sep 28, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet goed bezig dus.

Maar zo wordt ook gezegd dat obesitas vergelijkbaar is met roken, althans wat het effect op de levensduur en de gezondheid betreft.

Wie te veel weegt, beweegt minder, maar slaapt ook slechter!

Wil je langer leven, doe dan iets aan je zwaarlijvigheid en laat de oorzaak opsporen.

Want vetzucht is absoluut ongezond. Sommigen zijn zelfs van oordeel dat overgewicht gevaarlijker is voor de gezondheid dan roken. Zwaarlijvigen hebben twee- tot viermaal meer kans op hart- en vaatziekten en viermaal meer kans om suikerziekte te krijgen. Je bent sneller kortademig en hebt een grotere kans op chronische lage rugpijn.

Volgens Amerikaanse wetenschappers slapen mensen die acht kilo of meer te zwaar zijn ’s nachts ook slecht. Ze liggen vaker en langer wakker en voelen zich daardoor overdag veel sneller vermoeid. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat dikke mensen overdag meer behoefte hebben aan een hazenslaapje tussendoor. Het overgewicht zou ervoor zorgen dat het immuunsysteem voortdurend op volle toeren draait, en dat kost energie. Onlangs werden ook overgewicht en astma met elkaar in verband gebracht.

Afvallen kan helpen om minder last te hebben van astma. Meer bewegen is hét wapen tegen overtollige kilo’s. Nu is gebleken dat beweging ook helpt tegen depressiviteit. Driemaal per week lopen, bleek hetzelfde effect te hebben als een behandeling met medicijnen. Volgens een Australische arts zijn veel kinderen te dik, omdat ze te veel naar televisie kijken, daardoor te vaak tussendoortjes knabbelen die meestal te zoet zijn en bovendien bewegen ze te weinig. Volgens deze arts zijn bij kinderen van vier jaar oud al vetafzettingen in de aorta gevonden, en waren bij sommigen met tien jaar al de eerste tekenen van hartziektes te zien.

Minder tv-kijken dus, en meer buiten spelen! Sommige maatschappijen voor levensverzekeringen verlagen de premie als men onder het normale gewicht zit, want vetzucht verkort absoluut het leven. Kortademigheid is tenslotte een belangrijke reden om af te vallen: zwaarlijvigen hebben geen uithoudingsvermogen en van het een komt het andere: ze bewegen nog minder, slapen nog slechter, eten nog meer… het wordt een duivelskring.

En een tip om beter te slapen: Escholcin van Fytobell, met CNK-bestelnummer: 2899-912 voor de apotheek.

Je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer