jul 27, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook bacteriën kunnen hartinfarct veroorzaken

Van de belangrijkste oorzaken van hartinfarct is vrijwel iedereen op de hoogte, maar niet alle factoren zijn juist en ze zijn lang niet volledig. Zo meent de grote meerderheid dat cholesterol de grote boosdoener is, terwijl we daaromtrent decennialang door de geneesmiddelenindustrie en door cardiologen voorgelogen werden. Statines moesten worden verkocht en de aandacht van de echte oorzaak moest worden afgeleid. Profs van de vermaarde Harvard university hadden zich laten omkopen door de suikerlobby om de schuld in de schoenen van verzadigde vetten te schuiven.

Gevolg: wereldwijd gingen mensen vetten vermijden en meer suiker eten. Resultaat: miljoenen doden door hartinfarct, want in de plaats van het aantal hartziekten te verminderen, namen ze integendeel toe.

Cholesterol is namelijk het reparatiemiddel en dat wordt pas te hulp geroepen als er ontstekingen in de bloedvaten optreden. Dan wordt die ontsteking met cholesterol afgedekt. Wat moet je bestrijden? De cholesterol of de ontsteking.

De voeding is naast de erfelijkheid nog altijd de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten. Roken is compleet taboe, daaruit komen enkel slechte dingen tevoorschijn. Een ontsteking kan eveneens een hartinfarct veroorzaken en daartegen kan je best Omega-3 vetzuren gebruiken en suiker mijden.

Zo kan je beter suiker en alles wat suiker bevat vermijden om op die wijze ontstekingen in de bloedvaten te voorkomen, want suiker is een ontstekingstrigger.

Wat is dan de echte oorzaak?

Om te beginnen roken. Vijfmaal minder hartinfarct bij niet rokers.

Diabetes, ook zo’n verhaal waar suiker en geraffineerde producten hebben toe bijgedragen. Men ging minder vezels eten en minder groenten en fruit, terwijl dat juist belangrijk was, niet enkel vanwege de antioxidanten, maar ook omwille van de vezels.

Ook te hoge bloeddruk is een probleem. Maar ook hier is de voeding en het sedentaire leven met de vinger te wijzen. In de geïndustrialiseerde wereld komt meer hartinfarct, diabetes en hoge bloeddruk voor dan in de ontwikkelingslanden. Een teken aan de wand dat wijst in de richting van onze levenswijze. We leven te kunstmatig op alle manieren.

Ook de erfelijke aanleg, de leeftijd en het feit of je een man of vrouw bent spelen een rol. Met het stijgen der jaren neemt ook de kans op hartinfarct toe, dat is duidelijk. Maar niet enkel de leeftijd is van belang, want tijdens de oorlog in Vietnam werd op jonge gesneuvelde Amerikanen sectie verricht. De anatoom-patholoog stelde vast dat bij jonge mannen van achttien jaar al atherosclerose voorkwam en dat is een aanwijzing voor een later hartinfarct of beroerte.

Voorkom vernauwingen

Een hartinfarct en nadien hartfalen is vaak het gevolg van een vernauwing van de coronaire bloedvaten. Als de doorstroming te moeilijk wordt en dus de bloedvoorziening achter een vernauwing ontoereikend, dan dreigt een infarct. Nadien kan hartfalen voorkomen. Dan helpt snel reageren om te beletten dat het hart definitief stopt met kloppen. Elektroshock, of hartpompen of hartmassage kunnen nog redden wat er te redden valt.

De beste remedie: preventie

Hoe merk je een hartinfarct? Doorgaans is er een heftige drukkende pijn bovenaan de borstkas en een hevige pijn die uitstraalt naar de linkerarm zelfs tot in de kaak en de tanden. Als die pijn niet snel overgaat, moet gedacht worden in de richting van een hartinfarct. De patiënt die zo’n aanval meemaakt begint ook te zweten, voelt zich misselijk, en is angstig. Ook moeilijker ademen is er bij. Bij vrouwen is er doorgaans ook kortademigheid en zware vermoeidheid bij, terwijl er neiging tot braken is. Soms straalt de pijn ook uit naar de rug en tot in de vingertoppen.

Een patiënt die een hartinfarct doormaakt, moet heel snel naar het ziekenhuis worden gebracht. Hij of zij heeft geluk als het om een gespecialiseerd ziekenhuis gaat waar exact kan bepaald worden waar de afsluiting van de bloedtoevoer zit en waar de uitbreiding van het infarct kan worden gestopt. Een snel bloedonderzoek kan uitsluitsel geven over de ernst, de omvang van het hartinfarct en zal ook de oorzaak bepalen.

Gezond leven

Zoals met de meeste problemen is een gezonde levenswijze van groot belang. Doorgaans weet men en beseft men dat pas als het kwaad is geschied. Dan heeft men spijt van wat in het verleden allermaal is fout gelopen. Plots gaat het dan wèl om te stoppen met roken, om alcohol te laten staan, om stress te vermijden en meer te bewegen. De angst zit er dan ook goed in, want wie een hartinfarct heeft doorgemaakt weet dat het verschrikkelijke angsten veroorzaakt en dat men beseft dat men in stervensnood verkeert. Dat is ook niet overdreven, je kijkt de dood bijna letterlijk in de ogen.

Hartinfarct blijft een grote volksvijand. Ondanks alle medische voorzorgen en voorzieningen, de preventiemogelijkheid en de voorlichting, blijft het aantal infarctpatiënten en gevallen van arteriosclerose toenemen. En toch is de bevolking sportief als nooit tevoren. Wandelverenigingen, fietsclubs, wielertoeristen, zwem- en duikverenigingen, fitnessbewegingen, het moet allemaal bijdragen om de gezondheid te verbeteren.

En toch blijkt dat niet altijd te lukken, vooral niet als het over hart- en vaatziekten gaat. Het is genoeg bekend dat gebrek aan beweging, roken, overdreven alcoholgebruik, te veel geraffineerde producten en junkfood en te veel zout waardoor hoge bloeddruk ontstaat, verantwoordelijk zijn voor een verhoogd infarctgevaar. Daar kun je allemaal iets aan doen. Wacht niet tot het te laat is. Maar er zijn nog meer vijanden: bacteriën.

Ook infecties als oorzaak

Uit intensief onderzoek door Amerikaanse hartspecialisten blijkt dat door een infectie met chlamydia, een te duchten bacterie, beschadiging aan de vaatwanden kan ontstaan, waardoor een trombus of bloedprop de normale doorgang van bloed naar het hart kan verhinderen en dus kan bijdragen tot het ontstaan van angina pectoris en hartinfarct.

Vandaar dat sommige specialisten van mening zijn dat bij een infarctpatiënt onmiddellijk en massaal antibiotica moet worden gegeven, om op die wijze de ontsteking van de vaatwand te verhinderen of te voorkomen. Door die chlamydia kan trouwens ook een ontsteking van de gewrichten ontstaan. Als men rekening houdt met de mogelijkheid van een infectie en de gepaste medicatie toepast, zou volgens het onderzoek het risico op een infarct met meer dan veertig procent kunnen worden verminderd. Dat betekent evenwel niet dat andere preventieve maatregelen nutteloos zijn geworden en dat alle heil van bijvoorbeeld een antibioticakuur moet worden verwacht. De vrije radicalen met verkeerde voeding, slechte zuurstofvoorziening en hoge bloeddruk blijven naast erfelijke factoren de belangrijkste oorzaak vormen van hart- en vaatziekten en daar kan enkel de patiënt zelf iets aan veranderen.

Vergeet niet dat één op drie mensen met een hartaanval eraan dood gaat! Dus je kan veel beter voorkomen dan genezen.

Hoe? Gezond eten, gezond denken, bewegen, geraffineerd voedsel bannen, niet roken en wat minder vlees en wat meer vis eten.

Een tip: Omega-3 vetzuren uit vette vis om je bloedvaten gezond te houden.

Je vindt Omega-3 vetzuren van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kan Nutribell visoliecapsules ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je hart zal je hartelijk dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Ajuin: tegen hoest en tegen roest

Ajuin, beter bekend als ui, vooral bij onze noorderburen is niet enkel lekker als smaakmaker in allerlei gerechten, ook in rauwkost, soepen, sausen, fijn gesnipperd en ideaal om te verwerken in de meeste schotels. Bovendien is ajuin oftewel ui een gezonde groente en...

Lees meer