aug 5, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Trucs om beter te slapen tijdens de grote hitte?

Het is warm. Heet zelfs. Dat heeft zijn voordelen, bijvoorbeeld voor wie tomaten van eigen kweek wil eten of een druivelaar in de tuin heeft staan. Is leuk voor wie nu op het platteland woont en een mooie en lommerrijke tuin heeft met bomen. Want de verdamping van grondwater via de bladeren van de bomen zorgen voor verkoeling. Dat is ook de reden waarom het nu in het bos aangenaam is om te vertoeven en te wandelen. Het is nu niet het moment om doorgedreven aan sport te gaan doen. De zon geeft leven, maar kan ook ziek maken en je zelfs doden. Wees dus op je hoede.

Het is beslist een must om nu veel te drinken: water, absoluut geen alcohol!

Veel mensen hebben nu ook slaapproblemen. Als ze die tevoren al hadden, dan zullen ze daar nu ook zeker last van hebben. Door de warmte die blijft hangen in de slaapkamer, is het moeilijk de slaap te vatten.

Veel mensen hebben het moeilijk om gemakkelijk de slaap te kunnen vatten vanwege de hitte. Gelukkig zijn er natuurlijke trucjes om toch gemakkelijker in slaap te vallen.

Geen koude douche!

Wat te doen? Zeker geen koude douche of koud bad, want dat heeft beslist een averechts effect.

Wat gebeurt er namelijk? Door de koude douche of het koude bad gaan de bloedvaten aan de oppervlakte van de huid, van het lichaam maximaal openstaan om het lichaam weer op te warmen. In de plaats van warmte af te staan gaat het zichzelf weer opwarmen. Je kan dus beter een lauwwarme, zelfs een warme douche nemen, daardoor koelt het lichaam beter af. Het doet appèl op bloed om warmte af te voeren: die bloedvaten gaan dicht. Zo werken de vasomotoren of de dynamiek van de bloedvaten.

Zweten om af te koelen

De truc bestaat er dus in om het lichaam te helpen zichzelf af te koelen: zweten is een natuurlijke reactie en dus moet je veel drinken. Water, welteverstaan, geen alcohol. Het is een zeer slecht idee om tijdens de grote hitte alcohol te drinken en zeker als slaapmutsje, dat moet je dan absoluut vermijden.

Wie airco heeft mag zich gelukkig prijzen, maar het is nu vooral een dure aangelegenheid. Heb je geen airco, dan kun je dat oplossen door bijvoorbeeld je terras te besproeien met water. De verdamping onttrekt warmte. Dat is nuttig als je slaapkamer vlakbij je terras ligt. Slaap je op de verdieping, dan heeft het minder effect. Slaap je aan de straatkant, dan is het onmogelijk!

Nog een truc: sluit de gordijnen overdag zodat de zon geen warmte kan ontwikkelen binnen en open de ramen zo wijd mogelijk ’s avonds en ’s nachts, alweer op voorwaarde dat je niet aan de straatkant slaapt, anders word je vergast bij wijze van spreken en zeker als je aan een kruispunt woont. Wie op het gelijkvloers aan de straatkant slaapt weet wel beter wat je moet doen en laten om inbrekers niet op ideeën te brengen.

Drink voldoende en verlucht de slaapkamer

Het kan niet voldoende herhaald worden: drink voldoende. Dat betekent bij zo’n warm weer minstens twee liter water per dag. Eigenlijk mag het best meer zijn. Drink geen koud water, maar liefst op lichaamstemperatuur of warme kruidenthee, ook goed. Door koud water te drinken, denkt het lichaam dat het afgekoeld is en zal de bloedvaten openzetten aan de oppervlakte van het lichaam om op die manier zichzelf op te warmen. Vandaar dat je na het drinken van koude dranken of het nuttigen van koude spijzen zoals ijsjes het nog warmer krijgt. Je hebt het lichaam namelijk op een dwaalspoor gebracht. Wie zwaarlijvig is moet nog meer drinken, omdat door de vetlaag het lichaam zijn warmte minder gemakkelijk kwijtraakt. Zweten is de enige manier en dus moet je drinken.

Dat moet je dan wel doen vooraleer het dorstgevoel optreedt, dan is het eigenlijk al te laat en ben je al aan het dehydrateren. Het lichaam kan op die manier zichzelf minder gemakkelijk afkoelen. Er ontstaat ook een gevoel van grote vermoeidheid. Mensen die sukkelen met obesitas hebben daar nog meer last van en voelen zich ellendig moe door de warmte.

De trucs voor slaapcomfort

 • De hitte blijft gemakkelijk in de woning hangen. Daarom moet je overdag zo weinig mogelijk zonlicht naar binnen laten. Witte overgordijnen weerkaatsen het licht en de warmte.
 • Laat de avondlucht en de koelte naar binnen als de zon weg is.
 • Heb je geen airco, probeer dan een truc met ijsgekoelde flessen water die je voor een ventilator zet. – – Zet de ventilator voor het geopende raam zodat koelere lucht naar binnen kan worden geblazen.
 • Eet ’s avonds niet te laat en gebruik ook overdag lichtere kost: rauwkost, slaatjes, koude soepen.
 • Gebruik zo weinig mogelijk suikers, want de verbranding ervan zet zich om in energie en warmte.
 • Eet liever fruit, dat stilt de honger uitstekend en je krijgt ook nog extra vitamines en mineralen cadeau.
 • Hou het hoofd koel en neem een lauwe douche, of was je hoofd en voorhoofd met lauw water. Dat is verfrissend.
 • Ga vooraleer je naar bed gaat even rondwandelen in het vochtige gras in de tuin. Spanningen en magnetische overspanning worden afgeleid naar de grond. Je zal gemakkelijker inslapen.
 • Ondanks de hitte kun je jezelf toch beter afdekken met een laken. Je voelt je veiliger en je bent beter beschermd, want hoe dan ook zal het lichaam in de loop van de nacht afkoelen.
 • Naakt slapen, is uitstekend als je niet gaat zweten en op die manier je lakens en hoofdkussen nat gaat maken. Dat is hoogst onaangenaam. Daardoor koelt het lichaam ook te flink af. In dat geval kun je beter een dun nachthemdje of T-shirt aantrekken zodat die het zweet opslorpen. Daar heb je niet zoveel last van dan in natte lakens te moeten slapen.
 • Synthetische kleding, of lakens in een synthetische stof kunnen best worden vermeden. Katoen of zijde is het beste. Wol is te warm.
 • Vermijd ook zware inspanningen net voor het slapen gaan. Je moet nu niet gaan joggen of oefeningen doen, want het lichaam moet eerst tot rust komen. Enkel op die manier zal het lichaam minder warmte produceren en zul je gemakkelijker kunnen slapen.
 • Verberg je overdag voor het heetst van de zon, want een te sterk verhit lichaam koelt minder gemakkelijk of langzamer af en dat bemoeilijkt het inslapen. Het lichaam moet eerst tot rust komen om gemakkelijk de slaap te kunnen vatten.
 • Een truc om af te koelen: leg het laken een kwartiertje in de diepvriezer. Het voelt niet meteen ijskoud, maar wel veel comfortabeler aan.
 • Om een nog comfortabeler gevoel te krijgen: leg een koel blikje water of een gekoeld flesje water in de hals gedurende een vijftal minuten. Het hele lichaam zal er gemakkelijker door afkoelen en je valt comfortabeler in slaap.
 • Drink geen alcoholische dranken. Daardoor warm je het lichaam weer meer op. Bovendien is de slaap lichter en je wordt ook gemakkelijker en vroeger wakker.
 • Vul een warmwaterkruik dit keer met ijskoud water. Als je voeten oververhit zijn, kun je die af en toe tegen de kruik leggen, wat een comfortabeler gevoel geeft.
 • Ga vroeger naar bed. Daardoor is de slaap dieper.
 • Vermijd verhitte discussies, want het is al warm genoeg. Het jaagt de bloeddruk omhoog en het lichaam moet weerkeren naar een normaal niveau. Daardoor duurt het langer vooraleer je in slaap kunt geraken.
 • Daarom is het ook niet goed van te roken, want het verhoogt de hartslag en de bloeddruk. Alweer een hinder om goed te kunnen slapen.
 • Vermijd powernaps overdag, want op die manier heeft het lichaam niet het gevoel dat het slaap nodig heeft.
 • Vermijd overdag koffie en thee. Gebruik liever een kruidenthee die de slaap bevordert: linde of kamille is uitstekend.

En een tip om toch gemakkelijker de slaap te kunnen vatten: een natuurlijk middel op basis van Escholtzia. Een uitstekend middel daarvoor is Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Ondanks de warmte slaap je als een roos.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer