jan 14, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe je hart versterken in de winter?

We zitten weer volop in de winter. Soms kwakkelt die wel, soms vriezen, soms regen, soms zon. Niet gemakkelijk! Want hoe moet je je kleden en gedragen in zo’n weertje. Toch is het belangrijk voorzichtig te zijn, niet enkel vanwege het besmettingsgevaar met corona, maar ook omdat de natuurlijke weerstand het in dergelijke winterse, variërende omstandigheden altijd wat lastiger krijgt. De winter heeft uiteraard voor- maar ook nadelen. Sommigen profiteren ervan om gezonder te worden, anderen riskeren elke winter weer ziek te worden: soms griep, soms verkoudheid, soms reumatische kwalen, daar komt dan nog de kans op corona bovenop, soms lopen ze zelfs het risico op hartproblemen, want wie niet voorzichtig is in deze koude periode en niet over een goede bloedsomloop en voldoende immuniteit beschikt, kan ziek worden, zelfs ernstig gevaar lopen. Daarom is het altijd verstandig zijn weerstand te versterken, en zijn bloedsomloop en hart sterk te houden, zodat je van de winterkou niets te vrezen hebt. Door corona zitten velen binnen en de zomer was ook al niet veel soeps, de herfst was te kort en de vooruitzichten niet rooskleurig… Dat maakt dat veel mensen niet goed zijn voorbereid, de immuniteit laat te wensen over, vandaar dat heel wat mensen ziek worden. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Je kan er zelf heel wat aan doen, door je natuurlijke weerstand te versterken.

Natuurlijke weerstand

Hoe komt het dat sommige patiënten gemakkelijk ziek worden, terwijl anderen zonder problemen sommige ernstige infectiegolven doorstaan. Hoe is het mogelijk dat bepaalde mensen, zelfs jongeren geen winter overslaan zonder verkouden te worden, of zelfs corona te pakken krijgen, terwijl anderen er geen enkele moeite mee hebben, nooit ziek zijn en zich zelfs in een besmet milieu kunnen bevinden zonder dat ze daar zelfs het slachtoffer blijken van te worden. Ze zijn er trouwens doorgaans ook niet bang voor, als zijn ze er blijkbaar heilig van overtuigd dat de infecties bij hen toch geen kans hebben en dat is ook zo. Hoe kunnen anderen er iets aan doen om ook in deze categorie te belanden?

Doe meer aan sport, zo versterk je je lichaamseigen afweerkrachten. Wandelen, naar buiten komen, stappen, is ook in de winter heel belangrijk. Gezonde voeding is uiteraard vanzelfsprekend.

Je hebt natuurlijk van huis uit, dat wil zeggen door de erfelijkheid, je persoonlijke eigenschappen meegekregen. Die erfelijkheid bepaalt uiteraard in zekere mate je ontvankelijkheid voor bepaalde ziekten. Daarmee is alles evenwel nog niet gezegd. Er zijn in eenzelfde gezin vaak grote tegenstellingen, ondanks het feit dat ze dezelfde erfelijke eigenschappen hebben. Het natuurlijke afweersysteem kan dus binnen eenzelfde gezin grote afwijkingen opleveren. Dat betekent dus ook dat je zelf heel wat in handen hebt om dat afweersysteem te stimuleren.

Voldoende vitamines

Zorg er in de eerste plaats voor dat je voldoende vitamines naar binnen krijgt. De voeding is daar het aangewezen middel voor. Als je tekorten hebt is het prettig voor aanvullende vitamines te zorgen. Denk in deze periode vooral aan vitamine C en D. Maar best van al is het om de voeding dermate aan te passen dat je geen pillen nodig hebt. Dagelijks voldoende vers fruit en een grote hoeveelheid verse groenten, waarbij rauwkost een niet onaanzienlijk deel moet zijn, is een must. Niets kan verse groenten en vruchten vervangen. Bovendien hebben verse groenten grote hoeveelheden vezels, waardoor je niet alleen verplicht bent goed te kauwen, waardoor je de darmen en maag spaart, maar waardoor je ook in gewicht kunt afnemen en het hongergevoel sneller verzadigd is. Het microbioom in de darmen snakt ernaar. Meer dan tachtig percent van de immuniteit wordt trouwens door bacteriën in de darmen opgebouwd. Als je een gezond microbioom hebt, is de kans klein dat je ziek wordt. Dus: meer vezels, meer vitamines en mineralen en minder junkfood en geraffineerde kost, want dat beschadigt het microbioom.

Ontspanning en sport

Een van de middelen waar je niet zou aan denken als een versterking voor het immuunsysteem is sport en ontspanning. Vooral fysieke beweging is van groot belang. Het komt er niet zozeer op aan een weekend lang intensief te sporten, dan wel dagelijks, of toch drie- tot viermaal in de week geregeld gedurende een uurtje aan sport te doen. De tijdsduur is belangrijker dan de intensiteit. Een uurtje gezapig joggen of gewoon wandelen, wat je in de winter ook gemakkelijk kunt, is veel beter dan tien minuten hardlopen. Een uurtje fietsen beter dan een kwartier powertraining.

Van belang is dat de spieren actief zijn, zonder dat ze overbelast worden. Op die manier worden hormonen en stoffen vrijgemaakt en in de spierweefsels afgegeven waardoor de immuniteit of de natuurlijke afweerkracht tegen ziekte en besmetting toeneemt. Zo is het ook goed geregeld te zwemmen, of te stappen, te fietsen of te roeien. Daarmee zijn de gezondste sporten vermeld. Af en toe zweten is natuurlijk ook gezond: een warm bad, een sauna en een wisseldouche maken van jou een ander mens.

Tabak, alcohol en overmatige calorieën waaronder suiker zijn uiteraard uit den boze. Gezond denken en geregeld een ontspanning van geest zijn uiteraard geweldige stimulansen van een gezond lichaam. Zo word je veel minder en hopelijk helemaal niet meer ziek. En zal je ook vitale organen zoals longen en hart ook in de winter kunnen beschermen. Maar ook je hart en bloedsomloop zal ervan profiteren.

Als je het hart een steuntje wil geven dan is Crataegus oftewel meidoorn daar ideaal voor.

Een tip: Een goed natuurlijk preparaat is Crataecin van Fytobell.

Je vindt Crataecin in de apotheek met CNK-bestelnummer 2899-896.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.be. Op die manier komt zowel je weerstand als je hart en bloedvaten versterkt uit de winter.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer