nov 5, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Emoties beïnvloeden je spijsvertering

Bij geen enkele andere functie spelen de emoties, gevoelens en invloeden van buitenaf een grotere rol dan bij de spijsvertering. Natuurlijk kan je de spijsvertering zelf niet beïnvloeden, want het wordt totaal geregeerd door het autonome zenuwstelsel. Maar je kan de elementen die meespelen bij de functie van het autonome zenuwstelsel wel beïnvloeden. Stressbeheersing, het scheppen van een aangenaam klimaat, het eten van licht verteerbare kost, voldoende lichaamsbeweging en het gebruiken van bepaalde kruiden zullen het je maag veel gemakkelijker maken.

Het eten moet ook gebeuren in een aangename omgeving, bij voorkeur samen met aangename mensen. Eten bij het oorverdovend lawaai van een rockconcert, zal een andere reactie van de spijsverteringsorganen uitlokken, dan eten bij het beluisteren van harpmuziek in een rustig restaurantje of in je eigen woonkamer naast een aquarium.

Voer ook geen opwindende gesprekken bij het eten. Luister niet naar het nieuws, of kijk vooral niet naar het tv-nieuws bij het eten, dat is nu toch elke dag hetzelfde slecht nieuws, dat bovendien georkestreerd wordt.

Maagproblemen treft zelden kalme personen. Probeer dus in alle omstandigheden je kalmte te bewaren en ontspanning te zoeken in de natuur: wandelen, fietsen, zwemmen, is ook een weldaad voor de maag.

Een spannende oorlogsfilm kan de vertering helemaal in de war sturen. Een zakenlunch waarbij belangrijke gesprekken moeten worden gevoerd, kunnen heel je verteringsproces verbrodden. Een moeilijke bespreking kan je beter voor het eten houden, want de maaltijd achteraf kan een middel van ontspanning zijn. Waren de gesprekken slecht, dan heb je toch geen trek in eten en het is dan nog beter te vasten dan er per se voedsel te willen inproppen. De natuur wijst toch de weg!

Tenslotte moet iedereen leren zichzelf te observeren. Er zijn wel spijzen die beter verteren dan andere en dat kan individueel sterk uiteen lopen. Sommigen zijn dol op chocolade, terwijl anderen daar weer zure oprispingen van krijgen. De conclusie ligt voor het grijpen. Voedsel waar je moeilijk op kan, moet je beter vermijden, tot… de grondoorzaak is genezen. Want ergens is de maagfunctie toch zo’n beetje de barometer van je gezonde evenwicht en van je gemoed.

De kracht van de aardappel

Misschien hebben sommigen er moeite mee het te geloven, maar in heel wat gevallen van maagproblemen, zelfs van ernstige maagklachten met zure oprispingen en zelfs maagzweren mag beterschap verwacht worden van… een glaasje aardappelsap. Niet het lekkerste van de wereld, geen glaasje Madeira, my dear, maar een glaasje gewoon aardappelsap. Als de smaak wat te sterk tegenstaat, kan het altijd wat aangelengd worden met niet bruisend water. Aardappelen zijn alkaliserend, dat wil zeggen dat ze zuren neutraliseren. Aangezien bij maagaandoeningen er een overschot aan zuren is, kan derhalve gemakkelijk begrepen worden dat aardappelsap kan helpen.

Vooral de solanine in de aardappel heeft effect op de maag. Maar ook van het eten van gekookte aardappelen en aardappelpuree kan de maag profijt trekken, aangezien aardappelen minder verzurend zijn dan brood. Een aardappelmaaltijd vervangen door brood is dus niet zo gunstig voor maaglijders. Aardappelen eten onder vorm van frieten verliest dan weer nut vanwege de verhitte vetten.

Ook het sap van rauwe kool en koolrabi is interessant voor maagpatiënten en kan zelfs maagzweren genezen. Deze sapkuur met rauw aardappelsap mag evenwel niet langer dan zes weken ononderbroken worden toegepast. Nadien moet een tijdje worden gestopt. Ook wortelsap is een weldaad voor wie met maag en lever te kampen heeft. Vooral als de maagpijn wordt beïnvloed door de lever is wortelsap een nuttig en vitaminerijk middel gebleken.

Waarom meer mannen dan vrouwen?

Vrouwen hebben uiteraard veel voordelen tegenover de mannen. Ze zijn minder het slachtoffer van hartinfarct, hebben (voorlopig nog) minder last van longkanker, maar hebben beduidend minder last van maagzweren en darmontstekingen. De oorzaak daarvan is niet bekend. Eén vrouw, tegen vier mannen!

Weet men wel dat oestrogene hormonen vrouwen beschermen tegen hartinfarcten, dan vermoedt men enkel dat ergernis en opwinding mannen precies meer ontvankelijk maakt voor maagontstekingen en maagzweren. Vrouwen kunnen zich gemakkelijker uiten, zullen hun gevoelens sneller ventileren en zullen dus minder gauw met druk op de ziel rondlopen. Ze eten vaak in rustiger omstandigheden en aangezien ze meestal zelf koken zullen ze eerder iets gezonds klaar maken, dan iets dat de gezondheid negatief beïnvloedt.

Waar mannen zich sneller aan bezondigen dan vrouwen is dat mannen hun voedsel veel heter inslikken dan vrouwen. Vrouwen nemen kleinere hapjes, wachten tot de temperatuur wat afgekoeld is, terwijl mannen gloeiendheet voedsel tot zich kunnen nemen. Als dat jaren gebeurt, kan daar zelfs maagkanker uit voortkomen. In Japan waar het een volksgewoonte is om hete gefrituurde producten te eten, komt maagkanker dan ook veel meer voor dan in de rest van de wereld.

Bewaar je kalmte

Maagzweren en gastritis of ontsteking van het maagslijmvlies komen zelden voor bij rustige en kalme mensen. Het treft veeleer de nerveuze opgejaagde altijd bezige manager en zakenman of een huisvrouw met een dubbele taak, dan iemand die de zorgen van zich kan afzetten of een oplossing gevonden heeft voor de problemen.

Moeilijkheden uitpraten en er zo weinig mogelijk tijd laten overheen gaan is de boodschap. Ook ontspanning is van het grootste belang. Zoals we hebben gezien is een terugkeer naar het ritme van de natuur het enige wat deze overstresste maatschappij kan helpen.

Wandelen, fietsen, roeien, de natuur intrekken, is een goede optie voor de toekomst, maar het is beslist nodig om naar buiten te trekken. Echt de fiets op, de dijk op, het bos in, is veel beter dan de hometrainer voor tv of tegen de muur. Tuinwerk is beter dan van een soap genieten, hoe ontspannend dit ook mag worden beschouwd. Geen tv ’s avonds net voor het slapen gaan, want een ontspannende nachtrust is van groot belang, zeker voor maagpatiënten.

Eet liever niet in momenten van grote opwinding en haast, wacht dan liever tot de spanning weg is. Diepe ademhalingsoefeningen zijn nuttig om de kalmte terug te krijgen en een warm heerlijk bad kan bijzonder verkwikkend en ontspannend zijn, evenals een sauna. Een goed gesprek met vrienden en vriendinnen kan ook de muizenissen uit het gemoed verjagen en je weer moed geven er tegenaan te gaan. Dat is de beste garantie om niet door maagproblemen gekweld te worden, of… er een oplossing voor te creëren.

En om de emoties wat in toom te houden, kun je gebruik maken van de gezonde kracht uit de natuur. Zo is Passiflora ideaal om de zenuwen tot bedaren te brengen en de emoties onder controle te houden.

Een tip: Passibell van Fytobell.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer 2899-953.

Of je kan Passibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je maag zal je dankbaar zijn!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer