nov 30, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat is eigenlijk gezonde voeding?

Er zijn clubs over opgericht en strenge propagandisten maken hun dieet tot een soort geloof. Maar wat moet je er als leek mee: welk dieet is het gezondste en wat moet je absoluut vermijden?

De wetenschap evolueert en het is voor de consument niet eenvoudig om het kaf van het koren te scheiden. Vroeger werd vet als de baarlijke duivel afgeschilderd en moest massaal overgeschakeld worden naar een koolhydraatrijk dieet: minder vetten, meer suikers. Tot aan het licht kwam dat het om corrupte informatie ging waarbij zelfs wetenschappers zich hadden laten omkopen door de suikerlobby.

Nu weet men beter: geraffineerde suikers en koolhydraten zijn ontstekingstriggers. Dat betekent ook dat ze mini-ontstekingen in de bloedvaten kunnen veroorzaken, met alle gevolgen vandien. Vroeger mocht je geen eieren eten, nu weet men dat eieren juist gezond zijn, terwijl geraffineerde koolhydraten moeten vermeden worden. Lees dus beter de etiketten op alle producten, want tot pekelharing toe, kan suiker of zoetstoffen bevatten.

Om gezond te blijven heeft niet enkel belang wat je eet, maar ook hoe je eet en wanneer je eet.

Bovendien is het onbegrijpelijk dat personen achter de grote suikerlobby, tegelijk de vermageringsbranche in handen hebben: zowel suikerfabrieken als de Weight Watchers. Je kan dus zelf concluderen.

Maar intussen is het wel uitkijken naar voedsel dat gezond is en hoe kan je best beschavingsziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker helpen voorkomen?

Wat is schadelijk?

We kunnen ellenlange onderzoeken doen naar de kwaliteit van het voedsel en volgens de hoek van waaruit je het lichaam bekijkt, krijg je een ander beeld. Maar welke voeding voorkomt nu kanker en vaatziekten en wat is het ideaal voor de mens?

Het is niet enkel van belang WAT je eet, maar wel HOE je eet. Goede gezonde biologische kost is wel interessant, maar als je niet de juiste manier van eten hebt, kan het toch meer schade berokkenen dan je er nut van hebt.

Schadelijk is o.m.:

  • Teveel eten.
  • Te snel eten.
  • Een hele dag door eten.
  • Te laat eten.
  • Snoepen.

Je mag nog zo’n kwalitatief goed voedsel hebben, als je het eten naar binnen schrokt, heeft het geen zin. Traag en rustig eten is dus heel belangrijk en ook eten in een aangename atmosfeer. Sommige mensen eten slechts éénmaal per dag en staan dan versteld van het resultaat. “Dokter ik eet enkel gezonde voeding en zeer weinig en toch heb ik eczeem en sta ik vol puistjes…” Ze vergeten erbij te vertellen dat ze de hele dag door eten, van ’s morgens tot ’s avonds, zonder ophouden: nu een nootje, dan een appeltje, dan een koekje, dan een pasteitje, dan biologische chocolade… enz.

Traag en minder eten

Een dokter vertelde dat hij op een dag een vrouw uit een reformwinkel op consultatie kreeg. Ze begreep maar niet dat ze niet gezond was met „al dat gezond voedsel”. Maar de manier waarop ze at en hoeveel ze at (de hele dag door) maakten dat de kwaliteit van het voedsel ondergeschikt werd aan de manier van eten.

Hoe kan je anders verklaren dat nonnetjes en paters langer leven, hoewel ze vaak ongezonde kost te verorberen krijgen? Omdat ze slecht bij kas zitten, kopen ze overschotproducten van de dag tevoren: koffiekoeken, croissants, conserven, pensionaatskost, vaak voor een appel en een ei… en toch worden ze minder gauw ziek, worden in de negentig, maar… ze zitten vaak meer dan een uur aan tafel, ze eten traag en weinig en zeker niet meer dan driemaal per dag.

Eigenlijk mag het avondeten niet later dan 19 uur worden genomen. De meeste mensen voelen zich niet meer fit omdat ze te laat souperen. Het zou al voldoende zijn dat ze één avond niets meer eten en de rest van de week na 19 uur niets meer naar binnen werken om zich al stukken beter te voelen.

Discipline

Goed en gezond eten vraagt discipline. Maar de manier van eten is zeker even belangrijk als wat we eten.

Maar natuurlijk heeft het wel belang dat je gezond voedsel kiest: zonder kleurstoffen, zonder bewaarmiddelen, liefst biologisch gekweekt, zo volwaardig mogelijk, volkoren in de plaats van geraffineerde producten, en alles zo weinig mogelijk bewerkt.

Je moet het etiket lezen en zelfs dat is niet voldoende, want sommige garnalen bijvoorbeeld gaan in een scheikundig bad om gemakkelijk te kunnen worden gepeld en sommige schapen krijgen tegenwoordig al een chemokuur (zoals bij kankerpatiënten) omdat ze zo automatisch hun haar zouden verliezen, waardoor ze niet meer moeten geschoren worden… Maar je krijgt wel dat vlees naar binnen…

Ook variatie aanbrengen in het menu is belangrijk.

Veel groenten en fruit vormen de basis. Vroeger kwam enkel op feestdagen een kippetje op tafel en dat was dan nog echte kip. Nu is dat al de eenvoudigste kost geworden.

Maar de ingrediënten van gezonde kost zijn gekend: gezonde vetten (Omega-3) dus vis, olijfolie, kokosolie, gezonde koolhydraten, dus fruit en groenten en volkoren en gezonde eiwitten: vis, eieren, gefermenteerde zuivel. Eet traag, eet in een gezellige atmosfeer en eet niet te laat ’s avonds. Daarmee heb je het beste gedaan en zal je een goede gezondheid als beloning krijgen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoofdpijn door te weinig drinken

Veel drinken is essentieel voor de afvoer van afvalstoffen en het voorkomt uitdroging. Een tekort aan vocht kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Daarnaast kan een vochttekort leiden tot verstopping. Drink daarom minimaal 2 liter per dag. Wát je drinkt is wel...

Lees meer

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer