel lap regelmatig de ruiten. Vuile vingers, een waas, evenals vuile en vettige spiegels creëren een gevoel van onbehagen en onrust. Met wat warm water en een scheut azijn en een druppeltje detergent zullen ze weer perfect helder worden.
 • Vergeet het toilet niet met gepaste producten, zorg voor reserverollen toiletpapier en vernevel een lekker luchtje. Als je gasten over de vloer krijgt, is dat het eerste wat opvalt.
 • Stofzuig regelmatig de woning. Dan valt het meteen op waar je moet opruimen en waar de problemen zich situeren.

En heb je een steuntje nodig om het evenwicht te herstellen en de moed te vinden om aan de slag te gaan, dan mag je beslist hulp van de natuur verwachten. Om het zenuwstelsel in balans te houden en het evenwicht terug te vinden in stressvolle situaties is er gelukkig Passibell van Fytobell, een volkomen natuurlijk middel op basis van Passiflora (de rustbrenger bij uitstek), Valeriaan, Ballota nigra en Humulus (wat vooral voor vrouwen interessant is).

Je vindt Passibell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer