mrt 25, 2024 | Actueel, Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Daar is de lente, daar zijn de berkenpollen

Wat elk jaar moest gebeuren is ook gebeurd: de lente is er en meteen dag op dag worden de eerste berkenpollen gesignaleerd door de gezondheidsinstelling Air Allergy, een meetnetwerk dat de uitbarsting en de verspreiding van pollen over het grondgebied van het land opvolgt en de medische instellingen waarschuwt.

De berken gaan bloeien en dus hebben één op de tien landgenoten last van overgevoelige reacties. Probiotica en natuurlijke antihistaminica kunnen je helpen.

Elk jaar is het wat vroeger, althans afhankelijk van het weer, de warmte, de zonneschijn en de regendagen. Maar nu is het officieel het berkenpollenseizoen is geopend. Het lijkt wel een beursgang of een commerciële instelling zoals dat door de overheid benoemd wordt, maar het is een weinig te verwachten opening, want duizenden landgenoten beginnen met niesbuien, hoesten, tranende ogen, een loopneus, kortom een niet te benijden ellende.

Gelukkig de mensen bij wie het immuunsysteem niet zo heftig werkt, of liever niet in overdrive gaat. Sciensano volgt ook de verschillende periodes van de golven van pollen, want zo zijn er verschillende per jaar: pollen van bomen en heesters, maar ook bloemen, grassen en allerlei vreemde stoffen die door de slijmvliezen van de mensen als gevaarlijk worden beschouwd en dus hinder ondervinden van de weerstand die het oproept.

Volgens Medi-Quality zijn de berkenpollen er dit jaar meer dan veertien dagen vroeger. In Brussel zijn in een meetstation meer dan 100 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht geteld en dat is de grens om patiënten te waarschuwen dat ze best maatregelen nemen.

Gevoelige personen kunnen volgens Sciensano al vanaf 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht hinder ondervinden.

Soms gevaarlijk

Wie een overgevoeligheid heeft voor pollen, huisstofmijt, voedsel, bepaalde medicijnen… krijgt gewoonlijk een antihistaminicum of de raad om van dieet te veranderen. Soms is dat echt nodig, omdat er levensgevaar kan optreden. Iemand kan zo heftig reageren op schaaldieren of vis, dat de lippen, de slijmvliezen, de keel gaan opzwellen waardoor ademnood kan ontstaan en in beperkte gevallen zelfs levensgevaar. Geen reden om paniekerig te reageren, maar wel om alert te zijn. Zeker als het jonge kinderen betreft en ouders met hen op vakantie gaan. In vakantielanden weet men niet altijd hoe het eten is voorbereid, wat de herkomst is en welke ingrediënten zijn gebruikt.

Seizoen

Van stuifmeel weet men het: het is doorgaans seizoensgebonden. En nu spelen de berkenpollen op.

Bovendien zijn omgevingsfactoren steeds meer bepalend voor de ontwikkeling of de ernst van een allergie: fijnstof, industrielucht, gebrek aan natuur die niet bloeit. Ook steeds meer jonge mensen worden allergisch. Men houdt er rekening mee dat één op de tien landgenoten last heeft van de berkenpollen.

Verschillende boomsoorten kunnen pollenallergie veroorzaken, maar de berk is wel kampioen. Daarnaast komen de els en de es.

Hoe weet je het?

Een pollenallergie begint gewoonlijk met niezen, hoesten, een looppneus, jeukende ogen en vermoeidheid zonder dat er een verklaring voor is zoals sport of zware arbeid.

Dat komt doordat het immuunsysteem over reageert omdat het de pollenaanval als gevaarlijk voor het lichaam beschouwt en dus een histaminestoot geeft.  Enkel in putje winter en het vroege voorjaar zijn er geen bloeiende planten en dus ook geen pollen of stuifmeel. Een zalige periode voor wie allergisch is. Maar het pollenseizoen verlengt elk jaar: van februari tot oktober. De berkenpollen zijn het meest te duchten en daar hebben allergiepatiënten nu dus last van.

Eigenlijk lijken de klachten op die van een verkoudheid, maar het grote verschil zit in het feit dat een pollenallergie maandenlang, zelfs een heel seizoen kan aanslepen, terwijl een verkoudheid na een paar dagen al verbetert en gunstig evolueert.

Hoe merk je het?

 • Vermoeidheid.
 • Niezen en hoesten.
 • Ademnood.
 • Gestoorde slaap.
 • Minder last tijdens regendagen.
 • Prikkende ogen.
 • Hoofdpijn.
 • Een mistig gevoel in het hoofd.
 • Loopneus of verstopte neus.

Wat kun je ertegen doen?

 • Gebruik bij voorkeur natuurlijke middelen en eet gezond.
 • Ga niet wandelen op zonnige en winderige dagen.
 • Was de haren ‘avonds voor bedtijd zodat de pollen weggespoeld worden.
 • Slaap niet met open vensters.
 • Gebruik geen antibiotica, dat helpt geen zier, maar wel probiotica.
 • Gebruik een natuurlijk antihistaminicum zoals Salsaparilla.
 • Vermijd parken en plantsoenen waar bloeiende bomen, heesters of bloemen staan en in deze periode de berkenbomen.

Een tip:

Allobiose van Fytobell als probioticum om het microbioom te versterken.

Smilabell van Fytobell, het natuurlijke antihistaminicum.

Je vindt Allobiose zowel als Smilabell in de apotheek of je kunt deze natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com

Met volgende CNK-bestelnummers:

Smilabell met CNK: 2991-487

Allobiose met CNK: 4785-374

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer