mrt 20, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Resveratrol het sterkste antioxidant beschermt ook tegen tumoren

Vroeger werd gesteld dat rode wijn bijzonder goed was ter preventie van hart- en vaatziekten. Zelfs oudere dames die niet gewend waren om alcohol te gebruiken, integendeel zelfs, kregen van veel artsen de raad om toch maar elke avond een glaasje rode wijn te genieten. De uitleg was simpel in alle opzichten: “Je slaapt er goed van en het beschermt je hart.” Geen van beide stellingen was juist en ver van wetenschappelijk onderbouwd. Het tegendeel was zelfs het geval. Tegenwoordig weet men dat alcohol altijd nadelig is, zelfs in kleine hoeveelheden en zeker ook voor vrouwen: het helpt geenszins hart- en vaatziekten voorkomen, wel integendeel. Het werkt atherosclerose in de hand, het vergroot de kans op borstkanker, bevordert maagdarmkanker en bovendien belast het de lever.

Resveratrol is een sterke antioxidant dat zowel hart en bloedvaten beschermt, gunstig is voor de huid en ook veroudering afremt. Ook maakt het dat kankercellen niet opgewassen zijn tegen een goed werkend immuunsysteem.

Antioxidanten

Waar komt die stelling dan vandaan? Heel eenvoudig van de drankenlobby die een deel van het verhaal heeft uitvergroot en de kwaliteiten van sommige stoffen in wijn werden geëxtrapoleerd naar de “hele fles”.

Er werd verwezen naar de antioxidanten als reddende engel” ten opzichte van vele kwalen. Voor die goede eigenschappen waren inderdaad de antioxidanten verantwoordelijk zoals resveratrol, een stof die ons door de natuur geschonken wordt en te vinden is in vruchten en dan vooral in de schil, maar ook in blaadjes van thee. Daarom worden ook gefermenteerde thee en vooral groene thee aanbevolen. 

De beschermende invloed t.o.v. hart en bloedvaten was al bekend: de bioflavonoïden en terpenen houden de bloedvaten jong. Deze stoffen zijn trouwens vooral te vinden in de schil van vruchten en… in zwarte en Japanse groene thee. Maar ook groenten en kruiden, naast vruchten zijn de belangrijkste leveranciers van antioxidanten. De ene vrucht en groente al meer dan de andere.

Ook tegen kanker

Thee drinken en vruchten eten, helpt de gezondheid te bevorderen. Ook rode wijn zou de stof resveratrol bevatten die van nature de druif beschermt tegen schimmelziekten op het veld. Niet de wijn op zich, noch de alcohol zijn daarom te prijzen, maar wel de druif. Omdat druiven het meest van alle vruchten resveratrol bevat, werden die eigenschappen overgedragen op de wijn. Maar omdat alcohol oxidatieve eigenschappen heeft, gaat die veronderstelling niet op. Want ook tomaat, bessen, cacao, koffie, olijven, pruimen, appelen, citrusvruchten enz bevatten resveratrol.

Die resveratrol zou ook een gunstige werking hebben t.o.v. kankercellen: het verhindert de ontwikkeling van een proteïne die een afweer opbouwt tegen het eigen immuunsysteem en tegen medicatie zoals van chemotherapie.

De activiteit van dit proteïne werd al een tijdje geleden ontdekt bij proefnemingen op muizen. Dit resveratrol zou de kankercellen weerloos maken tegen ingrepen van het eigen immuunsysteem en typische medicatie die bij kanker gegeven wordt. Het stimuleert ook een enzym dat zowel de zenuwen beschermt als ontstekingsremmende en zowel antibacteriële als antivirale kwaliteiten heeft. 

Als men de geïsoleerde stof aan medicijnen tegen kanker zou kunnen toevoegen, zou dat hun werkzaamheid gevoelig kunnen verhogen, aldus de Amerikaanse vorsers.

Veranderen

Maar de immuniteit versterken en giftige en gevaarlijke stoffen en bezigheden vermijden, is een eerste vereiste. Zo is het vermetel te veronderstellen dat resveratrol zo gunstig zou zijn voor het lichaam en ter preventie van ernstige ziekten, dat het daardoor toelaat ongunstige praktijken toe te passen zoals roken, geraffineerd eten, weinig rusten, slecht slapen en voortdurend onder stress leven. Die dingen moeten eerst en vooral worden aangepakt waarna antioxidanten ook hun deel kunnen bijdragen. 

En kun je wat extra antioxidanten gebruiken dan is hier een tip:

Groene thee van Fytobell. Je vindt Antioxid-Plus van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-718.

Of je kunt Groene thee van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer