nov 30, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Jongeren en rokers hebben gevaarlijke tekorten

Goedkoop en gezond voedsel zijn bijna twee tegenstrijdige begrippen geworden. Door de economische malaise waarin we door de overheden en het grootkapitaal zijn ingeluisd, hebben veel gezinnen het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Er wordt op elke euro gekeken en bespaard vanwege de hoge energiekosten.

Door de economische crisis hebben veel gezinnen het moeilijk. Daardoor wordt ook bespaard op voeding die vooral omwille van de prijs wordt gekozen en minder omdat het gezond is.

Begrijpelijk dat de winkelkar er zal onder lijden. Dat het niet verstandig en gezond is, weet iedereen, want gezonde basisvoeding kost geld. Daar moet naar gestreefd worden, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Vandaar dat veel mensen te weinig vitamines en mineralen naar binnen krijgen en bovendien zijn de levensgewoonten van velen, ook van kinderen en jongeren niet altijd conform de gezondheid.

Rokers en alcoholverslaafden zijn de eerste slachtoffers. Weinigen weten misschien dat rokers viermaal meer vitamine C nodig hebben dan niet-rokers, omdat tabaksrook deze vitamine viermaal vlugger verbrandt. Het is dus niet verwonderlijk dat rokers een tekort vertonen aan vitamine C, ondanks het feit dat hun basisvoedselpakket volgens de internationale normen voldoende vitamine C bevat.

Vandaar ook dat rokers sneller het slachtoffer worden van verkoudheden en griep omdat de lichaamscel minder goed beschermd is. Ze krijgen op die manier ook te weinig antioxidanten naar binnen en vallen dus gemakkelijker ten prooi aan ernstige kwalen zelfs kanker en hart- en vaataandoeningen.

Verloren vitamines

We mogen bovendien ook niet vergeten dat veel vitamines verloren gaan vanaf het moment dat deze producten geoogst worden.

Allereerst door de tijd die verstrijkt tussen het oogsten en het consumeren. Verder geven sommige bewaarmethodes aanleiding tot sneller vitamineverlies. Vooral producten die in het licht worden bewaard verliezen sneller hun vitamines. Ook groenten en vruchten die te klein worden versneden of geraspt, verliezen meer vitamines. Vitamines oxideren namelijk ook aan de lucht. Je moet dus alles licht- en luchtdicht verpakken als je lang de vitamines wil bewaren. Ook koel bewaren is een must, want door warmte gaan heel wat vitamines C verloren.

Een te lang kookproces bij groenten is op die manier verantwoordelijk voor snelle afbraak van vitamines. Uiteindelijk eten veel patiënten op de verkeerde wijze: te veel ’s avonds, te weinig ’s morgens, te snel, uit het vuistje. De absorptie kan gestoord zijn. Daardoor hebben sommigen niet alleen te weinig vitamines, vaak ook te weinig ruwvezelstoffen, mineralen en oligo-elementen, terwijl de aanvoer van vetten en koolhydraten meestal te hoog ligt, vooral bij hen die in fastfoodtenten de ingrediënten voor hun culinaire geneugten gaan halen.

Acuut tekort aan vitamines

Frieten, hamburgers en kaaskroketten, en chips, oftewel junkfood, behoren niet tot de ideale voeding van de patiënt die lang en gezond wil leven. Afgezien van het feit dat ze veel te weinig vitamines op hun bord krijgen. Een groot deel van de bevolking eet weinig of geen fruit meer en er zijn niet te veel eettafels waarop elke dag een portie rauwkost wordt geserveerd.

Je moet maar eens in de gaten houden wat er op het bord blijft liggen op restaurant. De meeste gasten laten hun groenten grotendeels achter op het bord. Groenten worden door velen lachend als “konijnenvoer” betiteld, terwijl ze eigenlijk beter wat meer groenten zouden eten. Ze eten liever het konijn op dan de groenten, bij wijze van spreken.

Rekening houdend met het feit dat bovendien de groenten en vruchten tegenwoordig veel minder vitamines en mineralen bevatten, is het niet te verwonderen dat een zeer groot deel van de bevolking een acuut tekort aan vitamines heeft.

Ben je een risicopatiënt?

Niet alleen de wijze waarop men eet en drinkt is bepalend voor het al dan niet optreden van vitaminetekorten, ook de totale leefwijze is daar voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat door roken de hoeveelheid vitamine C in het bloed met ongeveer veertig percent vermindert, in vergelijking met niet-rokers die hetzelfde voedselpakket krijgen. We schreven het al: zware rokers verbranden hun vitamines veel sneller dan niet-rokers. De stofwisseling in hun lichaam verloopt namelijk veel sneller.

Datzelfde fenomeen voltrekt zich ook met de vitamine A die wordt gevormd uit provitamine A. Ongeveer een kleine twintig percent minder bij zware rokers. Niet te verwonderen dus dat patiënten die ondanks hetzelfde dieet toch op een verschillende wijze reageren en een verschillende gezondheid hebben.

Gevaarlijke vermageringsdiëten

Wie ook te kampen kunnen hebben met tekorten zijn patiënten die te weinig eten, bepaalde vermageringskuren volgen of zich eenzijdig voeden. Een normale volwassen persoon moet tussen de 2000 en 2500 calorieën per dag gebruiken. Wie beneden de 1500 calorieën komt, loopt ernstig gevaar te moeten afrekenen met gebreksziekten.

Omdat in dit dieet niet alleen minder calorieën voorkomen, maar ook minder eiwitten, vitaminen en mineralen, ontstaat gevaar voor de gezondheid.

Een dieet volgen kan heel goed zijn, maar je moet je verstand gebruiken en deskundige raad inwinnen. Bovendien mag je niet om het even welke vermageringskuur volgen en ook niet om het even wanneer.

De meeste vermageringskuren zijn trouwens gevaarlijk. Herinner je het Atkinsdieet waar een overvloed aan eiwitten op de duur kon zorgen voor ernstige stofwisselingsziekten, zowel aan hart en bloedsomloop, maar ook aan gewrichten en uiteindelijk leidde tot reumatische aandoeningen. Te veel eiwitten en te weinig vezels en vitamines kan het lichaam ernstig beschadigen.

Opgepast met haastige hapjes

Er is een soort nieuwe eetcultuur ontstaan. Vooral kinderen en scholieren zijn er dol op, omdat het in de eerste plaats goedkoop is, beantwoordt aan hun smaak en ze met kameraadjes gemakkelijk zo’n fast foodtent kunnen binnenstappen. Het is als het ware het restaurant op hun niveau. Wat ze niet weten is dat lekker en gezond niet altijd samengaan.

Veel schoolkinderen zijn vanwege het junkfood pafferig en dik, maar missen toch de nodige energie en vooral het uithoudings- en concentratievermogen die broodnodig zijn om goed en langdurig te kunnen studeren. Hamburgers uit het vuistje op een toast, een zakje vette frieten, kaas als dessert of een ijsje en dat alles doorslikken met een coladrankje, is uiterst eenzijdig, te veel vet, te veel suiker en te veel cafeïne, terwijl de noodzakelijke vitamines, mineralen en voedingsvezels ontbreken. Bovendien verleren de jongeren daardoor grondig te kauwen, rustig te eten in een aangename omgeving en hebben ze geen weet meer van wat nodig is voor hun gezondheid.

Ouders zouden er beter aan doen hun kinderen belegde boterhammen mee te geven naar school in de plaats van hen wat zakgeld te geven waarmee ze in de stad kunnen gaan eten in dergelijke eettenten die reclame maken op televisie en de argeloosheid van de jeugd en de gemakzucht van de ouders misbruiken.

Op die manier worden de jongeren trouwens ook langzaam voorbereid op een jachtig levensritme, waarin geen tijd en ruimte meer is om rustig te proeven van lekkere, gezonde en natuurlijk voortgebrachte en bereide spijzen.

Niet alleen rokers, en jonge personen die al hun energie uit het voedsel moeten halen om te groeien tot gezonde volwassenen moeten uitkijken met wat ze eten, ook volwassenen en ouderen vooral moeten hiermee bezig zijn.

Honger door crisis

De huidige crisis heeft er ook voor gezorgd dat eerst en vooral naar de prijs van het voedsel wordt gekeken en niet naar de voedende waarde of het effect op de gezondheid. Heel wat jongeren worden naar school gestuurd met een lege boterhammendoos en de opdracht: “koop je een pakje chips”.

Dat een dergelijke houding tot problemen zal leiden op latere leeftijd is duidelijk, maar ook dat het nu al voor de deze jongeren funest is: ze worden moe, landerig en kunnen zich moeilijker concentreren.

Hun schoolresultaten zijn er dan ook naar.

Om die tekorten snel aan te vullen kan gebruik worden gemaakt van een goed natuurlijk preparaat.

Een tip: Mineravit van Fytobell.

Je vindt Mineravit van Fytobell in de apotheek meet CNK-bestelnummer: 3002-532.

Of je kunt Mineravit van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be

De mineralen en vitamines zullen je kinderen maar ook jezelf deugd doen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer