jun 22, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Natuurlijke middeltjes tegen insectenbeten

Het is zomer en daar zijn we heel blij mee. We kunnen met volle teugen genieten van het buitenleven. Maar weet je wie daar ook gelukkig mee zijn? De muggen en allerlei insecten en daar zijn wij dan niet meer zo blij mee.

Gelukkig is de natuur perfect opgebouwd, want met die insecten zijn dan weer vogels en wespen tevreden. Eigenlijk is de natuur één perfect ecosysteem, tenzij de mens het verknoeit natuurlijk.

De zomer is heerlijk, zeker bij mooi weer in de natuur. De keerzijde ervan is dat we kans lopen geprikt te worden door insecten. Maar dat is geen drama: er zijn genoeg natuurlijke middeltjes om dat te verhelpen en het leed te verzachten.

Maar die insecten kunnen de zomervreugde voor ons ook een stukje verknoeien. Niemand wordt graag geprikt als hij of zij aan het werk is in de tuin, op het terras zit te genieten of bij een natuurwandeling in veld of bos. Je kan de muggen wel niet op andere gedachten brengen door ermee te praten, maar je kan ze wel op afstand proberen te houden met geuren en middeltjes die ze verafschuwen.

Het meest gekende is Deet, maar dat is geen natuurlijk middel. Dus daar geven we uit het oogpunt van de natuur, niet de voorkeur aan. Maar wat wel evengoed werkt in de tuin is kattenkruid. Muggen verafschuwen die geur. Ook geranium behoort niet tot hun favoriete geur. Dergelijke planten zijn van toepassing in je tuin maar als je op verplaatsing bent of gaat lopen in de natuur kan je moeilijk een bak geraniums meesleuren. Je kan wel zelf een handig en doeltreffend geurtje maken om de beestjes op afstand te houden.

Meng daartoe een vijftal druppels etherische olie van kruidnagel in een soeplepel van je favoriete lotion. Wrijf dit op plaatsen waar de insecten een voorkeur voor hebben: de enkels, de hielen, de binnenkant van de elleboog, de knieën en blote huidgedeelten. Deze geur vinden muggen afschuwelijk en ze zullen van je wegvluchten.

En wat als je toch gestoken bent door een insect? Probeer niet te krabben, alhoewel dit een begrijpelijke natuurlijke reflex is. Maar je maakt het nadien alleen maar erger, want je verspreidt het “gif”.

Wat moet je wel doen? Was dit huidgedeelte met veel water en zeep. Leg er nadien een kompres op van appelazijn. De gifstoffen worden door de zuren afgebroken en de jeuk zal spoedig verminderen. Je kan ook een klein flesje appelazijn meenemen voor onderweg, als je gaat sporten of wandelen in de natuur.

Ook interessant als je hinder ondervindt van de jeuk, is de aangestoken plek op de huid af te koelen met een ijsblokje. Dat kan je natuurlijk niet meenemen voor onderweg, maar het is een tip die van pas kan komen als je in de tuin werkt.

Ook een zakje met zwarte thee op de plek leggen is nuttig, omdat het looizuur het gif neutraliseert. Trouwens dat theezakje kan ook van pas komen om voetschimmel te behandelen. Daartoe kan je een paar theezakjes ofwel een soeplepel thee laten trekken in heet water. Laat het afkoelen en neem daar een voetbad in. Na een paar dagen zal de voetschimmel veel verbeterd zijn en na een goede week helemaal verdwenen.

Zoals je ziet, biedt de natuur tal van mogelijkheden om allerlei ongemakken meteen te behandelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer