feb 17, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe moet je eten om kanker te vermijden?

Steeds meer wordt het accent gelegd op de relatie tussen voeding en gezondheid, tussen gezond oud worden en authentiek en natuurlijk voedsel. De kwaliteit van ons dagelijks eten gaat er zienderogen op achteruit, omdat de voedselproductie en distributie in handen is van de industrie. Ze zetten de natuur van langsom meer naar hun hand: geforceerde zaden, beschermende middelen zoals ze dat noemen, kleurstoffen, bewaarmiddelen, aroma’s. Het voedsel bevat soms maar amper de helft van de vitamines van vijftig jaar geleden. En je dan maar afvragen waar die beschavingsziekten vandaan komen.

Het is duidelijk dat de leefstijl en de voeding enorme invloed hebben op de gezondheid van onze cellen.

Alles wat we eten is al lang vergiftigd. Gespecialiseerde artsen zijn er zeer pessimistisch over gestemd. Als we denken dat we gezond eten, dan spelen we toch dagelijks vergif naar binnen. Zelfs met het Belgische paradepaard als frituurvet wordt geknoeid. Jammer genoeg is de voeding in industriële handen geraakt en in deze coronatijd is dat nog meer het geval. Het kleinschalig kweken van voedsel en het bereiden op individueel niveau is al lang voorbij. Wie de moed heeft aan bio-landbouw te doen is al veel beter af, maar men kan toch ook zijn privé-regenwolk niet bestellen, evenmin als zijn privé grondwaterbron. Op termijn geeft dat zeker genetische ontsporingen en kanker. Dat is uniek in de geschiedenis van de mens, dat hij kapot gaat aan wat hem in feite in leven zou moeten houden. Misschien is dit wel een moderne versie van de pest. Het is klaar dat de sublineaire drempel of onderdrempel van onze voeding leidt tot degeneratieve ziekten. Daarmee overrompelen vrije radicalen ons antioxidantensysteem en in de coronatijd is dat nog erger, want nu vallen limieten en kritische grenzen gemakkelijker weg, alleen de smaak telt en vooral veel eten en drinken is nog van belang, een echte aanslag op onze gezondheid. Voor mensen met een wat zwakker immuunsysteem en voor ouderen kan dit soms wel eens fataal zijn.”

Zelfs kanker bij vegetariërs

Dat is geen evolutie meer, maar devolutie en revolutie. Wat vroeger niet voorkwam gebeurt nu: ook bij vegetariërs wordt al kanker vastgesteld. De kankers worden ook veel agressiever en evolueren sneller. Kan ook niet anders; zowel de voeding, de lucht als het drinkwater zijn vervuild. Verf uw huisgevel wit en het jaar daarop zit die vol zwarte strepen. Alles komt uiteindelijk naar beneden, alles wat door de schouwen naar omhoog gaat en wat uit de uitlaat van vliegtuigmotoren komt. Er is een verschil tussen acute toxiciteit en die op termijn, waarbij we de relatie tussen wat we zien en wat we hebben gegeten niet meer herkennen. We zien ook geen verband meer tussen een ziekte en wat we dertig jaar geleden hebben gegeten. Bovendien is vervuiling even mobiel geworden als wijzelf. We verplaatsen ons elk uur van de dag tegen suizende snelheden, maar de vervuiling haalt ons in. Er is een mondialisering van een gigantisch en bijna onoplosbaar probleem: je treft zelfs gechloreerde koolwaterstoffen aan in het vet van de pinguïns aan de zuidpool, waar nooit één gram pesticide is gebruikt. Onze wereld is een gesloten nest dat we grondig hebben vervuild.

Wat is dan nog gezond?

Moeten we dan op onze honger blijven, niet meer eten, niets meer drinken? Dan ga je ook dood! Maar eten kan ook lekker en gezond zijn, hoewel daar enige fantasie voor nodig is en vooral veel geduld en ijver, want dan ben je wel verplicht om zelf achter het fornuis te gaan staan. Aan alles wat met industrie te maken heeft, kleeft geld en daar moet je waakzaam voor zijn. Men kleurt wijn, men brengt sterke drank op smaak met additieven, met voegt alcohol van twijfelachtige kwaliteit bij wijn om de smaak te versterken, er wordt gekleurd, geloogd met besmet runderbloed, men krijgt nu al BSE door het drinken van sommige Bordeauxwijnen. Zelfs het fruit krijgt groeihormonen om van de dieren maar te zwijgen.

Men ziet het wel in, dat de vervuiling en de vergiftiging van het voedsel en het milieu gemondialiseerd is, maar wat doen ze eraan? De toxische agressie heeft de discussie over ideaal voedsel zelfs op het tweede plan gebracht, we moeten nu afwegen wat niet te giftig is. Alles wat we eten bevat al transvetzuren, van de gebakjes tot koekjes en chocolade, frieten, pizza’s, plus resten van DDT natuurlijk.

De basisvoeding moet toxinevrij kunnen worden gemaakt. Je hoeft niet te leven zoals Shelton en Montignac voorschreven, behalve als je een fragiel immuunsysteem hebt, maar je kan gezond eten door wat kritischer te zijn en goede dingen te kiezen en te kopen.

Vers

Eet enkel verse producten die je bij voorkeur zelf hebt toebereid.

Je kan bijvoorbeeld genieten van het leven zelfs in deze coronatijden en toch gezond blijven als je:

 • niet rookt
 • geen varkensvlees eet of ander rood vlees beperkt.
 • geen vet rundvlees gebruikt (vanwege het verzadigd vet en de Pcb’s).
 • geen transvetten gebruikt of maakt, maar koudgeperste olijfolie om te koken.
 • niet te veel polyonverzadigde vetzuren gebruikt (plantaardige oliën), want die zijn gevoelig voor verhitting en dan ontstaan transvetten.
 • zo weinig mogelijk grillt.
 • zoveel mogelijk biologische groenten, vruchten en granen gebruikt.
 • zuivel bij voorkeur in verzuurde of gefermenteerde vorm gebruikt zoals yoghurt, met die beperking dat wie er allergisch voor is, het toch maar beter kan laten staan.
 • Eet gerust eieren, hoewel er jarenlang een controverse over bestond, maar kies ze wel van biologische oorsprong. In rauwe eieren zit trouwens een stof die de cholesterol in suspensie houdt en maakt dat hij niet oxideert. Pfeizer schreef zelfs dat het aandeel van een paar eieren per week in de voeding totaal te verwaarlozen is, omdat we het grootste deel van de cholesterol in het lichaam zelf aanmaken. Zet iemand met een hoog cholesterolgehalte op een eiervrij dieet, de cholesterol zal niet dalen. Het is veel belangrijker te weten hoe de eitjes gebakken zijn, in welke olie of boter en welke stoffen er zijn aan toegevoegd. Het zout dat er op ligt zal van grotere betekenis zijn voor onze gezondheid, dan de cholesterol in het ei zelf.
 • Kies mediterrane voeding zoals de Grieken, ze worden straatoud en ze eten toch ook lekker. Eet ook regelmatig en niet te laat ’s avonds, eet ook niet als je gejaagd bent.
 • Eet gezonde verse zeevis, liefst een vette soort. Kies voor vis die in de diepzee is gevangen en wees voorzichtig met rivier en zoetwatervissen en ook met gekweekte vis uit kwekerijen, want ook daar geeft men voedsel aan dieren om ze snel panklaar te krijgen, plus er wordt voor sommige soorten gebruik gemaakt van antibiotica.

Maar vis is gezond en op zo’n coronadinertje kan dat best smaken, ook op grootmoeders, dus op gezonde wijze. Op die manier heb je alle kansen benut om niet ziek te worden en de cellen gezond te houden en bestand te maken tegen ernstige aandoeningen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer