feb 10, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook altijd moe als je opstaat?

Hoe komt het toch dat zoveel mensen tegenwoordig vermoeid opstaan? Misschien slapen ze wat te weinig, misschien maken ze zich teveel zorgen, misschien hebben ze problemen die er echt toe doen en dat is begrijpelijk, want veel mensen zien het niet meer zitten door de bangmakerij van de politieke agenda’s rond covid, de energieschaarste, het klimaat, de onzekerheid in de wereld, de dreigende oorlogssituatie enz. Je zou het voor minder moe worden. Maar “het” moe zijn is iets anders dan “moe zijn”.

Onzekerheid

En er is natuurlijk ook het einde van de winter met zijn typische vermoeidheidsverschijnselen door gebrek aan licht, verarmde voeding en de zorgen die typisch zijn voor de winter, maar nu aangedikt worden door covid, de energieschaarste, de werkonzekerheid. We kijken al uit naar de lente en hier en daar laat een zonnig dagje er al van dromen, zodat we onze levensstijl wat kunnen bijsturen: meer vers voedsel, meer sport en activiteiten buiten en uiteraard veranderen de negatieve gedachten naarmate men meer contact heeft met de omgeving.

Je kunt natuurlijk zelf ook heel wat doen om korte metten te maken met de eeuwige moeheid, de vervelende verschijnselen te beperken en de ongemakken te verkorten.

Vermoeidheid kan te maken hebben met gebrek aan slaap, met emoties, angsten en onzekerheid, maar ook met vitaminetekorten, vooral in de winter, door verarmde en eenzijdige voeding.

Tekorten

Vermoeidheid gaat in deze tijd vooral over psychosomatische problemen waarbij vitamine- en mineraaltekorten en een slecht werkend immuunsysteem verantwoordelijk zijn voor de ongemakken. Dat betekent ook dat het er in de eerste plaats op aankomt om de voeding te veranderen.

Meer fruit en verse groenten zijn van belang. Zeker geen strenge vastenkuren of vermageringsdiëten, aangezien de meeste patiënten al een vitaminegebrek hebben. Zo iemand mag je niet op melk en brood zetten.

De darm moet weliswaar gesaneerd worden, maar een sapkuur, waarbij afwisselend groenten en vruchten worden geperst in een sapcentrifuge en dat gedurende een zeer beperkte tijd, een dag of twee, kan wonderen doen. Of zelfs een goede fruitkuur vermag al heel wat, waarbij gedurende een paar dagen enkel vers fruit wordt gegeten, liefst van biologische oorsprong, zodat geen schadelijk bestrijdingsmiddelen of bewaarmiddelen de kuur kunnen verstoren.”

Nog minder drastisch is het de gescheiden voeding toe te passen. Hierbij kan je ’s morgens enkel fruit eten, ’s middags eiwitten zoals vis, kaas of vlees en ’s avonds enkel vezels onder vorm van verse groenten, waarbij zeker begonnen wordt met een rauwkostschoteltje. Op die manier krijg je toch essentiële bouwstenen binnen en ontstaan geen gebreksverschijnselen wat bij moeheid al meestal het geval is, waarbij vitaminetekorten een rol spelen.

Oudere mensen met een hart- en bloedsomloopprobleem moeten wel voorzichtig zijn met een sapkuur, omdat ze plots een bloeddrukval kunnen meemaken. Ook diabetespatiënten moeten opletten want niet elke soort fruit in gelijk welke hoeveelheid mag. Bovendien moeten ze hun dagelijks rantsoen calorieën binnen hebben. Best kan dus overlegd worden met de arts wat hen te doen staat.

Je moet natuurlijk ook wel zeker zijn of het om gewone moeheid gaat typisch voor de winter, en dat de verschijnselen geen masker zijn voor een dieper liggende kwaal. Zo moet ook altijd gedacht worden aan de mogelijkheid van het chronisch vermoeidheidssyndroom waarbij bepaalde enzymen uitkomst kunnen brengen zoals het NADH of co-enzym Q10, dat meer energie zal verschaffen.

Vitamine C en melatonine

Vermoeidheid is een verschijnsel dat met de jaren kan toenemen en typisch is vooral bij patiënten boven de 35. Als iemand die jonger is, klaagt over vermoeidheid is alertheid geboden. Normaal moet dat zelfs op spontane wijze voorbijgaan en van zodra de zon gaat schijnen en de temperaturen aangenamer worden, de winter uit de kleren geborsteld wordt, moet dit doorgaans het einde inluiden van een vermoeide periode. Men krijgt frisse gedachten, de natuur gaat herleven en wij ook.

Is dat niet het geval dan moet je alert zijn.

In dat geval zou het inderdaad om een echt geval van CVS of chronisch Vermoeidheidssyndroom kunnen handelen. Mogelijks onderzoek naar ontstekingshaarden is altijd nuttig, waarbij in eerste instantie aan onbekende maar ook ontstoken tandwortels kan gedacht worden, maar ook amandelen, littekens en een chronische appendicitis kunnen als stoorveld fungeren.

Is dat niet het geval, prijs je gelukkig.

Batterij weer opladen

Positief denken is bij alles van groot belang, ook in geval van vermoeidheid tijdens of op het einde van de winter. Je kan de batterijen weer opladen met meer in de natuur te vertoeven, en gebruik te maken van verse kruidenthee en “lenteslaatjes” te eten, meer fruit en groenten te gebruiken, meer te bewegen, een sauna te nemen, te zorgen voor voldoende vitamines, vooral C, maar ook A en E niet te verwaarlozen door tarwekiemolie te gebruiken, volkorenproducten te eten, en af en toe vis in de plaats van vlees op het menu te nemen, en dat alles aan te vullen met wat selenium en magnesium.

Maar wie dagelijks verse groenten en vruchten eet hoeft minder bang te zijn voor tekorten. Zorg ook dat de stoelgang vlot blijft, zorg voor de gezondmaking van de darmen een ga, nu de winter naar het einde zal lopen, ook wat meer bewegen. Op die manier voorkom je ook voorjaarsmoeheid en kan je zelf weer vat krijgen op de situatie. En vergeet vooral niet: er is geen man overboord…  het overkomt zelfs de besten en.. . weldra is het weer lente en dat maakt veel, zoniet alles weer goed.

Wintervoedsel, arm voedsel

We denken dat we in de winter even gezond eten als in de zomer, maar eigenlijk is dat niet zo. Het voedsel is in de winter veel armer dan in de zomer en bovendien eten we meer vetten en slechte koolhydraten: meer suiker, meer snoep, meer behandelde en geconserveerde producten.

Daarbij komt dat we ons in de winter heel anders gedragen en dat komt de gezondheid ook niet altijd ten goede.

Vergeet vooral niet dat de kwaliteit van het voedsel door een aantal dingen fel wordt beïnvloed.

  • Stress heeft een grote invloed op onze vitamine- en mineraalhuishouding. Door stress worden vitamines B, magnesium en chroom via de nieren uitgescheiden en worden ook meer vitamine C opgebruikt. Vanzelfsprekend heeft iemand die permanent onder stress staat een tekort aan vitamines en mineralen, alleen al daardoor.
  • Overmatig alcoholverbruik veroorzaakt een tekort aan vitamines B, bioflavonoïden en de spoorelementen zink, kalium en chroom. Wie zich daaraan bezondigt, heeft steeds meer de neiging de porties alcohol te verhogen om op die manier te trachten de tekorten minder te ervaren.
  • De groenten zijn “armer” in de winter. In de winter heeft het voedsel van nature minder selenium en zink, vanwege het feit dat de verbouwing van groenten vaak op uitgeloogde grond gebeurt. Als je groenten van biologische landbouw neemt, is dat risico veel kleiner. Dit zou voor een deel kunnen verklaren dat in de winter ook meer hartinfarcten voorkomen dan in de zomer.
  • Vitamine C verliest snel zijn waarde. Sinaasappelen die bijvoorbeeld op kamertemperatuur worden bewaard, verliezen op één dag een groot deel van hun vitaminegehalte. Als ze daar een weekje hebben gelegen, zijn ze vrijwel waardeloos voor wat de vitamine C betreft. Vergeet ook niet dat lucht (oxidatie) en licht plus een verhoging van de temperatuur (koken), de vitamine C langzaam maar zeker vernietigt.
  • Medicijnen verhinderen soms de absorptie van vitamines. Miljoenen mensen overal ter wereld slikken medicijnen. Plaspillen en laxeermiddelen verwijderen het belangrijke kalium uit het lichaam. Veel maagmiddelen onttrekken ook magnesium aan het lichaam. Vergeet ook niet dat de anticonceptiepil de opname van vitamine B6, foliumzuur en vitamine C verhindert. Vandaar dat ook veel jonge vrouwen zich in de winter doodmoe voelen.
  • Tabak is een vitaminerover. Wie rookt heeft veel meer vitamines nodig dan een niet-roker en dat geldt ook voor passieve rokers. Eén sigaret verwoest bijna de totale normale dagbehoefte aan vitamine C (75 milligram). Wie een pakje rookt heeft dus permanent een groot tekort aan vitamine C.

Een tip: Ester-C, de best opneembare vorm van vitamine C zal de tekorten gemakkelijker kunnen aanvullen.

Je vindt Ester-C van Fytobell met CNK-bestelnummer: 4415-501.

Of je kan Ester-C van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Op die manier word je de vermoeidheid snel de baas.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer